Napels – Een korte beschrijving van de stad voor nieuwkomers

Napels – geen enkele andere stad in Italië roept zoveel vooroordelen op. Napels is tegelijk verleidelijk en dreigend, smerig en sfeervol. Het is nergens anders mee te vergelijken in het land, of je er nu van houdt of het haat.NapelsDe stad is de thuisbasis van weelderige pleinen met grote gebouwen die ingeklemd liggen tussen donkere smalle steegjes met graffiti op de muren, maar beschikt ook over musea en kerken van wereldklasse versierd met barokke schatten. De stad is gebouwd rond de baai van Napels en herbergt de oude Romeinse ruïnes van Pompeii en Herculaneum, die werden vernietigd bij een uitbarsting van de Vesuvius en werden begraven onder vulkanische as en puimsteen. Lees verder om meer over Napels te weten te komen en hoe u het beste als nieuwkomer uw weg in de stad kunt vinden.

Vervoer in Napels

De beste manier om u door de smalle straatjes van de stad te begeven is te voet. Autorijden is niet aan te raden; door het eenrichtingsverkeer is het moeilijk de weg te vinden en zo vermijd u meteen de grillige temperamentvolle bestuurders. Het huren van een scooter is een optie, maar is ook risicovol.

Top bezienswaardigheden in Napels

Napels oude binnenstadDe oude binnenstad Centro Storico

Het oude deel van de stad is de meest levendige wijk en misschien wel de meest authentieke. Vol met energie, boven de smalle drukke straten hangen waslijnen met wasgoed, scooters racen langs je heen en venters schreeuwen om klanten. Door de hoge gebouwen is het er donker en groezelig, maar het is de beste plek om het juiste gevoel van de stad te krijgen en is een must op elke route. Mis niet de gotische Dom, gewijd aan de patroonheilige van Napels, San Gennaro.

Napels museaMuseo Archeologico Nazionale

Het Museo Archeologico Nazionale is gelegen in een zeventiende-eeuws gebouw en huisvest een uitgebreide collectie van vondsten uit het nabijgelegen Pompeii en Herculaneum. Met meer dan drieduizend tentoongestelde items, variërend van de prehistorie tot de late oudheid, bezit het museum een van de rijkste verzamelingen van archeologische voorwerpen uit plaatsen in Zuid-Italië, samen met een indrukwekkende selectie van klassieke kunstwerken uit de Farnese collectie.

Napels Nationaal MuseumMuseo Nazionale di Capodimonte

Het Palazzo Reale di Capodimonte was de voormalige residentie van koning Carlos III de Bourbon. Het is gebouwd in 1738 en herbergt tegenwoordig een prachtige collectie van belangrijke werken van de Italiaanse schilderkunst, samen met oude Romeinse beelden, fijn porselein en majolica uit de koninklijke residenties. Het is de beste plek om werken van kunstenaars zoals Luca Giordano en de Napolitaanse Caravaggisti te zien.

Vomero

De rustige wijk Vomero, direct boven de oude stad, is te bereiken met een kabelbaan. Het is slechts een korte wandeling vanaf het station Castel Sant’Elmo, een veertiende-eeuwse fort dat ooit gebruikt werd om politieke gevangenen op te sluiten. Op het hoogste punt van Napels biedt het een spectaculair uitzicht over de stad en de baai. In de omgeving is de Certosa San Martino, een voormalig kartuizerklooster en de thuisbasis van het Museo Nazionale di San Martino, waar schilderijen worden getoond van Napolitaanse meesters. Het uitzicht op de stad en de daarbuiten gelegen terrasvormige tuinen is indrukwekkend.

Dagtrip Napels

Napels PompeiiDreigend over de stad ziet u de Vesuvius, de enige actieve vulkaan op het vasteland van Europa, waarvan de meest beruchte uitbarsting het nabijgelegen Pompeii en Herculaneum in de as heeft gelegd. Het is mogelijk in de buurt van de krater, een diepe borrelende holte met enorme rookpluimen, te lopen, terwijl u geniet van het indrukwekkende uitzicht op zee.

Tegenwoordig is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Italië de ruïnes van Pompeii, waar u op zijn minst een halve dag voor uit moet trekken. Een van de hoogtepunten is de Villa dei Misteri, het best bewaarde gebouw van Pompeii, dat is versierd met prachtige heldere fresco inwijdingsriten uit de vroege keizertijd van de Dionysische mysteriën. Herculaneum is kleiner dan Pompeii, maar heeft betere bewaarde gebouwen, vele met indrukwekkende mozaïek binnenplaatsen en gecompliceerde muurschilderingen.

Napolitaanse keuken

Napels pizzaDe Napolitaanse keuken bestaat uit eenvoudige gerechten bereid met verse seizoensgebonden ingrediënten. De stad is de bakermat van de pizza, gebakken in houtgestookte ovens, en overgoten met sappige ingrediënten. Street food is gemakkelijk verkrijgbaar bij de friggitorie, met lekkernijen als exquise Fiorilli (courgettebloemen), panzerotti (kroketten) en zeppole (gefrituurde deegballen).

Da Michele, opgericht in 1870, is één van de meest populaire pizzeria van de stad – u moet er vroeg bij zijn, want al halverwege de ochtend beginnen zich wachtrijen te vormen. Di Matteo, in het hart van de Centro Storico (oude binnenstad), serveert heerlijke pizza’s – om uw eetlust te kietelen bestelt u een frittatina, een gefrituurde specialiteit gemaakt met pasta, gehakt, erwten en kaas. Verse vis en zeevruchten zijn ook uitstekend, gecombineerd met witte wijn van de hellingen van de Vesuvius.Verblijf in Napels

Bed & Breakfast Donna Regina is gevestigd in een gerestaureerd voormalig klooster en biedt ruime kamers ingericht met antiek. Het wordt gerund door een familie van kunstenaars, de muren zijn versierd met kunstwerken, terwijl de plafondhoge planken zijn gevuld met boeken. Gasten worden aangemoedigd om zich te vermaken aan de gemeenschappelijke ontbijttafel, gedekt met vers gebakken taarten, gebak en hartige lekkernijen die met liefde zijn bereid door de vriendelijke eigenaren. De B & B organiseert ook leuke wandel pizza tours (3 uur).

Napels is vanaf Amsterdam gemakkelijk te bereiken binnen ongeveer twee en een half uur, er worden vanaf Schiphol door diverse maatschappijen rechtstreekse vluchten aangeboden. U zult zich misschien afvragen hoe het weer is in Napels, maar we kunnen u vertellen dat het er in de zomer mooi en warm is – perfect voor een stedentrip Napels of als startpunt van een trip langs de Napolitaanse Riviera.