Klimaat Toscane – De Chianti streek

Klimaat Toscane – De Italiaanse provincie Toscane behoort bij Nederlanders in de zomermaanden tot een van de meest favoriete vakantiebestemmingen. Het klimaat Toscane leent zich echter ook in andere periodes uitstekend voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Florence of een van de andere steden met vele oudheidkundige bezienswaardigheden.Klimaat Toscane cypressenDe bekendste streek in Toscane is natuurlijk de Chianti streek met zijn glooiende wijnhellingen en de karakteristieke rechte cipressen die de kleine weggetjes markeren. In het noorden zijn er bergen en in het zuiden vind je de Crete. Deze kale, met hier en daar wat tarwevelden bedekte kleiheuvels, vormen het merkwaardigste landschap van Toscane. In het westen strekt Toscana zich uit langs de kust. In de omgeving van Viareggio vind je mooie kiezel- en zandstranden die qua natuurschoon niet zoveel te bieden hebben, maar waar je heerlijk kunt luieren en zwemmen.

Ook heel karakteristiek is de marmerindustrie in Carrara die hier al eeuwen in bedrijf is. Het lijkt alsof de bergen altijd bedekt worden door een dikke laag sneeuw. De ongeveer 300 marmergroeven in de heuvels rond Carrara stammen uit de Romeinse tijd en zijn daarmee de oudste in bedrijf zijnde industrieterreinen ter wereld. Het vlekkeloze witte marmer wordt al eeuwen door beeldhouwers gebruikt. Het marmer voor de David van Michelangelo komt hier bijvoorbeeld ook vandaan.

Het eiland Elba ligt voor de kust van Toscane. Napoleon verbleef hier in 1814 een aantal maanden voor zijn verbanning naar St. Helena. De schitterende stranden en groene heuvels, begroeid met wijn- en olijfgaarden, trekken veel dagjesmensen die met de veerboot vanuit Livorno of Piombino naar de hoofdstad Portoferraio komen.

Klimaat Toscane chiantiToscane is ook een grote wijnproducent. De meeste wijn komt uit de Chianti streek. Tegenwoordig is het aanbod groot, divers en van hoge kwaliteit. Dit in tegenstelling tot de rode wijn uit de jaren zestig in de bekende mandflessen. Uit deze streek komt ook een hoge kwaliteit olijfolie. De wijn- en de olijfgaarden zorgen voor de karakteristieke aanblik van de regio.

Behalve het schitterende landschap biedt Toscane een enorme culturele erfenis en ontelbare kunstschatten. Bijna elke stad of dorp is de moeite van een bezoek waard vanwege een schitterende kathedraal of kerk, pittoreske straatjes en vergezichten, statige palazzi en interessante musea.

Klimaat Toscane

Klimaat Toscane FlorenceCheck hier het klimaat van Toscane voordat u uw vakantie naar Toscane boekt. De warmste maand in Toscane is juli met een gemiddelde maximum temperatuur van 30°C en gemiddeld 10 uur zon per dag. Juli is tevens de maand met het minste aantal regendagen; 7 dagen met kans op een beetje regen.

Voor de overzichten zijn we uitgegaan van de gemiddelden in Florence. Voor andere plaatsen in Toscane, zoals Pisa, Sienna en Lucca kunnen deze iets afwijken.

Klimaat Toscane gedurende het jaar

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, zonuren en regendagen in Toscane.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 9 11 14 18 23 26 30 29 26 20 14 10
Min Temp 1 2 4 7 11 14 17 16 14 10 6 2
Zonuren 3 4 5 6 8 9 10 9 7 5 3 3
Regendagen 13 11 13 13 12 10 7 8 9 11 14 12

Klimaat Toscane januari

Overdag is het in januari maximaal 9°C met 3 uur zon per dag, waarmee dit de koudste maand van het jaar is. ‘s Nachts daalt de temperatuur tot zo’n 1°C. Er zijn 13 dagen met kans op neerslag, waarbij ongeveer 69 mm neerslag kan vallen.

