Klimaat Madrid – Het actuele weer

Het klimaat Madrid kan grotendeels worden omgeschreven als een mix van continentale en mediterrane weers- en temperatuur omstandigheden. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Madrid ligt rond de 14 ºC, de maand temperatuur varieert van 10 ºC in de maand januari tot 32 ºC in de zomermaanden juli en augustus.

Klimaat Madrid gegevens

Gemiddelde dag en nacht temperaturen in graden celcius, zonuren en regendagen in Madrid.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 10 13 16 17 21 27 32 32 27 20 14 11
Min Temp 0 1 3 5 8 13 16 16 12 8 3 1
Zonuren 5 8 9 8 8 11 12 11 9 7 6 4
Regendagen 9 9 7 11 12 7 3 3 5 9 9 11Extra informatie klimaat Madrid

  • Het aantal regendagen (meer dan 0,1 mm regen p/dag) betekent niet dat het de hele dag regent, meestal valt er slechts een enkele bui.
  • Aan bovenstaande klimaat Madrid gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Het klimaat, weer en de temperaturen in Madrid zijn veranderlijk en onvoorspelbaar. De eigenaar van reizenservice.nl probeert zo nauwkeurig mogelijk temperatuur en klimaat gegevens te verzamelen en te actualiseren. Maar ondanks onze zorgvuldigheid kunnen wij op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de door ons verstrekte klimaat Madrid gegevens.

[two_columns_1]
Actuele Weersverwachting Madrid

[/two_columns_1] [two_columns_2][/two_columns_2]

Klimaat Madrid

klimaat MadridDe gemiddelde temperatuur van Madrid is eigenlijk enorm misleidend, aangezien het grotendeels wordt beïnvloed door de koele nachten die het gevolg zijn van de grote hoogte waarop de stad ligt (650 meter boven de zeespiegel). Madrid is hiermee de hoogst gelegen Europese hoofdstad. Het klimaat Madrid is één van Europa’s meest variabele klimaten als gevolg van de hoge ligging en de nabijheid van de nabijgelegen bergketens. Dit is mede de oorzaak dat Madrid soms extreme temperaturen ervaart in de zomer.

Klimaat Madrid één van uitersten

In Madrid is er eigenlijk geen periode van matig weer; het is ‘sol o Sombra‘ zoals de Spanjaarden zeggen (zon of schaduw). Het klimaat in Madrid bestaat wel uit vier seizoenen, maar je kunt stellen dat de herfst en de lente maar van relatief korte duur zijn. Hiermee zijn de lentemaanden april en mei en de maanden september en oktober eigenlijk de beste maanden om naar Madrid te reizen.

Temperaturen zijn nog mild in deze maanden, het hoogseizoen is nog niet begonnen, dus zijn de hotels, B&B’s en andere overnachtingsaccommodaties goedkoper en de stad is nog niet overvol met toeristen. In aanvulling op deze klimaatgegevens vinden er in het najaar veel culturele activiteiten plaats in Madrid. Deze vallen voornamelijk samen met het begin van het schooljaar en de terugkeer naar het werk van veel Madrilenen, die in augustus tijdens de zomervakantie de stad ontvluchten vanwege de hoge temperaturen die er dan heersen.

Klimaat Madrid

Zoals hierboven al gezegd zijn de klimaatomstandigheden tijdens de lente en de herfstmaanden iets milder, is er veel activiteit op straat, ‘Marcha‘, zoals de Spanjaarden dat noemen. Overal op de straten en in de bars zijn verschillende activiteiten en zo kun je volop genieten van de stijlvolle ambiance van deze Spaanse metropool.

Klimaat Madrid – Zomermaanden

Madrid is heet in de zomer, het is zelfs de op drie na warmste stad in Europa. Door de gunstige hoge ligging van Madrid is deze warmte door een lage luchtvochtigheid en koelere avonden niet hinderlijk te noemen. De hete zomerzon speelt een belangrijke rol in de dagelijkse routine van de Madrilenen, dit moet je zeker in gedachten gehouden als je een reis naar Madrid boekt.

Vooral tijdens de zomermaanden juli en augustus zijn er regelmatig dagen met temperaturen die de 40 ºC bereiken. Om overdag aan de zomerhitte te ontsnappen houdt de lokale bevolking siësta op het midden van de dag. Halverwege de middag zo rond een uur of vier heropenen de Madrilenen hun bedrijven, komen ze uit hun huizen en hervat het zakelijke en normale leven zich tot laat in de avond.

De hitte en hoge zomerse temperaturen in Madrid zijn niet gemakkelijk, maar doordat Madrid de minst vochtige stad in Europa is in termen van relatieve luchtvochtheid is de zomerse warmte draaglijk te noemen. De lage luchtvochtigheid betekent ook dat de nachten relatief koel zijn. De zwoele zomeravonden in juni en juli zijn een geweldige tijd om te genieten van het gerenommeerde nachtleven van Madrid, de stad is namelijk gastheer voor het grootste aantal bars per hoofd van de bevolking van alle Europese steden

Als je de keuze maakt om een reis naar Madrid te boeken in de zomer is de beste maand om de hoofdstad van Spanje te bezoeken de maand juni met een gemiddelde minimum temperatuur van 15 ºC en een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC overdag. Deze temperaturen lopen respectievelijk in juli en augustus op tot een gemiddelde minimum temperatuur van 16 ºC en een gemiddelde maximumtemperatuur van 32 ºC overdag met regelmatig uitschieters naar 40 ºC.

Klimaat Madrid – Regen en Neerslag

Terwijl de regenval zich concentreert in de lente en de herfst, met gemiddeld in juni 5 dagen van lichte neerslag en in juli en augustus slechts 2 of 3 dagen, zijn er maar weinig regendagen in de zomer en de stad is hiermee een van de droogste steden van Europa; zelfs de tweede op de lijst met de minste neerslag, alleen de stad Athene is in de zomer droger.

