Klimaat Barcelona – Hete zomers en milde winters

Klimaat Barcelona – Wat is de beste periode om een bezoek te brengen aan deze swingende metropool. Barcelona heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters.

Klimaat Barcelona

Klimaat BarcelonaHet klimaat Barcelona wordt beïnvloed door de westenwinden van de Atlantische Oceaan en de ligging van de stad op een verhoogd plateau. Deze factoren zorgen voor iets koelere temperaturen en een hogere neerslag dan de meer zuidelijke badplaatsen van Spanje. Barcelona is ook koeler in de zomer en warmer in de winter dan Madrid verder landinwaarts, zoals te verwachten van een locatie aan de kust.

Barcelona ligt aan de Spaanse noordkust, de Costa Brava, de ‘wilde kust’. Hierdoor is het klimaat Barcelona eigenlijk heel moeilijk te voorspellen. De omstandigheden kunnen dan ook van jaar tot jaar aanzienlijk verschillen. De kust wordt zo genoemd vanwege het onstuimige weer en zijn ruige uiterlijk. Barcelona is een interessante stad die, ongeacht het weer, geen slechte periode kent om te bezoeken. Hoewel Barcelona het mooiste is in de zomer, als je goed voorbereid bent op kou en regen, kun je ook in de koelere seizoenen genieten.

Klimaat Barcelona in de zomerDe zomer, tussen juni en september, is de meest populaire tijd om Barcelona te bezoeken. In de zomermaanden kun je uitgaan van warmte en veel zon, die de stad met een mix van moderne, gotische en mystieke architectuur en de vele parken in een feestelijke stemming brengt. De gemiddelde temperatuur stijgt in juli en augustus tot ongeveer 28°C, in juni en september ligt de temperatuur rond de 25°C. ‘s Nachts koelt het aangenaam af, maar in de warmste periode blijft het vaak nog rond de 20°C. Terwijl de lage luchtvochtigheid en een constante wind zorgen voor een aangename temperatuur kan het door de aanvoer van warme lucht uit Afrika oplopen tot zo’n 35°C.

De hoogste temperatuur ooit gemeten was 38,6°C. Terwijl Barcelona koeler is dan veel mediterrane badplaatsen moet je toch voorbereid zijn dat het er erg heet kan zijn. Het is er regelmatig boven de dertig graden en door de hoge luchtvochtigheid kan het met 25 graden zelfs benauwd aanvoelen. Sightseeing gaat vaak gepaard met veel wandelen en dat kan onder deze omstandigheden uitputtend zijn.

Klimaat Barcelona boulevardVan juni tot augustus kun je negen tot tien uur zon per dag verwachten; september is iets meer bewolkt, maar nog steeds ongeveer zeven uur zon per dag. Hoewel Barcelona in het algemeen niet gezien wordt als een strandbestemming zijn de lange zandstranden door de hitte en de zon in de zomermaanden vol met zonaanbidders. De temperatuur van het zeewater loopt op tot 25°C in augustus en is warm genoeg om het hele seizoen te zwemmen. Aan het begin van de zomer valt er weinig neerslag, maar naarmate het seizoen vordert en de hitte toeneemt, onweert het frequent. September is gemiddeld de natste maand van het jaar. Maar zelfs in september regent het maar ongeveer negen dagen, de neerslag is dan meestal hevig en kort. Door de sterke wind ontstaan in de zomer golven die vrij groot zijn voor het Middellandse Zeegebied. Dit schept wel de voorwaarden voor populaire watersporten, zoals zeilen, windsurfen en surfen.

Klimaat Barcelona in de herfst

De herfst, in oktober en november, is in eerste instantie warm en nat, maar de neerslag neemt snel af en de temperaturen dalen. In oktober daalt de maximum temperatuur tot 21°C en vijf zonuren per dag. Echter, het regent heel vaak, soms komt er mist vanaf zee en ‘s nachts koelt het regelmatig af tot 12°C. November is veel koeler, maar nog steeds mild met overdag een gemiddelde temperatuur van 17°C en ‘s nachts ligt de gemiddeld temperatuur op 8°C. Naarmate het seizoen vordert ontstaat er regelmatig mist, maar de regenval neemt af.

