Goed voorbereid naar Sri Lanka

Sri Lanka’s bedwelmende mix van Brits koloniaal erfgoed, prachtige landschappen en een ongelooflijk vriendelijke bevolking maken het echt tot een betoverende reisbestemming.

Het tropische eiland is de laatste jaren, na het einde van de 26 jaar durende burgeroorlog in 2009, alleen maar hoger op het lijstje van veel reizigers uit de hele wereld komen te staan.

Met steeds meer toeristen die Sri Lanka elk jaar bezoeken, is dit het perfecte moment om het eiland te gaan ontdekken.

Visum en reisadvies Sri Lanka

Om goed voorbereid op vakantie te gaan, vind je hier het meest actuele Sri Lanka’s reisadvies en een aantal van de meest gestelde vragen en antwoorden omtrent het aanvragen van een visum zodat je veilig door dit prachtige land kunt reizen.

In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen kun je voor Sri Lanka geen visum bij aankomst kopen.

Je kunt echter wel een elektronisch visum of een e-visum Sri Lanka aanvragen. Een e-visum is een visum dat geldig is voor 30 dagen en waarmee je het land tweemaal kunt binnenkomen, wat over het algemeen voor de meeste reizigers voldoende is.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET eVISUM VOOR SRI LANKA

1. Welke soorten ETA’s zijn er voor Sri Lanka beschikbaar?
Een ETA-visum voor Sri Lanka wordt alleen voor korte bezoeken aan Sri Lanka voor zakelijke doeleinden, toerisme en transit afgegeven.

LET OP – als je in Sri Lanka wilt gaan werken, moet je bij een consulaat of ambassade het juiste visum daarvoor aanvragen.

2. Moet ik het consulaat bezoeken om mijn toeristen visum voor Sri Lanka in ontvangst te nemen?
NEE! Alleen ingezetenen van Guinee, Liberia, Mali, Sierra Leone, Kameroen en Nigeria moeten het consulaat bezoeken. Alle andere onderdanen kunnen online hun visum voor Sri Lanka aanvragen en het via de e-mail ontvangen. Wij adviseren E-visums.nl om uw online visum aan te vragen.

3. Hoe lang is mijn ETA-visum voor Sri Lanka geldig?
Het E-visum voor Sri Lanka is 30 dagen vanaf de datum van aankomst in Sri Lanka geldig. Je kunt met hetzelfde visum twee keer het land binnenkomen.

4. Ik wil mijn e-visum voor Sri Lanka verlengen. Wat moet ik dan doen?
Als je langer dan 30 dagen met een visum in Sri Lanka wilt verblijven, kun je zodra je in het land bent een verlenging aanvragen. Het visum kan in eerste instantie tot 90 dagen na de datum van aankomst worden verlengd en daarna nog eens 90 dagen.

We raden u aan om het elektronische visum aan te vragen (30 dagen geldig) en vervolgens te verlengen wannneer je op Sri Lanka bent.

5. Heb ik voordat ik een E-visum voor Sri Lanka aanvraag een vliegticket nodig?
NEE! Jouw visum voor Sri Lanka kan al voordat je je vliegticket boekt worden aangevraagd.

6. Ik ga met mijn kind op reis. Heeft mijn kind dan ook een visum nodig om naar Sri Lanka te kunnen reizen?
Ja, maar kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen verwerkingskosten voor het visum voor Sri Lanka te betalen.

7. Hoe lang voor mijn reis kan ik online het visum voor Sri Lanka aanvragen?
De vereisten voor een visum voor Sri Lanka zijn dat je het maximaal 60 dagen (2 maanden) voorafgaand aan je vertrekdatum kunt aanvragen.

8. Kan ik met een ETA-visum voor Sri Lanka naar India reizen of heb ik dan een apart visum voor India nodig?
Nee, je hebt voor Sri Lanka een apart visum nodig.

Als je naar India wilt reizen, moet je waar je ook vandaan komt een visum voor India aanvragen.

Voor meer informatie over de aanvraag voor een visum voor India, klik je hier.

9. Onze aankomstdatum in Sri Lanka is veranderd. Moeten we nu dan onze visa wijzigen om deze verandering aan te passen?
NEE! Je visum voor Sri Lanka is tot 6 maanden nadat je visum is afgegeven geldig. Dus als je het vandaag hebt aangevraagd, kun je er de komende 6 maanden elke dag Sri Lanka mee binnenkomen.

Houd er rekening mee dat jouw verblijf niet langer dan 30 dagen mag zijn en dat je met het visum twee keer kunt inreizen.

Je kunt hier online een aanvraag indienen voor een visum voor Sri Lanka:

Misdaad en veiligheid in Sri Lanka

Hoe zit het met de veiligheid op Sri Lanka? Het goede nieuws is dat Sri Lanka een opmerkelijk veilige plaats is om naar toe te reizen en gewelddadige misdaden tegen buitenlanders zijn vrijwel ongehoord – dit is nog steeds een plek waar, ondanks 25 jaar brute burgeroorlog, in delen van het land de diefstal van twee fietsen nog als een misdaadgolf wordt beschouwd.

 

Het enige slechte nieuws is dat er op enkele plaatsen oplichters actief zijn en dat er agressieve verkoop plaatsvindt.

Diefstal van kleine spullen komt minder vaak voor dan in veel andere delen van Azië (en is zeldzamer dan in de meeste Europese steden), maar je moet wel goed op je spullen letten.

Zakkenrollers zijn soms in drukke gebieden actief en ook af en toe hoor je ook van diefstallen uit hotelkamers. Veel hotels en guesthouses vragen hun gasten om kostbaarheden in hun kluis op te slaan en het is verstandig om dit ook te doen als je die mogelijkheid hebt.

Straatroof komt weinig voor, hoewel individuele reizigers (vooral vrouwen) ‘s avonds laat de donkere stranden moeten vermijden – Negombo en Hikkaduwa hebben bijzonder slechte reputaties. Zorg er daarnaast voor dat je afzonderlijk al jouw bankkaartgegevens (samen met de telefoonnummers, die nodig zijn in geval van verlies) en paspoortinformatie bewaart; het is de moeite waard om een fotokopie te maken van de pagina’s uit jouw paspoort, die jouw persoonlijke gegevens bevatten.

Als er iets van je gestolen is, moet je bij de politie aangifte doen – er is maar een kleine kans dat ze het voor je kunnen oplossen, maar je hebt voor je verzekeringsaanvraag een aangifte nodig. Gezien het feit dat je misschien geen politieagent kunt vinden die Engels spreekt, zou je kunnen proberen iemand uit je hotel of guesthouse als tolk mee te laten komen.

Het melden van een misdrijf is meestal een moeizame aangelegenheid, met veel papieren rompslomp. Helaas zijn er, hoewel er in een paar delen van het eiland toeristenbureaus zijn gevestigd, verder niet zoveel politieagenten.