Juli is de maand welke het beste kan worden vermeden als je van plan bent om een reis naar Madrid te boeken. Naast de hoge temperaturen is het hoogseizoen ook aangebroken en dus zullen de prijzen van hotels omhoog gaan. In augustus is het gebruikelijk voor de lokale bevolking om Madrid te verlaten en hun zomervakantie door te brengen in een van de Spaanse badplaatsen. Als gevolg hiervan zijn veel bedrijven, winkels en restaurants in deze periode gesloten en kom je als toerist voor gesloten deuren.

Beste reistijd Madrid – Maart, April, Mei, September en Oktober

Zoals hierboven beschreven is het klimaat Madrid er eentje van uitersten. Wanneer je van plan bent om de prachtige stad Madrid te bezoeken is het handig om vooraf te weten wat de beste reistijd is om naar Madrid te vliegen. Je wilt tenslotte niet overvallen worden door extreme weersomstandigheden.

Hieronder vind je een korte omschrijving van de maanden maart, april, mei, september en oktober met de gemiddelde temperatuur en regendagen per maand, zodat je precies weet welke maand voor jou de beste maand is om een korte vakantie, weekend of last minute te boeken naar Madrid. Zo ga je met www.reizenservice.nl goed voorbereid op reis.

Weer Madrid Maart

Wat kun je verwachten van het weer in Madrid in maart. Met een gemiddelde minimum temperatuur van 3 ºC en een gemiddelde maximum temperatuur van 16 ºC overdag is het best aangenaam in vergelijking met het weer in maart in Nederland. Het is aan te raden om een vest, trui of jas mee te nemen. Het weer in Madrid in maart is in de vroege ochtend en avond fris te noemen.

Weer Madrid Maart – Regendagen en Neerslag

Het weer in Madrid in maart is relatief droog er valt gemiddeld 37 mm regen. En met slechts 7 regendagen is het weer in Madrid in maart prefect om de stad te ontdekken. Met al zijn culturele schatten, bars en restaurants. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag in maart.

Weer Madrid April

Wat kun je verwachten van het weer in Madrid in april. Met een gemiddelde minimum temperatuur van 5 ºC en een gemiddelde maximum temperatuur van 17 ºC overdag kun je deze temperaturen vergelijken met een mooie lentedag in april in Nederland. Het is aan te raden om een regenjas mee te nemen omdat er in vergelijking met de maand maart wat meer regen valt. Het weer in Madrid in april is net zoals in de maand maart in de vroege ochtend en avond koel te noemen.

Weer Madrid April – Regendagen en Neerslag

Het weer in Madrid in april is iets natter dan in maart er valt gemiddeld 45 mm regen. En met 11 regendagen is het weer in Madrid in april enigszins wispelturiger, de kans op een bui is wat groter in april dan in de maand maart. Maar nog steeds een prima tijd om de hoofdstad van Spanje te bezoeken.

Weer Madrid Mei

Met een gemiddelde minimum temperatuur van 8 ºC en een gemiddelde maximum temperatuur van 21 ºC overdag kun je deze temperaturen vergelijken met een zomerdag in Nederland. Het is aan te raden om een dunne regenjas mee te nemen omdat er in vergelijking met de maand maart en april nog meer regen valt. Het weer in Madrid in mei is aangenaam te noemen, een prima tijd om in de avond te genieten op een van de vele terrassen die de stad Madrid rijk is.

Weer Madrid Mei – Regendagen en Neerslag

Het weer in Madrid in mei heeft 12 regendagen en er valt gemiddeld 40 mm regen. Met 12 regendagen is het weer in Madrid in mei te vergelijken met de maand april, De kans op een bui is soms aanwezig, maar vaak is dit wat lichte regen. Een bezoek met de kinderen in de meivakantie aan de stad Madrid is een aanrader.

Weer Madrid September

Met een gemiddelde minimum temperatuur van 12 ºC en een gemiddelde maximum temperatuur van 27 ºC overdag kun je deze temperaturen vergelijken met een hete zomerse dag in Nederland. Het weer in Madrid in september is zeer aangenaam te noemen, een prima tijd om in de late avond te dineren op een terras van een van de restaurants.  September is beste reistijd om de stad Madrid te bezoeken.

Weer Madrid September – Regendagen en Neerslag

Het weer in Madrid in september heeft deze maand 5 regendagen en er valt gemiddeld 29 mm regen. Met 5 regendagen is het weer in Madrid in september de droogste maand en de beste reistijd naar Madrid. Er is een kans op een bui, maar vaak is deze lichte regen te verwaarlozen.

Weer Madrid Oktober

Met een gemiddelde minimum temperatuur van 8 ºC en een gemiddelde maximum temperatuur van 20 ºC overdag kun je deze temperaturen vergelijken met die in de maand mei. Het is net als in april en mei aan te raden om een dunne regenjas mee te nemen omdat een bui niet uitgesloten is. Het weer in Madrid in oktober is aangenaam te noemen, een prima tijd om in de vroege ochtend te genieten van een kop koffie op het balkon van je hotel. Oktober is eveneens een prima maand om de stad Madrid te bezoeken.

Weer Madrid Oktober – Regendagen en Neerslag

Het weer in Madrid in oktober heeft 11 regendagen en er valt gemiddeld 47 mm regen. Met 11 regendagen is het weer in Madrid in oktober te vergelijken met de maanden april en mei. De kans op een bui is soms aanwezig, maar vaak is dit wat lichte regen. Een bezoek met de kinderen in de herfstvakantie aan de stad Madrid is een aanrader.