Klimaat Barcelona in de winter

De winter, van december tot februari, is gemiddeld vrij mild, maar in werkelijkheid vaak vrij koud. De gemiddeld hoogste temperatuur overdag daalt in december tot 13°C en ‘s nachts tot een schamele 4°C. Dit lijkt echter nog steeds sterk te verkiezen boven respectievelijk de hoogste en laagste temperaturen van 7°C en 2°C in Nederland en België. Echter, het weer is erg onvoorspelbaar en erg afhankelijk van de zon. Gemiddeld is er elke dag vier uur zon, maar dit kan de ene dag een stralende zon zijn, gevolgd door weken van grijze luchten met nat, koud en winderig weer, waardoor de temperatuur overdag niet boven de 4°C komt en ‘s nachts zelfs onder het vriespunt. Neerslag valt terug tot matig in de winter en soms kan er in januari sneeuw vallen. Aan de andere kant, als de zon een paar dagen achtereen schijnt en de temperatuur oploopt tot zo’n 16 graden kun je zonder jas over straat.

Klimaat Barcelona winterDe laagste temperatuur ooit in het centrum van de stad gemeten was -9,6°C in 1896, maar sindsdien is de koudste temperatuur -6,7°C geweest in 1956. Tijdens Kerstmis 1962 werd Barcelona getroffen door een sneeuwstorm met 50cm sneeuw in de stad Barcelona en tot 1 meter sneeuw op de omliggende heuvels. Dit was de grootste sneeuwval sinds 1887. De grootste sneeuwval sinds 1962 vond plaats in maart 2010. Het openbare busnetwerk werd gedwongen om te sluiten, waardoor veel meer pendelaars gebruik moesten maken van de metro met enorme wachtrijen tot gevolg. Veel mensen verbleven een nacht in een hotel omdat ze moeilijk thuis konden komen. De grens met Frankrijk werd ook gesloten, wat resulteerde in 5000 gestrande auto’s en vrachtwagens.

Terwijl Barcelona zelden te maken krijgt met zware sneeuwval geldt dit niet voor de Pyreneeën en Barcelona wordt soms gebruikt als uitvalsbasis om de verschillende skigebieden te bezoeken. Ze zijn echter niet erg dichtbij. De dichtstbij gelegen resorts zijn La Molina en La Masella op ongeveer anderhalf uur rijden of met de trein vanaf de stad. Het skiseizoen duurt over het algemeen van december tot april, hoewel sommige plaatsen al in november openen.

Klimaat Barcelona in de lenteDe lente, van maart tot mei, is bijna net zo nat als de herfst, maar steeds warm en zonnig. De maximum temperatuur stijgt tot 16°C in maart, 17°C in april en 20°C in mei. Vanaf half april kan de temperatuur op zonnige dagen oplopen tot 20°C. De nachten blijven koel, maar in mei komt de temperatuur ‘s nachts weer boven de 10°C. De zon begint steeds langer te schijnen en komt in mei tot maximaal acht uur per dag. Wel kan er soms mist ontstaan en de wind kan voor een koud randje zorgen op warme dagen.

Bezienswaardigheden Barcelona

In de zomermaanden, wanneer het klimaat Barcelona het aangenaamste is, komen veel toeristen vanuit nabijgelegen badplaatsen naar Barcelona om te winkelen, te genieten van de Spaanse keuken en de vele bezienswaardigheden van de stad te bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden en toeristische attracties zetten we hieronder op een rijtje.

Klimaat Barcelona Sagrada FamiliaSagrada Família
Deze imposante kerk, naar een ontwerp van Antoni Gaudí, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona. Vanaf 1882 tot de dag van vandaag wordt er aan de kerk gebouwd. De Sagrada Família is een ‘verzoeningskerk’ en mag uitsluitend gebouwd worden door middel van donaties. Dat verklaard meteen waarom de bouw zo lang duurt. De kerk is inmiddels een toeristische attractie geworden. De binnenkant is minstens zo indrukwekkend als de buitenkant. Antoni Gaudí ligt ook hier begraven in de crypte van Sagrada Família.

