Frankrijk vakantie – Oogverblindende Landschappen

Frankrijk is een van de grootste en meest veelzijdige vakantielanden binnen Europa.

In het Noorden grenst Frankrijk aan België en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië. In het zuiden grenst Frankrijk aan de Middellandse Zee en Spanje. De westkust wordt gevormd door de Atlantische Oceaan en het Kanaal.

Franse Alpen zomerDe Mont Blanc die met zijn 4.800 meter hoge top de hoogste berg is binnen Europa, ligt binnen de Franse Alpen. De grootste van de Franse bergketens is het Centraal Massief, een enorm gebied in het midden van Frankrijk. Deze bergketen beslaat een zesde deel van Frankrijk.Frankrijk Vakantie

De langste Franse rivier, de Loire, heeft een stroomgebied van 1.020 km. Deze stroomt van het Centraal Massief naar de Atlantische Oceaan. Andere grote Franse rivieren zijn de Seine, Rhone, Garonne en de Rijn. Frankrijk heeft meer dan 3.200 km kust. Aan de Atlantische Oceaan verschilt de kust van kalksteen-kliffen in Normandië en voorgebergten in Bretagne tot fijne zand stranden in het zuiden. De zuidkust aan de Middellandse zee heeft vooral kiezel-, soms rotsachtige stranden. Echter in de Languedoc en in de Roussillon zijn wel zandstranden te vinden voor een heerlijke Frankrijk vakantie.

Parijs de stad van de romantiek

Frankrijk De hoofdstad van Frankrijk is Parijs . Parijs is vooral bekend om de Arc de Triomphe, de Notre Dame, de Sacre-Coeur en natuurlijk ‘la tour d’Eiffel’. En voor de kinderen is Disneyland Parijs een geweldige Frankrijk vakantie bestemming. Een stad die voor iedereen iets te bieden heeft. Maar Frankrijk is groter dan Parijs alleen.

Het land is in vele verschillende regio’s verdeeld. Elk van deze regio’s heeft haar eigen natuur, klimaat en cultuur. En elke regio op zich is interessant om te bezoeken, zowel in de zomer als in de winter. Enkele regio’s zijn de Alpen, Bretagne, Normandië, de Elzas, Bourgondie, de Ardennen, de Loire streek, de Pyreneeën en de Cote- d’Azur.

Frankrijk Vakantie – Mix van Cultuur – Zon en Ontspanning

Cultuur is heel erg belangrijk in Frankrijk – een land wiens inwoners alles hebben en de wereldmarkt bezorgd maakte over haar beschaafde knowhow – en de trouw aan het Frans-zijn is allesomvattend. Elk van de Franse regio’s is doortrokken van de geschiedenis van de mens. Ontdek de prehistorische grotten en neem de route van de vestingsteden van Aquitaine en Midi-Pyrenees! Volg de voetsporen van de Katharen naar de ‘duizelingwekkende citadellen’ van de Languedoc-Roussillon!

Frankrijk vakantie met kinderen

Frankrijk vakantie met kinderenBezoek tijdens je Frankrijk vakantie de kastelen van de Duc de Lorraine of van Aquitaine, het museum Toulouse-Lautrec in Albi, de Normandische abdijen waarvan de Mont Saint Michel de beroemdste is, je kinderen zullen zich als ridders voelen. Het verleden komt ook tot uiting in tal van plaatselijke tradities, die nog altijd springlevend zijn, waaronder de vele plaatselijke riddertoernooien.

Om het land te leren kennen zult u vaker een Frankrijk vakantie moeten boeken. Elke regio van Frankrijk heeft haar specialiteiten van vroeger, of dit nu kunst, kunstnijverheid of gastronomie is. De dorpsfeesten, die soms dagen kunnen duren, brengen deze gebruiken weer tot leven op de klanken van de plaatselijke folklore. Van geschiedenis tot plaatselijke anekdotes, u wacht een verblijf rijk aan ontmoetingen en ontdekkingen,zo ontdek je Frankrijk op een bijzondere manier.

Frankrijk vakantie – Oogverblindende Landschappen

Door de grote variatie in klimaat en landschappen zijn er in Frankrijk veel verschillende soorten flora te vinden. Bossen – vooral beuken, eiken en pijnboom bossen – bedekken een vijfde deel van het land.

Sommige soorten zoals de Pyrenese steenbok, het Corsicaanse hert, de bruine beer, de wolf en de otter zijn heel zeldzaam. Dankzij introductie programma’s in nationale parken leven andere dieren en vogels – zoals de klipgeit (een berg-antilope), de bever, de ooievaar en de gier – nog steeds in het wild. De vele bossen, en ook ruime moerassen, ondersteunen de groei van de zoogdieren en vogels.

