Spullen gestolen op reis: hoe moet je handelen?

Slachtoffer worden van een diefstal is nooit leuk. Helemaal als je net op reis bent en wilt genieten van een onbezorgde vakantie is dit dan ook extra vervelend en lastig.

Ben jij benieuwd hoe je moet handelen als je spullen worden gestolen op reis? Lees dan snel verder.

Reisverzekering

Zijn je spullen gestolen op reis en heb je een reisverzekering? Dan is er een kans dat de schade door je verzekeraar vergoed zal worden. Neem dan ook zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om deze in te lichten over de situatie en advies te vragen.

Verder is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen en een proces verbaal bij de plaatselijke politie te laten opmaken. Bewaar hier altijd kopieën van voor je verzekeraar en eigen administratie.

Vergeet bovendien niet om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en overal foto’s van te maken. Je verzekeraar kan hier later nog om vragen. Hoeveel er vergoed wordt, is overigens compleet afhankelijk van het soort reisverzekering dat je hebt afgesloten, de polisvoorwaarden en de omstandigheden van de diefstal.

Zo stellen sommige verzekeraars de eis dat je je spullen wel bij je moest dragen of moest bewaren in een kluis. Het is dus altijd verstandig om van tevoren de polisvoorwaarden goed door te lezen. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Overige verzekeringen

Heb je geen reisverzekering of dekt je reisverzekering de schade van de diefstal niet? Dan kun je kijken of je de schade bij één van je andere verzekeringen kunt claimen.

Zo zijn met een inboedelverzekering je spullen in principe alleen binnenshuis verzekerd. Wel kun je bij veel verzekeraars kiezen voor een extra module, waarbij ook je spullen buitenshuis onder de dekking vallen.

Met deze extra module bij je inboedelverzekering worden spullen die gestolen zijn op reis dan ook vaak wel vergoed. Lees uiteraard van tevoren de voorwaarden wel altijd goed door.

Je wilt natuurlijk niet dat je vakantie verpest wordt omdat je er nu pas achter komt dat je spullen niet goed verzekerd zijn.

Zo kan er soms sprake zijn van een eigen risico bij je verzekering, of is er een maximaal bedrag dat vergoed wordt.

Wees voorzichtig!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Let daarom goed op je spullen en koffer. Bereid je daarnaast altijd goed voor op je reis.

Door je in te lezen over de plaats van bestemming en de veiligheid, kun je sommige situaties voorkomen of vermijden. Tot slot zijn het openbaar vervoer en andere drukke plekken altijd erg in trek bij zakkenrollers.

Houd op deze plekken je spullen dan ook extra goed in de gaten, en loop liever niet te veel te koop met je dure telefoon en camera.