De perfecte voorbereiding voor uw reis naar Turkije

De Hagia Sophia bezoeken in Istanbul, rondlopen door de in de oudheid rijke Romeinse havenstad Efeze of aardpiramiden bewonderen in Cappadocië… Wilt u op vakantie naar Turkije? Zorg dan dat u goed voorbereid naar het vliegveld vertrekt. Zo kunt u zonder stress door de douane en het vliegtuig in.

Kies voor uw eigen veiligheid

Het is aan te raden om ruim voor uw vakantie naar Turkije op te zoeken wat er zoal speelt in het land zodat u weet waar u rekening mee moet houden en welke plaatsen u bijvoorbeeld het beste kunt vermijden.

Als er bijvoorbeeld kortgeleden een terroristische aanval is gepleegd of er is om een andere reden onrust in het land, dan is het natuurlijk niet verstandig om als vakantieganger precies naar die plaatsen op vakantie te gaan. Van belang is dat u hiervoor naar berichten op zoek gaat met het meest actuele Turkije reisadvies.

Vergeet uw reisdocumenten niet!

Om er zeker van te zijn dat u uw reis naar Turkije kunt maken, is het verstandig om ver van tevoren een Turkije visum aan te vragen. Als u de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, kunt u het visum aanvragen mits u een geldig identiteitsbewijs bezit.

Het aanvragen van uw visum kan gemakkelijk en snel online. Langer dan vijf minuten zult u hier niet voor nodig hebben. Wel dient u alles goed door te lezen zodat er geen fouten in staan waardoor de procedure langer duurt dan nodig. Na het aanvragen wordt het visum, als het goed is, binnen twee dagen per e-mail naar u toegestuurd.

Heeft u een paspoort of ID kaart bij visum Turkije aanvraag nodig?

Turkije is een Europees land, wat betekent dat u met een ID-kaart de grens over kunt. Indien u met uw paspoort reist, is het belangrijk dat het paspoort nog ten minste 6 maanden geldig is. Reist u met uw ID-kaart, dan hoeft deze enkel geldig te zijn tijdens uw verblijf in Turkije.

Bent u van plan naar Turkije te reizen met een Nederlandse of Belgische verblijfsvergunning of verblijfsdocument? Dien dan een aanvraag in bij het Turkse Consulaat, want in dat geval mag u geen gebruikmaken van de online aanvraag. Het online visum zelf is 180 dagen geldig waarvan u er maximaal 90 in Turkije mag verblijven. U mag in deze periode wel meerdere keren het land in en uit reizen.

De ingangsdatum van het visum staat gelijk aan de datum die u hiervoor ingevuld hebt. Deze datum dient dezelfde te zijn als de datum waarop u in Turkije het vliegtuig uitstapt. Controleer altijd de geldigheid van uw paspoort of ID-kaart wanneer u een visumaanvraag doet.

Als u namelijk een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart moet aanvragen, dient u ook opnieuw uw visum aan te vragen… En dat kost allemaal extra tijd en moeite, die u beter in andere dingen kunt steken, zoals bijvoorbeeld op vakantie gaan naar Turkije.?

Vliegt u morgen al naar Turkije?

In de meeste gevallen wordt het visum binnen twee dagen toegekend. Echter, indien er iets meer haast bij is, kunt u een spoedaanvraag indienen waardoor het maar 14 minuten duurt voor u uw visum ontvangt. Het is in dit geval geen probleem als u voor het ontvangen van uw visum al moet boarden; de visumcontrole van Turkije vindt namelijk pas plaats bij aankomst in Turkije. Het visum ontvangt u per e-mail.

U dient dus een werkende internetverbinding te hebben als u het visum pas tijdens uw vlucht ontvangt. In veel gevallen is er alsnog niets aan de hand wanneer u geen werkende internetverbinding heeft bij de controle van uw visum.

Het visum Turkije is namelijk elektronisch gekoppeld aan uw identiteitsbewijs. Zorg er wel voor dat u zorgvuldig alle gevraagde gegevens invult tijdens het aanvragen van uw visum. Veel reizigers maken namelijk eerder fouten in de aanvraag als er haast bij is. Voor de spoedaanvraag dient u in het aanvraagformulier de optie ‘spoed’ aan te vinken.

Werken of studeren in Turkije

Mocht u willen werken in Turkije, dan is het van belang om goed na te gaan welk visum u hiervoor nodig heeft. Met het e-visum Turkije, ofwel het online aan te vragen visum voor Turkije dat u na het aanvragen ervan via e-mail ontvangt, kunt u alleen Turkije in om op vakantie of zakenreis te gaan. Zakenreis houdt in dat u in dienst bent van een werkgever die ergens anders dan in Turkije gevestigd is.

U mag hierbij niet in dienst treden van een Turkse organisatie en mag zelf ook geen bedrijf oprichten in Turkije. Wel is het mogelijk om in Turkije installatiewerk uit te voeren voor een product dat u vooraf aan een Turks bedrijf heeft verkocht, met een al dan niet potentiële klant of leverancier om de tafel te gaan voor een eventuele deal, een zakelijk congres bij te wonen of een training te volgen. Meer informatie over de voorwaarden m.b.t. werken in Turkije met een e-visum vindt u hier.

Betaald stage lopen in Turkije is niet toegestaan met het e-visum. Ook als u bijvoorbeeld aan een Turkse universiteit wil studeren, dient u contact op te nemen met het Turkse consulaat. Het is dan niet mogelijk om online een visumaanvraag te doen.

Wat zijn de kosten van het visum Turkije?

Voor het reguliere e-visum Turkije betaalt u €29,95. Dit bedrag kunt u meteen na het invullen van het aanvraagformulier betalen via iDeal, PayPal, Creditcard, Bancontact of gewoon per overboeking. Het is echter wel aan te raden om de betaling via iDeal of Bancontact de voldoen, gezien dit de meest veilige en snelle manier is en u het visum dus ook eerder ontvangt. Bovendien betaalt u in dit geval geen transactiekosten en heeft u ook geen last van koersopslag van uw creditcardmaatschappij.

Indien u voor de spoedaanvraag kiest, betaalt u bovenop de €29,95 nog een bedrag van €5. Zorg ervoor dat u het totale bedrag meteen overmaakt als u de aanvraag heeft ingediend.