Frankrijk vakantie – Bezoek één van de Natuurparken 
Frankrijk landschapFrankrijk telt veel natuurgebieden waar de oorspronkelijke natuur zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Ook wordt er in deze gebieden naar gestreefd de oorspronkelijke diersoorten zoveel mogelijk in het wild te laten leven. De meeste van deze gebieden zijn geclassificeerd als nationale of regionale natuurparken.

Enkele voorbeelden zijn: het nationaal park van de Cevennen, waar in nog ongerepte gebieden dieren- en plantensoorten een natuurlijke bescherming genieten, het Regionale Natuurpark Foret d’Orient in de Champagnestreek evenals het Parc de la Vanoise en het Parc d’Ecrins in de Alpen.

Frankrijk wetenswaardigheden

 • Volledige naam: Republiek Frankrijk
 • Oppervlakte: 551.000 km2
 • Inwoners: 59 miljoen
 • Hoofdstad: Parijs (inw: 13 miljoen)
 • Bevolking: 92% Frans, 3% Noord-Afrikaans, 2% Duits, 1% Bretons, 2% overige (waaronder Provençaals, Catalaans en Baskisch)
 • Talen: Frans (ook Vlaams, Bretons, Baskisch, Catalaans, Provençaals en Corsicaans)
 • Overheid:  Democratie
 • Industrie en Producten: Olieraffinaderijen, staal, cement, aluminium, agrarische producten en voedingsmiddelen, luxe goederen, chemicaliën, motoren, energie.
  Belangrijkste handelspartners : EU en de Verenigde Staten
 • Tijdsaanduiding in Frankrijk : GMT( Greenwich Mean Time) plus 1 uur
 • Elektriciteit : 220V, 50Hz
 • Telefoneren in en naar Frankrijk: Frankrijk heeft de volgende alarmnummers:
  • Politie: 17
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18.
  • Naar Frankrijk bellen vanuit Nederland: Kies internationale toegangscode is 33. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.
 • Water en hygiëne in Frankrijk: melk is gepasteuriseerd en leidingwater is veilig te consumeren. Alhoewel wij het aanraden om water uit flessen te drinken.

Frankrijk Vakantie – De lokale gebruiken

champagneEten is een onderwerp in Frankrijk en daarbuiten waar oneindig en verschillend over gedacht wordt. Een aantal specialiteiten uit de Franse keuken zijn ‘Foie gras’, truffels, roquefort kaas, slakken, schaaldieren en smakelijke vruchtentaarten. De bevolkingsgroepen uit Noord-Afrika en Azië hebben ook hun invloeden op de Franse keuken. Daarnaast zijn er in alle streken ook weer culinaire specialiteiten te vinden. Een bezoek aan een plaatselijk restaurant tijdens een Frankrijk vakantie zal u zeker bevallen.

Een opwekkend aperitief zoals kir (witte wijn gezoet met siroop) wordt vaak voor de maaltijd gebruikt, terwijl een digestif (cognac of Arnagnese brandy) na de maaltijd wordt geserveerd. Andere dranken die zijn ontworpen om vertering en conversatie te stimuleren zijn onder andere espresso, bier, likeuren zoals pastis (een anijsdrankje met 90% alcohol), en enkele van de beste wijnen in de wereld.

Religie en geloof in Frankrijk

Het Rooms-katholicisme is het belangrijkste geloof in Frankrijk. Het geloof heeft over het algemeen een wereldlijk karakter gekregen sinds de kerk en de staat in 1905 van elkaar werden gescheiden. Moslims vormen de op een na grootste geloofsgroep gevolgd door protestanten (hugenoten) en een kleine joodse gemeenschap.

Frankrijk evenementen en culturele attracties

 • Dag van de Arbeid
  1 mei Dag van de Arbeid, tijdens deze dag is het de gewoonte om een bosje lelietjes van Dalen (Muguet) te geven aan vrienden en familie als een teken van geluk.
 • Cannes Filmfestival
  Half mei Filmfestival Dit beroemde festival vindt plaats in Cannes. Voor degenen die Franse en internationale sterren in het echt willen zien is dit festival zeker een aanrader.
 • Zigeuner festival Saintes-Maries-de-la-Mer
  Eind mei Zigeuner festival Saintes-Maries-de-la-Mer (Provence) is de plaats voor dit gekleurde festival waar Sarah, de beschermheilige van de Zigeuners wordt geeerd.
 • Muziekfestival in Straatsburg
  Eerste drie weken van juni Internationaal Muziekfestival in Straatsburg.
 • Fete de la Musique
  21 juni Fete de la Musique Op deze dag zijn er in bijna alle steden en dorpen live muziek optredens van diverse lokale bekende en onbekende artiesten.
 • Nationale Feestdag Frankrijk
  14 juli Nationale Feestdag Op deze dag wordt de oprichting van de Franse Republiek herdacht. In Parijs gaat dit onder andere gepaard met militaire parades etc.
 • Festival van Avignon
  1/2 juli  tot 1/2 augustus Festival van Avignon Theater straat festival in Avignon met optredens van diverse artiesten.

