Op culinaire ontdekking in Oost-Europa

Vaak denk je ruim van te voren al na over wat je in je vakantie wilt gaan doen. Als je al veel van landen als Frankrijk, Spanje en Italië hebt gezien, is het misschien leuk om een ander deel van Europa te bezoeken.

Overweeg bijvoorbeeld eens een roadtrip naar Oost-Europa. Deze zone heeft veel meer te bieden dan je denkt en is daarnaast ook nog eens een stuk goedkoper.

Je kunt er je hart ophalen aan cultuur, natuur en zeker ook aan culinaire hoogstandjes. Voor een culinaire roadtrip is dit dus een ideale bestemming.

Culinaire roadtrip

Die roadtrip kun je het beste beginnen in Tsjechië. In ongeveer 8 uur rijden ben je al in Praag. De Tsjechische keuken staat bekend om maaltijdschotels van varkensvlees en zware gerechten waar je goed gevuld van raakt.

Ook wordt er veel aardappel in het eten verwerkt. Wat je op ieder Tsjechisch menu wel zult terugvinden is de ‘Vepřo knedlo zelo’. Dit is een traditionele schotel van zuurkool en varkensvlees.

Rij na Tsjechië door naar Slowakije, waar je het nationale gerecht ‘Bryndzové halušky’ niet mag overslaan. Het is een combinatie van iets wat lijkt op gnocchi, met schapenkaas en spekjes. Ook is het een aanrader om de traditionele toetjes te bestellen.

Dit zijn een soort crêpes met verschillende soorten vulling, zoals aardbei of chocola. Rijd na Slowakije door naar Hongarije, waar gerechten te vinden zijn met invloeden uit Turkije en Oostenrijk.

Er wordt hier veel gekookt met paprika, zure room en varkensvlees. Vergeet er niet de ‘Lescó’ te proberen; een klassiek gerecht met paprika, ei en vlees.

Na Hongarije komt Slovenië, een land met prachtige natuur. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende traditionele gerechten om uit te proberen.

Zo heb je bijvoorbeeld deegrolletjes die gevuld zijn met verschillende soorten ingrediënten, zoals zure room en kwark. Ook is er een traditionele soep met aardappel, zuurkool, bonen en spek.

Een aanrader is een bezoek te brengen aan het stadje Idrija. Hier kun je een pasta proberen die lijkt op ravioli. Deze is gevuld met aardappel en is sinds 2010 een beschermd regionaal product.

Goed voorbereid op reis gaan

Er is dus enorm veel te doen en te zien tijdens een roadtrip door Oost-Europa. Naast het verdiepen in alle culinaire hoogtepunten, is het ook aan te raden goed voorbereid aan je reis te beginnen op andere vlakken.

Misschien wel het belangrijkste is de dekking van de autoverzekering. Je wilt tijdens je reis natuurlijk niet stranden met autopech of voor onvoorziene kosten komen staan.

Pechhulp in het buitenland is dus fijn om te hebben. Op internet kun je verschillende autoverzekeringen vergelijken en zo de beste en voordeligste uitzoeken.

Zorg verder voor een goede auto-uitrusting. Neem voldoende motorolie en koelvloeistof mee. Ook een usb-oplader en een goed gps-systeem zijn onmisbaar.

Zorg ook voor voldoende reisgidsen, zodat je direct kunt opzoeken waar je bent en wat er allemaal te zien valt. Goede reis!