Havana – Busverbindingen naar andere steden

Havana is de nieuwe hotspot voor verre reizen, maar er zijn meer interessante steden in Cuba die de moeite van een bezoek waard zijn. Er zijn tientallen redenen op te noemen waarom je de zwoele, verleidelijke hoofdstad van Cuba niet meer zou willen verlaten – de betoverende mix van koloniale en art deco architectuur, de levendige en gevarieerde geschiedenis, de opkomende restaurants, de treurige jazz langs de waterkant, een ritje door de kleurrijke straten in een gehavende Chevrolet of gewoon de bevolking. Het openbaar vervoer op het eiland is slecht, maar betere busverbindingen hebben een aantal bestemmingen voor toeristen bereikbaar gemaakt, waardoor u eenvoudig en gemakkelijk van Havana naar andere steden kunt reizen.

Gemakkelijk per bus van Havana naar andere stedenHavanaDe treinen functioneren nog wel, maar het is moeilijk erop te vertrouwen. De bussen van staatsbedrijf Viazul zijn voor toeristen de meest vriendelijke manier om zich te verplaatsen: ze zijn voorzien van airconditioning – wel zo prettig in het vaak broeierige klimaat op Cuba – en hebben dagelijks een aantal vaste routes naar de meeste grote steden. Bussen naar alle belangrijke bestemmingen vertrekken vanaf het goed uitgeruste Viazul Bus Station (cnr Calle 26 & Zoológico) in Nuevo Vedado. Op het station wordt beperkt Engels gesproken en voor de bagage moet een apart kaartje worden gekocht. Een taxi van het centrum van Havana naar hier kost ongeveer CUC $ 10.

Havana VinalesHavana naar Viñales

Reistijd: 3 tot 4 uur – 3 maal daags

Viñales is een typische Cubaanse plattelandsbestemming. De kleine, bij toeristen bekende stad is een gemoedelijke plek waar de lokale guajiros (boeren op het platteland) hun dagelijkse handel en veeteelt nog steeds voor een groot deel op de eeuwenoude manier beoefenen, zoals ze altijd hebben gedaan, zonder acht te slaan op de bezoekers die hier massaal naar de prachtige landschappen komen kijken.

Steile, kegelvormige kalkstenen heuvels stijgen buiten het centrum boven een prachtige lappendeken van tabaksvelden, waar ossen nog steeds ploegen door de roest houdende bodem trekken. Er is een groot netwerk van casas particulares (de Cubaanse vorm van bed and breakfasts), en het gebied herbergt de beste outdoor-activiteiten van Cuba, waaronder een aantal wandelroutes.

Havana MatanzasHavana naar Matanzas

Reistijd: 2,5 uur – 4 maal daags

Een makkelijk uitvoerbare dagtrip uit Havana. Het waardige, maar vervallen Matanzas werd ooit bekend als het ‘Athene van Cuba’ als gevolg van de hoge concentratie van architectonische pareltjes, en was als centrum van cultuur een concurrent van de hoofdstad. De goede tijden keren nu terug, pleinen worden opgeknapt en de mooie oude gebouwen gerestaureerd. Een mooi gerestaureerde concertzaal en theater zijn speerpunt van de culturele scene die ook twee belangrijke muziekstijlen heeft voortgebracht: de rumba en danzón.

De klim naar de Iglesia de Monserrate kerk is de moeite waard voor een sensationeel uitzicht over de stad, omringd door de zee. Nog beter, u kunt vanaf het Casablanca station in Havana ook naar Matanzas reizen met de vervallen, maar prachtige oude Hershey suiker trein – ongetwijfeld een van oudste treinritjes van Latijns-Amerika.

Havana VaraderoHavana naar Varadero

Reistijd: 3,5 uur – 4 maal daags

Varadero doet weinig om zijn status te verbergen als grootste badplaats van Cuba (en de Cariben). Een uur buiten de stad Matanzas en in dezelfde provincie lijkt het een wereld weg. Dit is niet het echte Cuba, het is een geïsoleerd zanderig schiereiland, bijna uitsluitend bestaande uit accommodaties en entertainment voor toeristen. Maar de stranden zijn prachtig, de mega-resorts vaak weelderig, de watersporten fantastisch, en het eten beter dan ergens anders in Cuba.

Havana Santa ClaraHavana naar Santa Clara

Reistijd: 4,5 uur – 5 maal daags

Santa Clara wordt bestempeld als de eerste plaats die in december 1958 tijdens de ‘revolutie’ werd bevrijd van dictator Batista. Che Guevara, die op die dag de leiding had over de zegevierende troepen, zal voor altijd geassocieerd worden met de levendige hoofdstad van Villa Clara – de Cubanen noemen het zelfs ‘Ciudad de Che’ (stad van Che). Net buiten de stad is het kolossale standbeeld van Che Guevara te zien, plus de trein die de rebellen gebruikten om het Batista regime neer te slaan.

Havana TrinidadHavana naar Trinidad

Reistijd: 5,5 uur – 3 maal daags

De verleidelijke koloniale stad Trinidad staat net als andere koloniale steden in Cuba op de Unesco Werelderfgoedlijst en verblindt met zijn vorstelijke herenhuizen, pittoreske kerken en vermakelijke musea. Alsof dat nog niet genoeg is, is in de buurt een van Cuba’s beste stranden aan de zuidkust, Playa Ancón, en de glinsterende groene toppen van de Topes de Collantes, onderdeel van de op een na grootste bergketen de Sierra del Escambray – waar u prachtige wandelingen kunt maken.De meeste buitenlandse bezoekers komen naar Cuba van december tot maart om aan de winterkou in Europa en Noord-Amerika te ontsnappen. Net als in Havana (en een groot deel van het eiland) is het klimaat in Matanzas, Varadero, Santa Clara en Trinidad warm en vochtig – u heeft korte broeken, t-shirts en in elk geval badkleding nodig. In het heuvelachtige, koelere Viñales, zijn lange mouwen voor de avonden een goed idee.

Deze trips liggen allemaal binnen vijf uur reistijd van Havana en gunnen u een kijkje in de meest betoverende landschappen van het eiland en, niet te vergeten, een aantal van de meest belangrijke steden. Havana zelf heeft veel te bieden, maar deze uitstapjes geven u de kans meer van het eiland te zien dan wat al bekend is van Cuba.