Ga jij op reis naar Sri Lanka? Dit zijn belangrijke dingen, die je moet weten

Van de boeddhistische tempels en de paleizen in Kandy tot de grootste verzameling Aziatische olifanten ter wereld,.

Sri Lanka is gewoon echt adembenemend.

Het eiland in de Indische Oceaan, dat een mengeling van Brits koloniaal erfgoed, oude monumenten, exotische dieren in het wild en vriendelijke inwoners is, wordt langzaam maar zeker een echte vakantie hotspot.

Hier zijn belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Sri Lanka reist.

Het is veilig om er rond te reizen.

Er bestaat een grote misvatting over hoe veilig (of hoe onveilig) Sri Lanka voor reizigers is. We geven toe dat tussen 1983 en 2009 Sri Lanka gebukt ging onder een wrede burgeroorlog, waardoor de meeste toeristen wegbleven.

Maar sinds het einde van de oorlog is Sri Lanka echter gestaag met de wederopbouw van het toerisme bezig en steeds meer bezoekers komen dit prachtige land verkennen en kunnen er ook absoluut van genieten! Maar neem, zoals bij elke bestemming die je zult bezoeken, wel de nodige maatregelen om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Handhaaf dezelfde hoeveelheid voorzichtigheid, die je ook zou betrachten wanneer je in een ander onbekend gebied zou reizen en kijk goed naar links en naar rechts wanneer je de drukke wegen oversteekt.

Visum nodig voor Sri Lanka (ETA)

Bezoekers aan Sri Lanka, die voor toeristische doeleinden komen, moeten een elektronische reisvergunning (ETA) hebben, deze kan eenvoudig worden aangevraagd via E-visums.nl.

Vragen en antwoorden over een Sri Lanka visum:

1: Geldigheid van het e-visum Sri Lanka.

2: Wat is het verschil tussen een fysieke en een ETA voor Sri Lanka.

Eigenlijk is het heel eenvoudig een ETA is een elektronisch visum, welke online is aan te vragen. Dit is niet mogelijk met een fysiek visum. Een fysiek visum kan alleen bij een consulaat van Sri Lanka worden aangevraagd.

In onderstaande video wordt alles nog eens uitgelegd.

Wees respectvol over het politieke verleden.

De oorlog is dan misschien wel voorbij, maar het is pas een paar jaar geleden beëindigd. Hoewel de dingen veilig zijn, moet je je zeker van bewust zijn van het verleden en er dus respectvol mee omgaan.

Hoewel het ontzettend gaaf is om aan lokale mensen algemene vragen over hun leven, families, etc. te stellen, raden wij je aan om niet betrokken te raken bij welk politiek gesprek dan ook.

Het is nog steeds een delicaat onderwerp en je kunt het dus maar beter, tenzij je een expert in de politiek en het beleid van Sri Lanka bent, over simpele dingen hebben.

Toerisme is nog volop in ontwikkeling.

De grootste toeristische bloei van Sri Lanka vindt op dit moment plaats, wat betekent dat sommige delen van de bruisende hoofdstad van Colombo misschien nog niet bepaald klaar lijken te zijn voor het toerisme.

De wegen zijn smal en vaak onverhard behalve de hoofdweg door de stad en er wordt buiten de toeristische gebieden niet veel Engels gesproken (wat het bijvoorbeeld moeilijk kan maken om te communiceren met straatverkopers of zelfs met sommige tuk-tuk bestuurders).

Er is in deze gebieden, buiten de hotels, niet veel te doen en je kunt als je iets vergeten bent, zoals water, shampoo of een snelle snack, het minder gemakkelijk kopen. Voor sommige echte ontdekkingsreizigers en avonturiers is dit juist iets heel erg aantrekkelijks want er is altijd wel iets spannends te ervaren op een plek voordat deze wordt platgetreden en globaliseert door het massatoerisme.

De meeste tours worden met een privé-chauffeur gedaan.

Vanwege de stressvolle rij-omstandigheden en door het moeilijk kunnen lezen van de verkeersborden vinden de meeste toeristen het het gemakkelijkst om, terwijl ze in Sri Lanka zijn, een bestuurder in te huren.

Dat is echter niet zo gemakkelijk als het klinkt.

Ingehuurde chauffeurs maken deel uit van reisbureaus en fungeren ook vaak als je persoonlijke reisleiders.

Het boeken van een van deze tours is een fantastische manier om het land te zien en steeds meer gerenommeerde bedrijven maken voor je een reis op maat, bieden alternatieven voor platgetreden reisroutes en geven je (in goed Engels) uitleg over waar je je op een bepaald moment bevindt.

Het is niet ongebruikelijk dat chauffeurs en gasten tijdens de rondleidingen goede vrienden worden.

Sri Lankaanse reisleiders houden ervan om hun Engels met toeristen te oefenen.

Wees niet gealarmeerd als je gids vrij spraakzaam is. Hoogstwaarschijnlijk is hij of zij enthousiast over het feit dat hij zijn Engels kan oefenen met iemand van wie dit de moedertaal is.

Dit geldt met name voor nieuwkomers in de branche, die je standaard zullen vragen naar je naam, waar je vandaan komt, over je familie en welke opleiding je hebt gedaan.

Wees niet beledigd want dit zijn veelgestelde vragen voor Sri Lankanen en zeker niet bedoeld om iemand een ongemakkelijk gevoel te geven. Als je een gids hebt, die goed Engels spreekt, wees dan niet bang om (passende) grapjes te maken want Sri Lankanen houden van lachen!

Sri Lankanen behoren tot de vriendelijkste mensen ter wereld

Het leuk vinden om te lachen, past zeker in dit rijtje, want de meeste mensen in dit land worden vaak lachend gezien.

De lokale bevolking zijn hier één van de vriendelijkste mensen op aarde en altijd bereid om er alles aan te doen om je te helpen.

De meeste Sri Lankanen willen echt dat je een geweldige tijd hebt, in de hoop dat je anderen zult vertellen over hoe geweldig het is om dit land te bezoeken. Als je merkt dat iemand zijn best voor je doet, bedank diegene dan daarvoor en een fooitje geven kan natuurlijk ook geen kwaad.

Neem altijd sokken mee.

Een hele gekke tip, maar wel heel waardevol.

Sri Lanka is een warm land en wandelen met sokken aan heeft dan begrijpelijkerwijs niet bepaald je voorkeur. Maar toch is het een goed idee om altijd een paar sokken bij je te hebben omdat boeddhistische en hindoeïstische tempels vereisen dat je je schoenen uittrekt.

Hoewel de stenen op sommige locaties, zoals bijvoorbeeld de grot tempels van Dambulla, aangenaam koel kunnen zijn, zijn ze op andere plekken zo heet dat je er nauwelijks op kunt lopen.

Een aantal tempels zijn ook groot en omgeven door zand, bomen of struiken, waardoor je het gewoon beter kunt betreden als je iets aan je voeten hebt.