 

Klimaat Barcelona Casa MilàCasa Milà
Casa Milà is een gebouw met appartementen vlakbij het Parc Güell. Zoals zo vele werken van Gaudí is ook dit weer heel bijzonder. Binnen in het gebouw vind je fresco’s, reliëfs en twee binnenpleinen geheel in stijl. De golvende bewegingen aan de buitenzijde komen ook weer terug in Gaudí’s bankjes in het Parc Güell. Het dak heeft zelfs een naam, ‘Jardin de los Gauerreros’, tuin van de krijgslieden. Door een conflict met de opdrachtgever is het gebouw nooit helemaal afgemaakt.

 

Klimaat Barcelona Park GüellPark Güell
Dit stadspark, in het groene hart van Barcelona, heeft een enorme hoeveelheid bomen, lanen en pleinen. Dit park is eveneens aangelegd door Antoni Gaudí in opdracht van Eusebi Güell. In dit park vind je onder andere het Gaudí museum, een portiersloge, portierswoning, een grote trap met een mythologische draak en een zeer groot balkon, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

 

Klimaat Barcelona Palau de la Música CatalanaPalau de la Música Catalana
Palau de la Música is het prachtige concertgebouw uit 1908 met een uit veel glas bestaande koepel. De grote zaal heeft ruim 2000 zitplaatsen en is aangekleed met beelden van de beroemde componist Richard Wagner. De binnenkant straalt één en al rijkdom uit. De buitenkant doet er met zijn mooie pilaren en veel mozaïek niet voor onder. Boven op het gebouw staan de beelden van Bach, Beethoven en Palestrina.

 

Klimaat Barcelona Kathedraal Santa EulaliaKathedraal Santa Eulalia
Deze kathedraal, met een prachtige binnenplaats, is gelegen aan de Plaza de la Seu en is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona. In deze kathedraal is een crypte te vinden onder het hoogaltaar met daarin de sarcofaag van Eulalia van Mérida, een van de patronessen van de stad Barcelona. Verder is hier het kruisbeeld van de Christus van Lepanto uit 1571 en een Romaanse Capella de Santa Llúcia te bewonderen.

Klimaat Barcelona La RamblaLa Rambla
Op deze zeer gezellige boulevard is altijd wat te beleven is. La Rambla loopt vanaf Plaça Catalunya tot aan de haven Port Vell. La Rambla bestaat officieel uit vijf gedeeltes: Rambla Canaletes met de fontein van Font les Canaletes. Rambla Estudis, vernoemd naar een 16e eeuws academisch instituut, waar bezienswaardigheden te vinden zijn als Palau Comillas en Reial Adademia de Ciences i Arts. Rambla St. Josep met zijn vele gezellige bloemenstalletjes is vernoemd naar het klooster wat hier vroeger stond. In dit gedeelte begint ook de rosse buurt ‘Barri Xines’. De bezienswaardigheden hier zijn Placa Reial, Palau Güell, Gran Teatre del Liceu. Rambla Santa Mònica is ook vernoemd naar een klooster, wat nu Centre d’Art Santa Monica wordt genoemd. In dit gedeelte vind je het Museo de Cera, een wassen beelden museum, dat je terug in de tijd brengt. Via dit meest zuidelijke stuk van de Rambla loop je richting de haven.

 

Klimaat Barcelona Plaça CatalunyaPlaça Catalunya
Op dit grote plein in Barcelona is altijd heel druk, mede doordat de metro, bus en taxi’s hier samenkomen. Het is dan ook het meest centrale punt van de stad. Je vindt er mooie fonteinen, sculpturen en vaak zijn er muzikale festiviteiten. ‘s Avonds, wanneer het sfeervol is verlicht, is Plaça Catalunya zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

 

Klimaat Barcelona Camp NouCamp Nou
Het Camp Nou voetbalstadion van Barcelona is het grootste stadion van Europa. Camp Nou is de thuisbasis van de meest succesvolle voetbalclub van Spanje en Europa van de laatste jaren, F.C. Barcelona. De club uit Catalonië in Spanje was vijf keer winnaar van de “cup met grote oren” (1992, 2006, 2009, 2011 en 2015), de Champions league, waaronder de laatste keer in 2015. Voetballiefhebbers zullen een bezoek aan dit imposante stadion niet willen missen.