Frankrijk bezoeken

Frankrijk vakantie met het vliegtuig. Er zijn verschillende internationale vliegvelden in Frankrijk, namelijk Parijs, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nice, Strassbourg, Clermont Ferrand en Toulouse.

Met de trein of bus naar Frankrijk

Frankrijk trein vakantie Parijs is het belangrijkste knooppunt van buslijnen en treinen in Frankrijk, waarvandaan vele reizen worden georganiseerd naar en van alle delen van Europa. Bussen zijn langzamer en minder comfortabel in vergelijking tot treinen, maar ze zijn wel goedkoper. Als je tussen Frankrijk en Engeland reist, is het mogelijk met de trein door de Kanaaltunnel te reizen. De Kanaaltunnel heeft hogesnelheidstreinen waar auto’s, vrachtauto’s en motoren op kunnen worden vervoerd.

Vliegreizen in Frankrijk de Franse vliegmaatschappijen verbinden de meeste stedelijke centra, maar deze vluchten zijn prijzig. Het spoornetwerk in Frankrijk is erg goed, en wordt verzorgd door het staatsbedrijf SCNF (Societe Nationale des Chemins de Fer). De trein bereikt bijna elk deel van Frankrijk. Dankzij de hogesnelheidstrein, de TGV, die tussen verschillende steden reist (bijvoorbeeld tussen Parijs en Lyon), is de reis sneller en makkelijker via het spoor dan met het vliegtuig.

Openbaar vervoer in Frankrijk interregionale busdiensten zijn beperkt, maar bussen worden vooral gebruikt voor korte afstanden binnen regio’s. Bij langere reizen blijken bussen veel langzamer, maar zeker goedkoper dan treinen. Op korte afstanden echter, blijkt de bus langzamer en duurder te zijn.

frankrijk autovakantie Frankrijk vakantie met de auto reizen in Frankrijk is een comfortabele manier van reizen. De wegen worden goed onderhouden en het wegnetwerk is uitstekend. Naast de normale wegen is er zo’n 8000 km aan snelwegen (meestal tolwegen) die Parijs met de andere belangrijke steden in Frankrijk verbindt.

In steden is reizen goedkoop en efficiënt via de Metro en RER, ondergrondse netwerken in Parijs. In enkele andere Franse steden rijden trams en bussen. In de Franse Alpen rijden de telepheriques, duurdere taxi’s (vooral buiten de grote steden) en riviershuttles.Overnachten in Frankrijk

Hotels in Frankrijk in Frankrijk zijn verschillende typen (hotel)accommodaties aanwezig. Een prijsindicatie per hotel type:

 • Budget hotel: gemiddeld €80,-
 • Middenklasse hotel: vanaf €80- tot € 120,-
 • Top-end hotel: €120,-  en hoger.

Kamperen en Campings in Frankrijk. Voor kampeerders beschikt Frankrijk over een groot aantal campings in alle streken van het land. Ook de prijzen voor een overnachting op een camping zijn per campingtype verschillend van goedkoop tot zeer prijzig.

Vakantiehuizen in Frankrijk er zijn verschillende organisaties en particulieren die vakantiewoningen in Frankrijk verhuren.

Frankrijk vakantie – Gezond & Gezondheid

gezondheidszorg FrankrijkVaccinaties, er zijn geen specifieke vaccinaties nodig wanneer men naar Frankrijk reist. Gebruikt u medicijnen dan is het meenemen van een medicijnen paspoort een aanrader. Zo heeft u alle informatie om bij de plaatselijke apotheek ( Farmacie) eventueel nieuwe te halen.

Gezondheidszorg in Frankrijk; Frankrijk heeft een van de meest ontwikkelde gezondheidszorgen ter wereld. Het niveau van de medische faciliteiten en de artsen zijn erg hoog, vergelijkbaar met die bij ons in Nederland maar zo ook de tarieven. Alhoewel medicijnen aanzienlijk goedkoper zijn dan bij ons en ook nog eensveel gemakkelijker verkrijgbaar zijn zonder recept.

Veel mensen die op Frankrijk vakantie zijn kopen o.a hun pijnstillers en slaapmiddelen zoals dormocyl bij de plaatselijke drogist. Voor kleine verwondingen kunt ook ook bij de apotheek terecht. Het is belangrijk om voordat u een Frankrijk vakantie boekt een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt. Mocht u dan onverhoopt naar een dokter of in een ziekenhuis belanden, dan weet u in iedergeval dat de kosten gedekt zijn.

Frankrijk vakantie

Al jaren staat Frankrijk bovenaan de lijst van populaire vakantielanden. En dat is niet voor niets heel veel Nederlanders hebben ontdekt dat een Frankrijk vakantie voor elk wat wils heeft, of u nu alleen reist, met kinderen of in gezelschap.