Klimaat Rhodos – Mediterrane omstandigheden

Klimaat Rhodos – De Griekse eilanden zijn bij vakantiegangers zeer in trek. Een mediterraan klimaat met lange, hete, droge zomers en milde, natte winters.Klimaat RhodosBij het begin van de zomer in mei is het op de eilanden overdag zo’n 24 graden. In juli stijgt de gemiddelde temperatuur overdag tot boven de 30 graden. Juli en augustus zijn de heetste zomermaanden, waarbij de temperatuur zelfs ‘s nachts zelden onder de 20 graden komt. Gelukkig zorgt een zeebries vanuit het noorden en noordwesten voor enige afkoeling. De wind is het sterkst in de maanden juli en augustus, wanneer het het meest nodig is.

Half mei tot half september is het zeer droog, in juli en augustus valt er waarschijnlijk helemaal geen neerslag. De winters zijn zacht en nat met een gemiddelde temperatuur overdag van 15 graden, hoewel op een zonnige dag de temperatuur kan oplopen tot 20°C.

December is de natste maand van het jaar, in de winter zijn er vaak sterke stormen in de Middellandse Zee. Deze kunnen soms enkele dagen achtereen voor slecht weer zorgen, met harde wind en hevige regen. Echter, de meeste regen valt in zware regenbuien, zodat er nog veel zonnige dagen overblijven.

We beperken ons in het overzicht tot een van de belangrijkste vakantiebestemmingen, Rhodos. De hieronder genoemde waarden kunnen voor de andere eilanden enigszins afwijken.

Klimaat Rhodos gegevens

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celcius, zonuren en regendagen op Rhodos.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 14 15 17 20 24 29 31 31 28 24 20 16
Min Temp 8 8 9 12 15 19 22 22 20 16 12 9
Zonuren 5 6 7 9 11 13 14 13 11 8 6 5
Regendagen 13 12 9 6 4 2 0 0 2 5 6 14

Klimaat Rhodos januari

In januari is het overdag met 5 zonuren per dag maximaal 14°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 8°C. Rhodos kent in januari gemiddeld 13 dagen met neerslag, waarbij in totaal 167 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in januari zo’n 17°C.

Klimaat Rhodos februari

In februari is het overdag met 6 zonuren per dag maximaal 15°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 8°C. Rhodos kent in februari gemiddeld 12 dagen met neerslag, waarbij in totaal 129 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in februari zo’n 16°C.

Klimaat Rhodos maart

In maart is het overdag met 7 zonuren per dag maximaal 17°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 9°C. Rhodos kent in maart gemiddeld 9 dagen met neerslag, waarbij in totaal 82 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in maart zo’n 16°C.

Klimaat Rhodos april

In april is het overdag met 9 zonuren per dag maximaal 20°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 12°C. Rhodos kent in april gemiddeld 6 dagen met neerslag, waarbij in totaal 30 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in april zo’n 17°C.

Klimaat Rhodos mei

In mei is het overdag met 11 zonuren per dag maximaal 24°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 15°C. Rhodos kent in mei gemiddeld 4 dagen met neerslag, waarbij in totaal 18 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt zo’n 19°C. Rhodos is hiermee een geweldige bestemming tijdens de meivakantie.

Klimaat Rhodos juni

In juni stijgen de temperaturen verder, overdag is het met 13 zonuren per dag maximaal 29°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 19°C. Rhodos kent in juni gemiddeld 2 dagen met een minimale hoeveelheid (6mm) neerslag. De temperatuur van het zeewater bedraagt zo’n 23°C. Wanneer je niet gebonden bent aan schoolvakanties is het met deze zeer aangename temperaturen de perfecte tijd om een vakantie naar Rhodos te boeken.

Klimaat Rhodos juli

In juli is het overdag met 14 zonuren per dag maximaal 31°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 22°C. Rhodos kent in juli bijna geen neerslag, maximaal 1 mm in de hele maand. De temperatuur van het zeewater bedraagt in juli zo’n 24°C. Juli is vanzelfsprekend een van de belangrijkste maanden in het vakantieseizoen.

Klimaat Rhodos augustus

In augustus is het overdag met 13 zonuren per dag maximaal 31°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 22°C. Rhodos kent ook in augustus bijna geen neerslag, maximaal 2 mm in de hele maand. De temperatuur van het zeewater bedraagt zo’n 25°C. In augustus kan het, evenals in juli met temperaturen boven de 30 graden, overdag zeer heet worden.

Klimaat Rhodos september

In september is het overdag met 11 zonuren per dag maximaal 28°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 20°C. Rhodos kent in september gemiddeld 2 dagen met neerslag, waarbij in totaal 10 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt zo’n 25°C. Zeer aangename temperaturen in het rustige naseizoen.

Klimaat Rhodos oktober

In oktober is het overdag met 8 zonuren per dag maximaal 24°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 16°C. Rhodos kent in oktober gemiddeld 5 dagen met neerslag, waarbij in totaal 68 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in oktober zo’n 23°C. Nog altijd heel aangenaam, Rhodos is hiermee ook voor de herfstvakantie een prima bestemming.Klimaat Rhodos november

In november is het overdag met 6 zonuren per dag maximaal 20°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 12°C. Rhodos kent in november gemiddeld 6 dagen met neerslag, waarbij in totaal 99 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in november nog steeds zo’n 20°C.

Klimaat Rhodos december

In december is het overdag met 5 zonuren per dag maximaal 16°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 9°C. Rhodos kent in december gemiddeld 14 dagen met neerslag, waarbij in totaal 168 mm neerslag valt. De temperatuur van het zeewater bedraagt in december zo’n 18°C.