Canarische Eilanden zonnige winterbestemming

De Canarische Eilanden liggen in de subtropen, ten noorden van de kreeftskeerkring tussen de 13e en 19e lengtegraad en de 27e en 30e breedtegraad. Vlakbij in het oosten strekt zich op het Afrikaans continent de grootste woestijn ter wereld uit, de Sahara.De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien weliswaar een deel van Afrika, maar politiek behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. Ze liggen voor de zuidwestkust van Marokko in de Atlantische Oceaan en worden omspoeld door de koude golfstroom. Die passeert de eilanden in zuidwestelijke richting. De kortste afstand tot Afrika bedraagt ca. 100 km (oostkust Fuerteventura), de langste zo’n 520 km (westkust La Palma). Van oost naar west telt de Canarische archipel zeven hoofdeilanden : Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en EI Hierro.

Daarnaast zijn er vier tot beschermd natuurgebied verklaarde kleinere eilanden : Alegranza, Montaîia Clara, Graciosa en Los Lobos. Bovendien zijn er vooral in de buurt van de branding van de grote eilanden verscheidene onbewoonde rotseilandjes die worden bevolkt door vogels of zoals de onder biologen beroemde Roques de Salmor voor EI Hierro, waar reuzenhagedissen leven.

Weersverwachting Canarische Eilanden

De invloed van de koude golfstroom en de daarbij behorende winden zorgen ervoor dat de Canarische Eilanden een gematigder weersverwachting hebben dan de nabijheid van de Sahara met zijn hoge temperaturen zou doen vermoeden. De langste tijd van het jaar van april tot eind oktober waait er een gestage noordoostelijke wind.

Op de Canarische Eilanden waar bergen in de weg staan vormen zich aan de loefzijde, met de aanlandige windzijde, tussen de 500 en 1500 m wolken. Tijdens die periode verdichten deze wolken zich in de loop van de dag en zorgen op grote hoogte voor nevel, een beetje neerslag en koelte. Aan de aflandige (zuid)kant lossen de wolken die over de bergrug worden geduwd zich doorgaans snel weer op, zodat hier bijna elke dag de zon schijnt. Deze verschillen zijn bijvoorbeeld op Tenerife goed te merken. Terwijl de weersverwachting in het zuiden meestal zonnig is heeft de noordkant van het eiland vaak bewolking door de invloed van de grootste berg (El Teide) van Spanje.

Canarische Eilanden – Strandweer het hele jaar door
In de kuststroken die door de toeristenindustrie worden aangeprezen, is de weersverwachting ‘s zomers en ‘s winters zacht. Als vuistregel geldt dat de zuidzijde van de eilanden meestal warmer en droger is dan de noordzijde. Dit aangename weertype in de herfstmaanden september, oktober en november zorgen ervoor dat vooral de eilanden Tenerife en Gran Canaria populaire kerstvakantie bestemmingen zijn.

In de wintermaanden december, januari, februari en maart komen de eilanden soms te liggen in de invloedssfeer van de westenwinden. Daardoor wordt de weersverwachting wat onbestendiger. Tussen november en februari regent het vaker, maar ook dan meestal aan de noordkant van de eilanden en in de hogere gedeelten. Lanzarote en Fuerteventura zijn met hun relatief lage bergen de droogste eilanden in de wintermaanden en behoren hiermee tot een favoriete winterzon vakantiebestemming. Een last minute Canarische Eilanden vakantie is dan ook heel populair.Lente en Zomermaanden Canarische Eilanden
Vanaf april begin mei stijgen de temperaturen op de eilanden weer langzaam richting gemiddeld 23 graden. De zuidzijde verheugt zich zelfs ‘s zomers in een constante zeebries, die voor een aangename, draaglijke temperatuur van gemiddeld 25 graden zorgt. Op de eilanden is het dan ook in de zomermaanden juni, juli en augustus niet zo heet als aan bijvoorbeeld de Spaanse en Turkse zuidkusten waar temperaturen van gemiddeld 35 + geen uitzondering zijn.

Toch kan het soms heet worden midden in de zomermaanden als de (hete) wind uit de Sahara zijn weg vindt naar de Canarische Eilanden. Deze Spaanse eilanden zijn eigenlijk heel bijzonder door hun eigenzinnige klimaat, waar zon en sneeuw dicht bij elkaar liggen. Zo ligt u in Playa las Americas in de zon en valt er op de Pico del Teide (3717 m) ‘s winters boven de 1800 m sneeuw, evenals op de Pico de las Nieves (1949 m), de ‘Sneeuwtop’ midden op het eiland Gran Canaria.