Duitsland Vakantie – Goedkope en veelzijdige reisbestemming

Een Duitsland vakantie start voor veel mensen in Berlijn, maar Duitsland heeft meer te bieden als vakantieland.Duitsland vakantie  De hoofdstad Berlijn is, mede door grote openbare gebouwen, glorieuze musea en theaters, het hart van het land. Hier zijn tevens de overblijfselen van de Berlijnse Muur te vinden. De stad Munchen heeft veel mooie musea en een aantal schitterende tuinen. Deze stad heeft een Mediterrane sfeer. Frankfurt aan de Main is een belangrijke Duitse handelsstad. Naast de kantoren zijn in Frankfurt ook de pittoreske huizen van het gerestaureerde Romerberg in het stadscentrum te vinden.

Dit is tevens de geboorteplaats van Goethe, een van Duitsland bekendste dichters. De stad Heidelberg is bekend om zijn Gotisch Renaissance kasteel. De stad Lübeck is een glorieuze middeleeuwse stad in de meest noordelijke deelstaat Schleswig-Holstein. Aan de noordwestelijke kust van Duitsland zijn de Friese eilanden te vinden. Het grootste gedeelte van dit gebied is een nationaal park. Dit gebied leent zich goed voor wandelen, paardrijden en fietsen.Duitsland Vakantie

Duitsland kastelenOnder Nederlanders is een Duitsland vakantie steeds populairder aan het worden, op de lijst van populaire reisbestemmingen nadert Duitsland vakantieland Frankrijk steeds meer. Het Harzgebergte is een geliefde reisbestemming in de deelstaat Niedersachsen. In dit gebied zijn activiteiten zoals hiking en skiën populair. In het Zwarte Woud gebergte, een andere reisbestemming die door veel Nederlanders als vakantiedoel wordt gekozen, zijn zomerse wandeltochten en in de wintermaanden december, januari, februari en maart de wintersport mogelijkheden fantastisch.

Actieve Duitsland vakantie

Vissen in DuitslandAndere mogelijke vakantieactiviteiten in Duitsland zijn varen, vissen, zeilen en windsurfen.De laaglanden in het noorden van Duitsland strekken zich uit van Nederland, langs Zuid-Denemarken, via de Noordzee en de Baltische Zee naar Polen. Het centrale gedeelte grenst aan België, Luxemburg en het westen van Tsjechië.

De Rijn en de Main, belangrijke rivieren voor de binnenvaart, stromen door de dalen welke de Centrale Hooglanden scheiden. In het zuiden van Duitsland stroomt de Donau rivier van de Beierse hooglanden naar het Zwarte Woud, dichtbij de grens met Frankrijk en Zwitserland, naar München. De zuidelijke regio’s van de Beierse Alpen grenzen aan Oostenrijk.

Duitsland vakantie – Wetenswaardigheden

 • Volledige naam: Bondsrepubliek Duitsland.
 • Oppervlakte: 357.000 km2.
 • Inwoners: 82 miljoen.
 • Hoofdstad : Berlijn (inw: 3,4 miljoen).
 • Inwoners : Europees, etnische minderheid Turken.
 • Paspoort of identiteitskaart: Inwoners van de EU kunnen met een officiële identiteitskaart het land binnenkomen.
 • Telefoneren in en naar Duitsland: Duitsland heeft de volgende alarmnummers: politie: 110, ambulance en brandweer: 112. Bellen naar Duitsland via het internationale toegangsnummer 0049.
 • Geld Duitsland vakantie: De munteenheid in Duitsland is de Euro. Creditcards van de bekende banken worden in bijna alle winkels, benzinestations, restaurants en hotels geaccepteerd. Overal kun je eenvoudig pinnen en geld opnemen. Houd rekening met uw maximaal opneembaar bedrag in het buitenland.
 • Talen:  Duits.
 • Overheid: Bondsrepubliek.
 • Industrie en Producten: Motorvoertuigen, techniek en chemicaliën.
 • Belangrijkste handelspartners: EU (vnl. Frankrijk, Nederland, Italië en Verenigd Koninkrijk) en de Verenigde Staten.
 • Tijdsaanduiding Duitsland: GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur (twee uur in de zomer).
 • Elektriciteit Duitsland: 220V, 50Hz.

