Paxos, het kleinste van de Ionische eilanden in Griekenland

Paxos is het kleinste van de Ionische eilanden in Griekenland, en zeker een van de meest charmante. Het ligt op slechts twaalf kilometer van het grote en drukkere buureiland Corfu, en is gemakkelijk te bereiken met de veerboot. Zodra u van de boot stapt bij de hoofdstad Gaios laat u de drukte van Corfu achter u en komt terecht in een ontspannen manier van leven. Als u op zoek bent naar een relaxte vakantie in Griekenland is dit de plek!

PaxosDe eerste keer naar Paxos: waar kunt u verblijven, eten, zwemmen en nog veel meer

Wilt u meer weten van dromerige plekken om van de zonsondergang te genieten tot de meest verse zeevruchten en onze keuze uit de beste stranden, lees dan verder om meer te ontdekken over het betoverende Paxos en alles wat het te bieden heeft.

Verblijf op Paxos

Paxos Beach Hotel_In het merendeel van de accommodaties op Paxos moet u zelf koken, van eenvoudige appartementen tot luxe villa’s met enorme zwembaden. Als u wilt dat iemand anders voor u kookt, dan moet u boeken bij het enige hotel op het eiland, het Paxos Beach Hotel, voor een luxe verwennerij. U kunt hier kiezen tussen een buitenzwembad en een privéstrand.Elk van de drie belangrijkste dorpen op het eiland hebben iets anders te bieden – en allemaal heel aantrekkelijk. In het noorden ligt Lakka in een hoefijzervormige baai, waardoor het een populaire tussenstop is voor flottielje zeilers. Kleiner en stiller is Loggos, een beetje verder naar het zuiden langs de oostkust, een vrij kleine plaats omgeven door pijnbomen en olijfboomgaarden. De hoofdstad en grootste dorp is Gaios, dat in vergelijking met het relaxte Lakka en Loggos, op een positieve manier gonst. Maar zelfs hier verloopt alles heerlijk traag. Dit is geen plek om je te haasten.

Zwemmen op Paxos

Paxos mag dan klein zijn – tien bij vier kilometer – maar het heeft meer dan 30 stranden, verscholen langs de ruige kust. Het zijn bijna allemaal kiezelstranden met ongelooflijk helder water, waar u heerlijk kunt snorkelen. Blijf aan de oostelijke kant, want de westkust is veel wilder en ruiger – en bijna alle stranden daar zijn alleen per boot bereikbaar.

Paxos zwemmenDoe uw waterschoenen aan om gemakkelijk over de steentjes te kunnen lopen. Bij Harami Beach in Lakka in het noorden gaan de steentjes snel over in glad zand, en je hebt er schaduw van de olijfbomen om koel te blijven. Er is genoeg ruimte langs Monodendri Beach tussen Lakka en Loggos. Er zijn twee taveernes – een met een zwembad – met ligbedden en volledige faciliteiten.

Als u op zoek bent naar zand moet u in de richting van het zuidelijke deel van het eiland, naar Mongonissi, een kunstmatig strand weggestopt in een beschutte baai. Gezinnen kunnen genieten van het langzaam aflopende zandstrand en de taveerne aan het strand heeft een groot terras waar ze wekelijks entertainment verzorgen met Griekse dansen.

Eten en drinken op Paxos

Gezellige taveernes op schaduwrijke pleinen, restaurants aan het water met de zee aan uw voeten, schattige kleine cafés weggestopt in smalle steegjes – er zijn genoeg sfeervolle plekken om te genieten van een maaltijd of een heerlijke cocktail. Neem plaats aan een tafel op het terras van O Diogenis in Lakka, een door een vriendelijke familie gerunde taveerne die uitstekende en goedkope Griekse klassiekers serveert. Of geniet van het prachtige uitzicht aan een van de tafeltjes bij Taverna Pratigos in Loggos, terwijl u smult van verse zeevruchten. In Gaios kunt u genieten van het uitzicht op de haven vanaf het terras aan het water van het favoriete Pan en Theo’s.

Zonsondergang op Paxos

Paxos zonsondergangBent u in de stemming voor een prachtige zonsondergang in een chique restaurant tegen de dramatische achtergrond van kalkstenen kliffen? Ga naar Erimitis aan de westkust, waar u kunt kijken naar een vuurrode hemel vanaf het terras van Erimitis Restaurant. Houdt u van iets meer rustieks, een wandeling langs een rotsachtig pad naar het afgelegen Plani Beach in de buurt van Lakka is een van de meest romantische plekken op het eiland als de zon ondergaat.

Vervoer op Paxos

Paxos beachOp twee wielen of in een boot – dat zijn de twee keuzes die u heeft om u te verplaatsen op Paxos. Een scooter huren is goedkoop en makkelijk te regelen vanuit een van de fietsenwinkels in Gaios, en het is een leuke manier om het eiland en enkele van de verder weg gelegen stranden te verkennen. Om de meer afgelegen stranden te bereiken kunt u het beste een boot huren in een van de drie de dorpen op op het eiland. Gewoon voor anker gaan en in zee duiken.Varen naar Antipaxos

Voor een verandering van omgeving stapt u op een boot voor een dagtrip naar het nog kleinere buureiland, Antipaxos. Hier zijn de stranden van puur zacht zand, een welkome afwisseling van de kiezels en rotsen op Paxos. Stop voor de lunch bij een van de taveernes op het strand en geniet van de wijn, gemaakt door enkele van de 150 mensen die op het eiland wonen en de wijngaarden cultiveren.

Hebben we u kunnen verleiden tot een bezoek aan Paxos voor uw volgende vakantie?