Stedentrip Barcelona – De nummer 1 voor een stedentrip!

Wanneer je binnenkort een stedentrip Barcelona gaat boeken zijn de volgende wetenswaardigheden misschien leuk om te weten.Stedentrip Barcelona

Stedentrip Barcelona 1Barcelona heeft veel te bieden; een heerlijk klimaat, prachtige stranden, kunst en cultuur, winkels, heerlijk eten, flaneren op de Rambla en het Camp Nou voetbalstadion van het beroemde FC Barcelona. Veel mensen zijn er al eens geweest tijdens een vakantie of stedentrip. Een stedentrip Barcelona staat niet voor niets al jaren op nummer 1 in de top 10 van stedentrips in Europa. Maar wat weet je eigenlijk buiten alle bezienswaardigheden van deze stad? We zetten een aantal feiten op een rij die je misschien nog niet weet.

Ontstaansgeschiedenis Barcelona is een raadsel

Over het ontstaan van Barcelona zijn twee legendes. De ene beweert dat Hercules de stad stichtte, 400 jaar voordat Rome werd gebouwd. Volgens de andere legende werd Barcelona in de 3de eeuw voor Christus gesticht door de Cartaag Hamilcar Barca de vader van Hannibal. Hij zou de stad Barcino hebben genoemd naar de Barca familie van Cartago.

Stranden pas sinds 1992 vrijetijdsbesteding

Stedentrip Barcelona 2Barcelona werd door National Geographic verkozen tot ‘beste strandstad’ ter wereld en het strand van Barceloneta werd door Discovery Channel het ‘beste stadsstrand’ ter wereld genoemd. De drukbezochte stranden van Barcelona strekken zich uit over een lengte van maar liefst 4,5 kilometer. Maar tot 1992 was de kuststreek van Barcelona volledig in gebruik bij de industrie en bestond er nog geen strand voor vrijetijdsbesteding van de bevolking en toeristen. In 1992 vonden de Olympische Spelen plaats in Barcelona en verhuisde de industrie naar elders, zodat het strand eindelijk een vrijetijdsbestemming werd.

La Rambla bestaat uit 5 straten

Stedentrip Barcelona 3La Rambla is veruit de meest bekende straat van Barcelona en jaarlijks wandelen er miljoenen toeristen. Wat de meeste mensen echter niet weten: La Rambla bestaat eigenlijk uit vijf boulevards die samen één lange promenade vormen. La Rambla begint aan Placa Catalunya en eindigt bij het standbeeld van Christoffel Columbus aan het water. Omdat zij uit meerdere straten bestaat wordt de promenade ook wel Las Ramblas genoemd.

Barcelona is grootste metropool aan de Middellandse Zee

Barcelona is na Madrid de grootste stad van Spanje. In de lijst van EU-steden met de meeste inwoners valt Barcelona net buiten de top 10 en is het de elfde dichtstbevolkte stad in de Europese Unie.

Barcelona de eerste stad met de RIBA Royal Gold Medal

Stedentrip Barcelona 4De Royal Gold Medal voor architectuur wordt al sinds jaar en dag door het Koninklijk Instituut van Britse Architecten uitgereikt als erkenning van de aanzienlijke bijdrage van een individu of een groep aan de internationale architectuur. In 1999 werd Barcelona de eerste en bovendien tot nog toe enige stad die deze eer te beurt viel.

Fiestas de la Mercè is het belangrijkste festival

Stedentrip Barcelona 5Het festival van la Mercè wordt elk jaar op 24 september georganiseerd ter ere van Barcelona’s patroonheilige, de Virgin de la Mercè. In Barcelona is het een eeuwenoude traditie en al sinds 1871 een officiële feestdag. Wanneer je in september een stedentrip Barcelona boekt is het zeker de moeite waard om dit festival te bezoeken en mee te genieten van de vele unieke evenementen.

Flamenco is minder bekend in Barcelona

Hoewel Spanje bekendstaat om zijn vurige flamenco dansers maakt deze populaire en energieke dans geen deel uit van de Catalaanse traditie en dus ook niet van die van Barcelona. De lokale bevolking houdt meer van rock’n’roll.

Het rasterpatroon stamt uit een revolutionair utopisch stadsplan

Stedentrip Barcelona 6Het grootste deel van de stadsplanning van Barcelona werd in de 19e eeuw door Ildefons Cerdà i Sunyer ontwikkeld. Zijn plan, Eixample genaamd, beoogde het perfecte milieu te scheppen voor de snel groeiende bevolking van Barcelona. Hij hield bij het ontwerpen van de karakteristieke achthoekige blokken rekening met zonlicht en ventilatie. Zo zorgde hij voor brede straten die een goede ventilatie en zichtbaarheid mogelijk maakten en tevens voor meer open ruimtes zorgden. Uiteindelijk werd het plan niet helemaal volgens zijn wensen uitgevoerd, maar veel van zijn ideeën bleven wel overeind.

Gaudí is niet de oorspronkelijke architect van de Sagrada Familia

Stedentrip Barcelona 7Hoewel de Sagrada Familia één van de grootste meesterwerken is van Antoní Gaudí, was hij niet de eerste architect die aan het bouwwerk begon. Paula del Villar was de eerste architect die werd aangesteld om de kerk te ontwerpen. De constructie van de crypte begon in 1882 en was het ontwerp van Villar. In het jaar daarna ging Villar met pensioen en werd het project overgedragen aan Gaudí. Hij paste het ontwerp van Villar aan zijn visie aan en zo kwam de Sagrada Familia tot stand, zoals je die tegenwoordig tijdens een stedentrip Barcelona kunt bezoeken.Wereldboekendag ontstond in Barcelona

De Diada de San Jordi is één van de grootste festivals in Barcelona. Het boekenfestival vindt plaats op 23 april en viert de liefde en de literatuur. Op deze dag geef je aan je naasten en geliefden volgens de traditie rozen en boeken. UNESCO liet zich door dit stukje van Barcelona’s culturele erfgoed inspireren en riep de dag uit als Internationale Boekendag.