Activiteiten tijdens je Duitsland vakantie

Welness DuitslandWellness in Duitsland: Er gaan steeds meer Nederlanders regelmatig de Duitse grens over om te tanken. Om bij te tanken, wel te verstaan. Duitsland mag zich verheugen in een snel groeiende populariteit als ‘tankstation’ voor fitheid en nieuwe energie. Van oudsher hebben Duitsers een goede naam als het om gezondheidsproducten gaat. De jarenlang opgebouwde kennis en ervaring komen nu voortreffelijk van pas in de moderne welzijnsleer.

Duitsland vakantie – Wintersport mogelijkheden: De Duitse wintersportgebieden hebben veel te bieden: alpine-ski, snowboarden, langlaufen, rodelen, sledetochten, wandelingen, ijsstok schieten etc. Dankzij de goede infrastructuur zijn de wintersportgebieden goed bereikbaar. De goede voorzieningen ter plaatse maken de wintersportgebieden prima toegankelijk.

Duitsland kent meer dan 300 wintersportplaatsen waarvan enkele grote internationale bekendheid genieten. Prachtige berghutten, heerlijk bij het haardvuur, gezellige avonden met de familie of volksdansen. Steden en dorpen trekken hun winterjasje aan en kleuren op door de prachtige kerstverlichting.

fietsen in DuitslandFietsen tijdens je Duitsland vakantie: Duitsland heeft maar liefst veertigduizend kilometer aan fietsroutes. Water activiteiten: De rivieren en meren in Duitsland lenen zich uitstekend voor het varen met cruiseboten die rond Berlijn en Potsdam varen, de grote meren in Zuid-Duitsland en de Baltische zee. Zeilen en windsurfen zijn populaire vrijetijdsbestedingen in Duitsland, vooral op ‘Lake Constance’ in het zuiden.

Autostadt Wolfsburg Duitsland: Wie altijd al eens in een terreinwagen het bewijs heeft willen leveren van zijn behendigheid is in Autostadt Wolfsburg precies op de juiste plek. Onder professionele leiding rijdt u hier over trappen en door het water, tijdens de veiligheidstraining tonen instructeurs de belangrijkste technieken voor moeilijke rijsituaties. Maar ook kleine rijschoolleerlingen mogen achter het stuur, zij kunnen in kleine elektro auto’s hun kinderrijbewijs halen. En bij de thema rondleiding zullen niet alleen Lamborghini-fans hun ogen uitkijken.

Duitsland Vakantie – Vliegen naar Duitsland

Hoofdzakelijk vertrekken de meeste vluchten vanaf de luchthaven Schiphol. De Duitse Lufthansa vertrekt meerdere malen per dag en heeft met regelmaat voordelige aanbiedingen.

Met de trein naar Duitsland.
Duitsland kastelenOver het spoor komt u supersnel van A naar B. De ICE rijdt met ruim 200 kilometer per uur naar uw eindbestemming. U kunt bijvoorbeeld opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Naast snel reist u ook voordelig en comfortabel naar honderden bestemmingen in Duitsland met de (inter)regionale trein.

Duitsland autovakantie.
Wie heeft niet het comfort van de Duitse Autobahn ervaren? Op weg naar uw vakantiebestemming komt u langs vele Raststätte en Tankstellen.

Duitsland Vakantie – Vakantieland bij uitstek

Fietsen in Duitsland
Miljoenen ervoeren het reeds: Duitsland per fiets ontdekken. Er op uit trekken met de fiets is een belevenis en bovendien een gezonde aangelegenheid. Met ruim 40.000 kilometer aan fietspaden kunt u altijd wel weer iets nieuws ontdekken.

