Franse Alpen – Zomer- en wintersport bestemming

De Franse Alpen kunnen geografisch in twee delen worden gescheiden en wel in die van de noordelijke en zuidelijke Alpen. De scheidingslijn loopt van west naar oost ongeveer over de Col de Rousset, de Col de la Croix Haute, de Col Bayard en de Col du Galibier.

Franse Alpen vakantie

Franse Alpen SkiKomende vanuit het noorden stuit men eerst op de noordelijke vooralpen, die voor het grootste deel uit kalksteen bestaan. De bergen reiken hier veelal niet hoger dan 2000 meter. Over het algemeen neemt de gemiddelde hoogte toe van west naar oost en van noord naar zuid in de Franse Alpen. ln de vooralpen zijn mooie bergweiden en uitgestrekte loof- en naaldbossen. De beuken, die vooral in de herfst zo prachtig zijn, groeien tot een terreinhoogte van circa 1000 meter.Franse Alpen wandelen

In de noordelijke vooralpen liggen drie grote meren: Lac Léman (Meer van Genève), Lac d’Annecy en Lac de Bourget. De vooralpen zijn door de grote valleien te verdelen in vier landstreken, te weten le Chablais, les Aravis, les Bauges en la Chartreuse en prachtige gebieden om te wandelen. De valleien van de vooralpen hebben over het algemeen een vruchtbare bodem en zijn prachtige wandelgebieden.

Wandelen door de valleien

Franse Alpen ValleienDaar, waar de valleien het breedst zijn en dus de meeste zon krijgen, bevinden zich de geschiktste landbouwgronden en de beste weilanden. Afgezien van graan, aardappelen en voederbieten gedijt hier ook de wijnstok en verbouwt men er tevens tabak en mais. Tijdens uitgebreide wandelingen kun je deze gebieden perfect ontdekken tijdens je Franse Alpen vakantie.

Ook de kaasbereiding neemt in de meeste valleien een belangrijke plaats in. Een zeer vruchtbaar land- en tuinbouwgebied is de vallei van de lsère tussen Albertville en Grenoble, die door de aanwezigheid van hydro-elektrische centrales en moderne verbindingswegen tot de welvarendste streek van de Franse Alpen kan worden gerekend. Ondanks de vele hoge bergen die er in de Franse Alpen zijn en de door rivieren geschapen valleien, is het toch vrij gemakkelijk met de auto bereikbaar voor een Franse Alpen vakantie.

Franse Alpen toerisme

Franse Alpen wandelenDe belangrijkste rivieren zijn de lsère, Durance, Arve, Arc, Drac, Romanche, Arly en Guisane. Het westelijke en zuidelijke deel van de Franse Alpen bestaan hoofdzakelijk uit kalksteen. Het massief van de Mont Blanc, Belledonne, L’Oisans en les Ecrins wordt gevormd door zeer harde kristalrots. De toeristenbureau’s in deze streek doen er alles aan om het Franse Alpen toerisme te promoten.

Ook in andere delen van de Alpen is veel kristalrots, maar deze is veel minder hard. ln het uiterste óostelijk deel van la Vanoise en le Queyras tenslotte wordt veel leisteen aangetroffen. Ongeveer driekwart van de bevolking van het Franse Alpengebied woont in het noordelijke deel.

De grond is er bebouwbaar tot een hoogte van ongeveer 1500 meter. De boomgrens loopt tot omstreeks 2200 meter; de alpenweiden tot circa 2600 meter. Vanaf 2200 meter tot ongeveer 3000 meter kent men de typische alpenflora met edelweiss, alpenroosjes, gentianen enzovoort; boven de 3000 meter is de kale wereld van rots en gesteente.

Franse Alpen wandelen & wintersport

Franse Alpen zomerHet contrast tussen de bossen en groene bergweiden van de vooralpen en het rotsachtige en onherbergzame van het hooggebergte is verrassend. In het oosten van de Franse Alpen liggen de grandioze bergmassieven: Mont Blanc, la Vanoise, les Grandes Rousses, L’Oisans of le Pelvoux, le Beaufortin, la Belledonne, les Écrins. Een paradijs voor wandelaars en alpinisten in de zomer en voor skiërs en wintersporters in de wintermaanden november, december, januari, februari en maart.

Frankrijk wintersport
Het hooggebergte wordt gekenmerkt door gletsjers en eeuwige sneeuw perfect, voor een wintersport Frankrijk vakantie. Vermaard zijn de indrukwekkende gletsjers van de Mont Blanc, benevens de Glacier du Géant, de Mer de Glace en de Graciers de la Meije. Heeft het noordelijke deel van de Franse Alpen een frisgroene aanblik, het zuidelijke deel daarentegen is veel droger en toont een meer bruingrijze tint. Er valt aanzienlijk minder regen en de warme zon van het Middellandse Zeegebied bewerkstelligt een andere plantengroei.