Klimaat Toscane februari

De gemiddelde maximale dagtemperatuur in Florence in februari is 11°C met meestal 4 uur zon per dag. De temperatuur daalt in de nacht naar 2°C. Er zijn 11 regenachtige dagen met gemiddeld 67 mm neerslag.

Klimaat Toscane maart

De gemiddelde maximale dagtemperatuur in maart is een comfortabele 14°C met 5 uur zon per dag. De nachttemperatuur ligt rond de 4°C. Er valt gemiddeld 71 mm neerslag verdeeld over 13 dagen.

Klimaat Toscane april

In april stijgt de gemiddelde maximale dagtemperatuur in Florence naar een aangename 18°C met 6 uur heldere zon per dag. De nachten zijn nog relatief fris met gemiddeld 7°C. De kans op neerslag ligt rond de 69 mm in 13 dagen. Al met al prima condities voor een stedentrip naar een van de historische steden in dit prachtige gebied.

Klimaat Toscane mei

De gemiddelde maximale dagtemperatuur in Florence stijgt in mei naar maar liefst 23°C en 8 uur heldere zon per dag. De gemiddelde nachttemperatuur ligt rond de 11°C. Er zijn in mei nog 12 dagen met kans op neerslag, gemiddeld 67 mm over de gehele maand. Prima omstandigheden voor de meivakantie!

Klimaat Toscane juni

De gemiddelde maximale dagtemperatuur stijgt in juni nog verder naar maar liefst 26°C en 9 uur felle zon per dag. De gemiddelde nachttemperatuur is een comfortabele 14°C. In 10 dagen kan er nog gemiddeld 51 mm neerslag vallen. Wanneer u niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is dit de ideale periode om een vakantie te boeken in Toscane.

Klimaat Toscane juli

In juli wordt het in Toscane echt heet met overdag maxima van 30°C en 10 uur heldere zon per dag. ‘s Nachts ligt de temperatuur op een comfortabele 17°C. De kans op neerslag is te verwaarlozen met over de hele maand 35 mm verdeeld over 7 dagen. Houd wel rekening met een hoge UV-index, dus niet vergeten u in te smeren tegen de felle zon. Wat wilt u nog meer voor een heerlijke zomervakantie.

Klimaat Toscane augustus

De omstandigheden in augustus wijken niet veel af van die in juli. De gemiddelde maximale dagtemperatuur is 29°C met 9 uren felle zon per dag. Ook de nachttemperatuur is met 16°C zeer aangenaam. De UV-index is wederom hoog, een goede bescherming is dus onontbeerlijk. De kans op neerslag is met 60 mm in 8 dagen ook nagenoeg gelijk aan de maand juli. Augustus is de maand dat alle Italianen ook vakantie hebben. Het zal dus overal zeer druk zijn!

Klimaat Toscane september

September kent zeer aangename temperaturen. Overdag ligt de gemiddelde maximale temperatuur rond 26°C met 7 uur zon per dag, ‘s nachts ligt de temperatuur rond 14°C. Ook nu een hoge UV-index, dus goed insmeren tegen de zon. De kans op neerslag is met 73 mm in 9 dagen relatief klein. Wanneer u pas in september met vakantie gaat kent Toscane voortreffelijke omstandigheden, maar ook voor een stedentrip is het een ideale tijd.Klimaat Toscane oktober

De gemiddelde maximale dagtemperatuur in Florence is in oktober nog zeer aangenaam met 20°C en 5 uur zon per dag. ‘s Nachts daalt de temperatuur naar gemiddeld 10°C. In oktober valt er gemiddeld 77 mm neerslag in 11 dagen. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat Toscane ook in de herfstvakantie een geliefde bestemming is voor een stedentrip.

Klimaat Toscane november

In november daalt de gemiddelde maximale dagtemperatuur in Florence naar 14°C en 3 uur zon per dag. Ook de nachten worden koeler met gemiddeld 6°C. Met 114 mm in 14 dagen neemt ook de kans op neerslag fors toe.

Klimaat Toscane december

De temperatuur in december wijkt niet veel af van die in januari. Overdag 10°C met 3 uur zon per dag en een nachttemperatuur van 2°C. Er zijn in december 12 dagen met kans op neerslag; over de gehele maand 76mm.