Autoreizen in Duitsland
Duitsland autovakantie Duitsland is perfect te verkennen per auto. De snelwegen zijn van zeer goede kwaliteit en langs de snelweg vindt u tal van eet- en slaapmogelijkheden. Daarbij kunt u er ook voor kiezen om een auto te huren. Verhuurbedrijven zijn vooral in de grote steden veelvuldig te vinden.

Busreizen in Duitsland
Door Duitsland toeren per bus is een comfortabele manier van reizen. Geniet van uw reis in comfortabele stoelen zonder u druk te hoeven maken over het verkeer. Of u nu een lange afstand tour neemt, een ‘package tour’ of een reis tussen verschillende steden in Duitsland: een reis met de bus garandeert u een comfortabele reis.

Geniet van de dorpen en landschappen op een rustgevende manier. Ga achterover zitten en geniet van het uitzicht van verschillende landschappen door grote ramen of bezoek een beroemd Duits dorpje. In Duitsland is er genoeg keus wat betreft openbaar vervoer. Deze rijden zeer frequent en u kunt hier binnen een stad gebruik van maken, maar tevens naar andere (omliggende) steden.

Duitsland vakantie – Overnachten in Duitsland

In Duitsland kunt u een variatie van accommodatiemogelijkheden vinden. U heeft een ruime keuze van privé gehuurde kamers tot huizen of zelfs luxueuze hotels om uw vakantie in door te brengen.

Duitsland vakantie – Landschappen – Flora en Fauna

Duitsland wijnreizenDe Duitse flora behoort tot twee planten geografische provincies van de Eurosiberische regio: in het uiterste noordwesten tot de Atlantische provincie en in de rest van Duitsland tot de Midden-Europese provincie. De alpine plantengroei van het hooggebergte vormt een afzonderlijke sector. De natuurlijke begroeiing bestaat overwegend uit bos, met uitzondering van een zilte strook langs de kust, stuifduinen, levend hoogveen en het gebergte boven de boomgrens.

Bij het begin van onze jaartelling was Duitsland nog voor ca. 75% met bos bedekt, ca. 1800 nog slechts voor ca. 20% en op dit moment door herbebossing weer voor ca. 30%. Tweederde van de bossen bestaat uit naaldhout, met name dennen en sparren. Duitsland bezit als een van de weinige landen in West-Europa nog echte stukken oerbos. De gebroeders Grimm bezaten een kasteel in deze oerbossen en deden daar inspiratie voor hun sprookjes op. Tegenwoordig worden de oerbossen bedreigd door luchtvervuiling en zure regen.

Het loofbos bestaat voornamelijk uit eikenhaag beukenbos (met eik, haagbeuk, beuk, wilde kers, es, esdoorn) op voedselrijke gronden in de laagvlakte; beukenbos in het Atlantische en Baltische laagland, in het heuvelgebied en de onder de sparrengordel gelegen beukengordel der gebergten; eikenberkenbos op voedselarme gronden in de laagvlakte; elzen- en wilgenbos in de moerassen; wilgenbos en essen-iepen-vogelkersbos in de overstromingsgebieden van de rivieren.

Duitsland bestaat verder voor ca. 14% uit natuurgebieden met als vegetatietypen o.a. heide in vooral het noordwesten en hoogveen vooral in de gebergten. Moerassen vooral in het zuiden van Beieren en Württemberg en in het noordoosten rotsbegroeiingen, struwelen en lokaal de merkwaardige schrale vegetatie van bodems rijk aan zink of lood.

Duitsland landschappenTot begin 20e eeuw hadden de halfnatuurlijke landschappen, zoals schrale en extensief beweide graslanden, heiden en hooimoerassen, nog een belangrijk aandeel in de plantengroei van Duitsland. Door revolutionaire wijzigingen in de agrarische cultuur zijn deze eeuwenlang stabiel gebleven levensgemeenschappen tot op enkele resten teruggedrongen en overigens herontgonnen of verwilderd, wat tot een aanzienlijke verarming van flora en fauna heeft geleid.