Zomerse wandeltochten in de Franse Alpen

Het zuidelijke deel van de Franse Alpen is zeer schaars bewoond. Grote steden zijn er niet, alleen wat stadjes en dorpen, met daartussen uitgestrekte onbewoonde gebieden. Sommige streken van de zuidelijke Alpen bieden een enigszins desolate aanblik. Zeker, er zijn hier en daar naaldbossen, voornamelijk bestaande uit de lariks en de grove den, maar echte groene bergweiden zijn er heel weinig. De koe is er vervangen door geit en schaap. De landbouw is in de zuidelijke Alpen alleen mogelijk in de vruchtbare valleien en die zijn er niet veel.

Autotochten door de Franse Alpen

Talrijke berg- en heuvelhellingen zijn begroeid met doornachtig struikgewas, hier en daar afgewisseld met wat akkertjes waarop lavendel wordt verbouwd. Op vele plaatsen kan men in de zuidelijke Alpen uren rondrijden zonder een mens tegen te komen. En zodra twee automobilisten elkaar passeren, groeten ze elkaar vriendelijk.

De transversale valleien zijn ontstaan door het neerstromende water van het hooggebergte, dat zich via talloze kleine waterlopen tot beken en rivieren heeÍt gevormd. Daar, waar deze bergstromen zich een weg baanden door zacht rotsgesteente, ontstonden de breedste valleien, zoals onder meer de vallei van de Drance, de Arve en de lsère.

Wintersport Franse Alpen

Franse Alpen SkigebiedenHoewel vele bergpassen tijdens de winter zijn ingesneeuwd, zijn ze toch van groot belang voor de communicatie met de andere valleien. Zo is het voor het rijverkeer mogelijk via de Petit Saint-Bernard, de Col du Mont Cenis, de Montgenèvre en de Col de Larche van Frankrijk naar ltalië te rijden. Binnen de landsgrens verbindt de Col du Lauteret de Vallei van de Romanche met de Vallei van de Guisane. Sedert 1969 kwam er een uitstekende verbindingsweg tot stand tussen het gebied van de Maurienne en de Tarentaise via de Col de la Madeleine (route nationale 6 en 90). De Col de Vars verbindt de landstreken le Queyras en l’Ubaye.

De valleien in de Franse Alpen

wintersport Frankrijk 2016De valleien vormen de voornaamste levensaders van de Alpen. Bijna alle economische activiteit is hier geconcentreerd. Het overgrote deel van de bevolking verblijft in de valleien, die de gunstigste mogelijkheden voor de woningbouw bieden. Daar, waar een vallei in een andere vallei uitloopt, ontstond meestal een dorp oÍ een stad. We kunnen dat zien bij Motiers, Albertville, Saint-Jean-de-Maurienne en andere plaatsen.

Men moet zich de Franse Alpen niet voorstellen als een gebied van louter bergen. Zeker, deze vormen het hoofdpatroon, maar op tal van plaatsen zijn ook andere landschapsbeelden waar te nemen. In de noordoostelijk van Genève gelegen landstreek le Chablais bijvoorbeeld, waar op de meer lager gelegen gronden het oog wordt getroffen door uitgestrekte wijngaarden die hier de ontelbare heuvelhellingen bedekken.

De uiterst zorgvuldig onderhouden wijngaarden worden afgewisseld door tamme kastanjebossen en velden vol frambozenstruiken. Hier en daar droomt een statig landhuis en soms ziet men een oude, verweerde wachttoren.

Franse Alpen wandelen – keteldal Cirque du Fer à Cheval

Franse Alpen wandelenGeheel anders is de aanblik van de ten zuiden van de Chablais gelegen landstreek le Faucigny, die wordt begrensd door de vallei van de Arve en de GrifÍe. Dit gebied kent de hoogste kalkbergen van Frankrijk. De hoogste berg is hier de 3097 meter hoge Mont Buet. Het in deze landstreek gelegen Cirque du Fer à Cheval, een schitterend mooi keteldal, dient zeker met een bezoek te worden vereerd.

Op zwoele zomerdagen schenkt het lommerrijke gebied van Chartreuse, ten noordwesten van Grenoble, koelte. Verfrissing vindt u ook aan de oevers van een van de vele meren. Weidse vergezichten treft u aan in L’Oisans; tijm en lavendel ten zuiden van Gap; sneeuw en ijs in de omgeving van de Mont Blanc en het MassiÍ des Ecrins.Franse Alpen Toerisme

Waar u zich ook bevindt, altijd is in de Franse Alpen wat anders te zien. Fantastisch gevarieerd is het landschap dat na elke bocht van de weg iets nieuws biedt, een schier onuitputtelijke bron van kleur en vorm, van licht en donker, van diepte en hoogte, kortom een fantastische afwisseling van ontelbare, betoverende taferelen. Niet voor niets dat steeds meer mensen kiezen voor een Franse Alpen vakantie in zowel de zomer als de winter.