Handbagage afmetingen

Handbagage afmetingen bij o.a. Transavia, Easyjet, KLM, Ryanair, Lufthansa en Arkefly.Luchtvaartmaatschappijen worden steeds strenger als het gaat om handbagage; lang niet alles mag mee naar je vliegtuigstoel. Handbagage raak je niet snel kwijt. De koffer ín het bagageruim soms wel. Wat te doen als hij niet op de bagageband ligt? Officieel mag je één stuk handbagage meenemen in het vliegtuig.

Handbagage afmetingen

handbagage afmetingenBij de incheckbalies van Transavia, Easyjet, KLM, Ryanair, Lufthansa en Arkefly staat een rekje waar een handbagage koffer van b.v. de Action of Hema in moet passen. De tijd dat alle handbagage mee mag is voorbij. Meer en meer houden de luchtvaartmaatschappijen zich aan hun – voorheen alleen op papier – strenge regels als het gaat om handbagage afmetingen.

Zo omschrijven ze exact wat mee mag als handbagage: er zijn al maatschappijen waar één handtas met bepaalde maximale afmetingen en hooguit 5 kilo en daarnaast één jas, één paraplu of wandelstok en lectuur voor de duur van de vlucht mee mag als handbagage. Er zijn ook luchtvaartmaatschappijen die wat ruimhartiger zijn en staan 10 ki1o bagage toe. Controleer voor vertrek de website van de vliegmaatschappij hoeveel bagage je vrij mee kunt nemen.

Meest voorkomende Handbagage regels

  1. Je mag per volwassene/kind maar 1 stuk handbagage meenemen.
  2. Het gewicht van je handbagage mag maximaal 10 kg zijn. (bekijk de website van de luchtvaartmaatschappij of dit klopt)
  3. Vloeistoffen, gels en spuitbussen mogen in aparte verpakkingen mee als handbagage. De verpakkingen mogen max. 100 ml groot zijn. Stop deze bij elkaar in één doorzichtige hersluitbare plastic zak van max. 1 liter. Je mag per persoon één plastic zak meenemen.
  4. Geadviseerde afmeting van een handbagage koffer is 45 x 40 x 25 cm – dan kan de koffer gegarandeerd mee aan boord! Deze bagagetas past namelijk prima onder de vliegtuigstoel voor je.
  5. Maximale afmetingen van een handbagage koffer is 55 x 40 x 25 cm Grotere koffer mee? Geen probleem! Houd er dan wel rekening mee dat (koffer) trolleys op drukke vluchten in het ruim vervoerd word.
  6.  Je mag per volwassene/kind 1 stuk handbagage meenemen. Zo kunnen zoveel mogelijk passagiers hun bagage mee in het vliegtuig nemen. Een handtas, laptoptas en bijvoorbeeld een cameratas gelden ook als 1 stuk handbagage. Stop meerdere stukken handbagage thuis al bij elkaar. Zo kun je lekker snel aan boord en kunnen we dus ook snel vertrekken!

Tips meenemen handbagage

  • Meet en weeg je handbagage voordat je naar de luchthaven vertrekt.
  • Reis je met meerdere stukken handbagage? Stop deze bij elkaar, zo reis je  met 1 stuk handbagage.
  • Stop je waardevolle spullen zoals reisdocumenten, elektronica en/of medicijnen in een apart tasje. Als je grote stuk handbagage in het ruim vervoerd moet worden dan kun je deze spullen er gemakkelijk uithalen en tijdens de vlucht bij je houden.

[two_columns_1]

[/two_columns_1] [two_columns_2][/two_columns_2]

Bij Amerikaanse en Britse vliegmaatschappijen zijn de handbagage afmetingen soms anders en is handbagage tot 18 kilo toegestaan. Vervelend wordt het wanneer op de heenvlucht de handbagage zonder problemen mee aan boord mag, terwijl het voor de terugvlucht ineens de handbagage afmetingen niet kloppen of de tas veel of te zwaar blijkt, zoals bij Ryanair en Easyjet weleens gebeurt en je alsnog moet bij betalen. Wie klaagt krijgt te horen dat hij op de heenweg geluk heeft gehad m.b.t. de handbagage afmetingen.

Lang wachten op je bagage is niet leuk, maar veel erger is het wanneer de bagageband stopt en je koffer er niet op ligt. Voor paniek is het echter te vroeg, want in de praktijk wordt 85% van de vermiste koffers binnen 48 uur opgespoord, volgens de AEA (Associatie van Europese Luchtvaartmaatschappijen). Daarna wordt de bagage alsnog door een koerier thuis of bij het hotel afgeleverd.

Het verdient wel aanbeveling de vermiste bagage meteen bij de ‘lost and found’ – verloren bagage balie van de luchtvaartmaatschappij of de bagage afhandelaar te melden. Ze gaan op zoek met de door de reiziger ingevulde, zeer gedetailleerde wagenlijst en de bagagetag (de sticker met streepjescode).

Gebeurt het op de heenweg en is de koffer pas na enkele dagen terecht, dan vergoeden de meeste luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia, Easyjet, KLM, Ryanair, Lufthansa en Arkefly de kosten van toiletartikelen en direct noodzakelijke kleding. Je moet zelf achter de vergoeding aan: aankoopbonnen zijn daarbij noodzakelijk, evenals veel geduld. Komt de koffer helemaal niet meer boven water, dan keren de luchtvaartmaatschappijen maximaal €1230 per passagier uit.

Foutje, pardonMinder erg, maar wel vervelend is beschadiging van de bagage tijdens het vervoer, zoals krassen in de koffer en een afgebroken handvat of wieltje. De kans op vergoeding van de schade is echter klein, luchtvaartmaatschappij zoals Transavia, Easyjet, KLM, Ryanair, Lufthansa en Arkefly hebben in de voorwaarden opgenomen voor dergelijke schade geen verantwoordelijkheid te dragen, een goede reisverzekering biedt dan soms uitkomst.