Amerika bezoeken? Wat je moet weten over ESTA aanvragen

ESTA aanvragenESTA vertegenwoordigt het elektronische systeem voor reisvergunningen.

ESTA is een geautomatiseerd systeem, dat wordt gebruikt om te bepalen of bezoekers in het kader van het Visa Waiver Program (VWP) in aanmerking komen om naar de Verenigde Staten te mogen reizen.

Het Department of Homeland Security houdt momenteel toezicht op dit programma. Het online ESTA-systeem communiceert met het Advance Carrier Information System (APIS) dat door luchtvaartmaatschappijen wordt gebruikt en informeert de luchtvaartmaatschappij over de vraag of er een instapkaart kan worden afgegeven.

De ESTA vervangt het groene I-94W-formulier en biedt reizigers de mogelijkheid een autorisatie aan te vragen voor het reizen naar de VS voordat ze aan boord gaan van de vlucht. Het online invullen van het ESTA-formulier is verplicht voor alle burgers van de aangewezen landen in het Visa Waiver Program (VWP).

Visum voor Amerika?

Twee van de meest gestelde vragen, over visum en ESTA.
1: Welk visum heb ik voor Amerika nodig?
2: Is een ESTA een visum.

Het antwoord op vraag 2 is nee. ESTA staat je toe om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen zonder dat je het traditionele visum voor niet-immigratie doeleinden hoeft aan te vragen. Reizigers verwijzen echter soms naar ESTA als een ESTA-visum.

Als je voor werkdoeleinden naar de Verenigde Staten reist, is een Amerikaans zakenvisum voor niet-immigratieve doeleinden vereist.

Als je van plan bent om een permanent verblijf in de Verenigde Staten aan te vragen, moet je de procedures voor de juiste VISA uitvoeren.

Wie moet er een ESTA-aanvraagformulier invullen?

Amerikaanse vlagVanaf 20 januari 2010 moeten alle in aanmerking komende burgers van de aangewezen Visa Waiver Program-landen de online ESTA-aanvraag invullen om een Amerikaanse reisvergunning te kunnen ontvangen. Je mag niet instappen of naar de VS reizen zonder jouw ESTA-goedkeuring.

Als je als lid van een groep reist, bijvoorbeeld als lid van een gezin, moet elk lid van de groep een afzonderlijk online ESTA-formulier invullen.

De reisvergunning naar de VS is ook vereist voor kinderen, zelfs als ze niet verplicht zijn om een tarief te betalen.

Je bent bevoegd om namens een familielid of een reisgezelschap de ESTA-aanvraag in te vullen. Voor elke reiziger is een afzonderlijke aanvraag en een vergoeding vereist.

Staat een ESTA of een VISA garant voor toegang tot de Verenigde Staten?

Een goedgekeurde ESTA of een geldig visum garandeert geen toegang tot de Verenigde Staten. De ESTA-goedkeuring geeft de ontvanger toestemming om met een goedgekeurde luchtvaartmaatschapij naar de VS te mogen reizen. Op dezelfde manier kunnen reizigers met een niet-immigratie visum naar de Verenigde Staten reizen voor het doel waarvoor het is afgegeven.

Eenmaal aangekomen op de eerste luchthaven of de eerste plaats van binnenkomst, moeten alle buitenlanders met een goedgekeurde ESTA of een geldig visum de immigratie- en douanecontrole voltooien. Een Amerikaanse medewerker van de Customs and Border Protection beoordeelt jouw documenten en jouw zaak en bepaalt of je wordt toegelaten tot de VS. Er is geen transitstatus voor internationale vluchten met een verbinding op een Amerikaanse luchthaven. Alle passagiers van internationale vluchten moeten van boord gaan en het reguliere protocol van de immigratie en de douane doorlopen.

Hoe lang is mijn ESTA-goedkeuring geldig?

Tenzij het wordt ingetrokken, is een ESTA-goedkeuring tot twee jaar na de datum van goedkeuring, tenzij jouw paspoort eerder vervalt, geldig.

Wanneer moet ik de reisvergunning aanvragen?

hollywoodAanvragen kunnen op elk moment voorafgaand aan jouw vertrek naar de Verenigde Staten worden ingediend. Het Department of Homeland Security beveelt aan dat aanvragen voor een reisvergunning ten minste 72 uur vóór het vertrek van de vlucht worden ingediend.

Kan ik een ESTA aanvragen als ik nog niet zeker weet wat mijn reisdata naar de Verenigde Staten zijn?

Reizigers kunnen zonder specifieke reisplannen of een reisplan hun ESTA-verzoek indienen en een geldige reisvergunning ontvangen.

Buitenlanders, die onder het Visa Waiver Program reizen, zijn om een goedgekeurde reisstatus te ontvangen niet verplicht om hen reisinformatie te verstrekken.

Het Department of Homeland Security moedigt reizigers aan om op het moment van de aanvraag de reisinformatie zo goed mogelijk in te vullen. Informatie over het hotel of de waarschijnlijke stad of locatie kan bijvoorbeeld al worden ingevoerd in de relevante velden.

Een goedgekeurde ESTA-aanvraag kan zo vaak als nodig worden bijgewerkt. De reiziger kan nadat deze is voltooid of wanneer hij op meerdere reizen terugkeert naar de VS de informatie bijwerken. De velden voor reisinformatie blijven optioneel en verstoren of wijzigen de goedkeuringsstatus niet.

De richtlijnen, zoals opgesteld door de Amerikaanse overheid, bevelen aan dat in aanmerking komende onderdanen van het Visa Waiver Program hun ESTA-aanvragen zo vroeg mogelijk en ten minste 72 uur voorafgaand aan hun beoogde vertrek indienen.

Heb ik een ESTA nodig voor een aansluitende of een verdere vlucht door de VS? Wat gebeurt er als ik op doorreis in de VS ben?

Alle passagiers op internationale vluchten met een stop of een aansluitende vlucht in de Verenigde Staten hebben de juiste documentatie nodig om van boord te mogen gaan en door te gaan met de Amerikaanse immigratie en douane-afhandeling. In aanmerking komende burgers van de aangewezen Visa Waiver Program-landen moeten een goedgekeurde ESTA hebben.

Bij het invullen van de online ESTA-aanvraag moet in het adresveld, dat te vinden is onder het kopje optionele reisinformatie, ‘In transit’ worden ingevoerd.