Cyprus vakantie – Eilandvakantie met volop zon en cultuur

Voor een Cyprus vakantie hoef je niet lang in het vliegtuig te zitten, vanaf Schiphol is het maar vier uur vliegen naar de Cypriotische luchthaven Larnaca.Cyprus vakantieWanneer je niet hebt gekozen voor een pakketreis met bijbehorende transfer naar je accommodatie kun je op de luchthaven een auto huren. Let op: er wordt hier links gereden. Daarnaast rijden er ook regelmatig shuttlebussen naar de grote steden. Op Cyprus wordt Grieks gesproken, maar in de toeristische gebieden kun je ook bijna overal met Engels terecht. Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur, om precies te zijn is het op Cyprus 1 uur later dan in Nederland.

Het noorden van Cyprus is al jarenlang een bron van conflict. Sinds 1974 wordt het noordelijke deel van het eiland bezet door Turkije. Buiten Turkije is er echter geen land ter wereld dat Noord Cyprus als zelfstandige staat heeft erkend en wordt het als bezet gebied beschouwd.

Cyprus vakantie – Eilandvakantie met volop zon en cultuur

Cyprus heeft een heerlijk klimaat met bijna elke dag zon, waardoor het zelfs in de winter in trek is. Cyprus is een van meest zonzekere bestemmingen binnen Europa. Voor een actieve vakantie naar dit mooie eiland kun je het beste in het voor- of najaar boeken, het is dan minder warm. Ga je voor een echte strandvakantie dan is de periode van april tot oktober het meest geschikt.

Cyprus vakantie -Klimaat

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celcius, zonuren en regendagen op Cyprus.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 16 16 17 24 28 30 30 28 29 25 21 17
Min Temp 8 8 9 12 15 18 21 21 19 16 12 10
Zonuren 5 6 7 9 10 12 12 11 10 8 7 5
Regendagen 14 12 9 5 3 1 1 1 1 4 6 13

Een Cyprus vakantie heeft toeristen alles te bieden: zon, mooie stranden, authentieke plaatsen, cultuur, bezienswaardigheden, bergen, goede uitgaansgelegenheden, prachtige hotels en goede restaurants.

Cyprus vakantie – Cultuur en oudheid

Cyprus vakantie PaphosDe geschiedenis van Cyprus gaat 10.000 jaar terug. De invloeden van Europa, Afrika en Azië zie je overal op het eiland terug, het wemelt er van de overblijfselen van Byzantijnse kerken, Romeinse villa’s en ondergrondse koningsgraven. In de oude hoofdstad Paphos is het net alsof je je in een openluchtmuseum bevindt. De stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Voor liefhebbers van de Griekse mythologie is Cyprus eveneens interessant. Cyprus is volgens velen het geboorte eiland van Aphrodite, de godin van de liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. De legende gaat dat de godin Aphrodite uit het schuim van de zee herrees, dichtbij waar nu de rots van Aphrodite ligt, ongeveer 25 kilometer ten oosten van Paphos. Cyprioten noemen hun eiland daarom vaak het eiland van Aphrodite.

Cyprus vakantie gebergteHet Troödosgebergte is het groene centrum van het eiland en is erg geliefd onder wandelaars, natuurliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar het authentieke Cyprus. Hier vind je mooie kloosters, kerkjes en kapelletjes en prachtige traditionele huizen. Vanuit de bergen ben je binnen een uur op het witte zandstrand om een duik te nemen in het heldere blauwe water van de zee. Er zijn volop mogelijkheden om te jetskiën, windsurfen, kitesurfen, parasailen en duiken.De Cypriotische keuken kent vele traditionele specialiteiten, zoals tava (stoofschotel met lam), stifado (stoofschotel met rund of konijn), halloumi (schapenkaas) of mezze, waarbij allerlei kleine gerechten worden geserveerd. Het is beslist de moeite waard tijdens je Cyprus vakantie deze lekkernijen te proeven. Bij het eten hoort natuurlijk een lekker glas wijn uit een van de kleine authentieke wijngaarden van Cyprus.