In moerasgebieden, op veengronden en in de vochtige bosgebieden van Noord-Duitsland komt veel dopheide voor. Lamsoor is goed bestand tegen het zilte kustmilieu en groeit vooral langs de Duitse Noordzeekust. In de duinen is de zeedistel een veel voorkomende plant. De met uitsterven bedreigde gele plomp komt voor in het stroomgebied van de Rijn en aan de benedenloop van de Elbe. Waterlelies drijven op meren en waterspaarbekkens.Ook de gele lis is een beschermde plantensoort die meestal groeit tussen het riet of in vochtige bosgebieden. In beuken- en dennenbossen vinden we de bekende hulst, veelvuldig gebruikt met kerstmis. In de Alpen is de gentiaan een van de fraaiste verschijningen. Hoog in de Alpen groeit de beroemde edelweiss.

Fauna in Duitsland, de dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België, althans wat het noorden en westen betreft; in het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen. De hier en daar nog uitgestrekte bossen bieden schuilplaats aan o.a. herten, talrijke wilde zwijnen en wilde katten, grotendeels te danken aan een goed jachtbeheer. De vos, de das, de marter en de otter komen voor in daartoe geschikte biotopen. Het edelhert en het ree hebben zich dankzij uitstekende jachtwetten kunnen handhaven.

De eland is in enkele Oostzeegebieden weer ingevoerd en dit is elders ook het geval voor damhert, sikahert en moeflon. Haas en konijn zijn algemeen, net als veel andere kleine knaagdieren, waaronder de eekhoorn, de hamster en de zogenaamde slaapmuizen (o.m. de relmuis). De muskusrat is vanuit Bohemen in Tsjechië binnengedrongen en heeft zich sterk in noordwestelijke richting uitgebreid. De bever heeft zich o.a. in de Elbe kunnen handhaven.

Duitsland Vakantie – De Noordzeekust

Duitsland noordzeekustAan de Noordzeekust leeft de gewone zeehond, aan de Oostzeekust de stinkrob. Bruinvis en tuimelaar zijn vrij gewone verschijningen in de kustgebieden. De vogelwereld is een typische Westeuropese met enkele alpine soorten (bijv. alpenkauw, rotskruiper en sneeuwhoen). Bijzondere vogelsoorten zijn o.a. het auerhoen, het hazelhoen, de raaf, de grote trap, de kraanvogel, de zwarte ooievaar, de steenarend, de zeearend en de oehoe.

Van de reptielen kunnen genoemd worden de Europese moerasschildpad, vele soorten hagedissen en slangen, waaronder de esculaapslang en de dobbelsteenslang. Bijzondere amfibieën zijn de alpen- en vuursalamander. De zalm is uit de Rijn vrijwel verdwenen ten gevolge van de watervervuiling. Toename van de bevolking, urbanisatie en industrialisatie hebben de fauna sterk teruggedrongen.

Natuurparken in Duitsland

De natuurparken van Duitsland en nationale parken zijn gebieden die uit waardevolle natuurlijke en gecultiveerde landschappen bestaan. Sommige van deze beschermde gebieden zijn wereldwijd uniek te noemen. Duitsland heeft meer dan 90 natuurparken en 15 nationale parken, die alle internationaal herkend worden. Het is enkel in het laatste decennium dat meest van deze enorme gebieden deze speciale bescherming is gegeven.

Duitsland Vakantie – Praktische informatie

vakantie duitslandOver de gezondheidszorg in Duitsland hoef je je tijdens je Duitsland vakantie geen zorgen over te maken, Duitsland heeft namelijk een uitstekende medische zorg. De kosten van behandeling in openbare ziekenhuizen worden betaald door de overheid. Er wordt slechts een kleine bijdrage gevraagd voor de eerste veertien dagen dat de patiënt in het ziekenhuis ligt. Een reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te bevelen wanneer men gebruik moet maken van een specialistische behandeling die niet wordt betaald door de Duitse Nationale gezondheidsservice, welke erg duur kan zijn.