Stedentrip Lissabon – De tijd lijkt er te hebben stilgestaan

Een stedentrip Lissabon is een verademing in vergelijking met een stedentrip naar veel andere hoofdsteden of metropolen in Europa.Stedentrip Lissabon tramAlleen al de historische trams en de in de stad aanwezige liften (elevadores) maken een stedentrip Lissabon tot een onvergetelijk moment. Soms lijkt het in de smalle straatjes van de hoofdstad van Portugal alsof de tijd er heeft stilgestaan. Lissabon is kleinschalig en, hoewel erg heuvelachtig (Lissabon is gebouwd op zeven heuvels), grotendeels gemakkelijk te voet te verkennen. Vind je het te voet toch te vermoeiend dan bieden de trams en liften uitkomst.

Lissabon behoort tot de goedkoopste steden in Europa en het is er veel rustiger dan in bijvoorbeeld Rome, Parijs of Barcelona. Lissabon ademt historie, de bevolking is vriendelijk en je komt er helemaal tot rust in een van de vele parken, die Lissabon rijk is. Bovendien is het er zelfs in de herfst en winter aangenaam toeven.

Stedentrip Lissabon – Klimaat

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celcius, zonuren en regendagen in Lissabon.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 15 16 18 19 22 25 28 28 27 23 18 15
Min Temp 8 9 10 11 13 16 18 18 17 15 11 9
Zonuren 5 5 7 8 9 10 11 11 9 7 5 5
Regendagen 14 14 13 11 8 5 2 2 6 10 13 14

Stedentrip Lissabon

Stedentrip Lissabon BelémIedere wijk in Lissabon heeft zijn eigen karakter, maar de historische wijk Belém is een van de mooiste historische bezienswaardigheden van de stad. Aan de oevers van de rivier de Taag ligt het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande Hiëronymietenklooster. Via een brug kom je bij het in de Taag liggende fort Torre de Belém. Neem een kop koffie met een karakteristieke Pastéis de Belém (roombroodje) bij Antiqua Confeitaria de Belém.

In de kleinere wijken Alfama, Castelo en Graça met de vele smalle, schilderachtige middeleeuwse straatjes lijkt de tijd echt te hebben stilgestaan. Vanaf het Castelo de São Jorge, gelegen op een 110 meter hoge heuvel, heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Stedentrip Lissabon Bairro AltoHet uitgaansleven speelt zich voornamelijk af in de gezellige wijk Bairro Alto – de bakermat van de Fado – waar smalle straatjes en grote pleinen elkaar afwisselen. De aangrenzende wijk Chiado, bekend om zijn literaire en culturele achtergrond, kent veel theaters, boekwinkels en artiesten.

De wijken Baixa en Rosso vormen het centrum van de stad. Hier geen heuvels meer, maar alles vlak met ruime straten en indrukwekkende pleinen. Op de terrassen kun je genieten van een drankje of een heerlijke lunch. Vraag voor het diner naar het menu turistico, een compleet driegangenmenu dat elk Portugees restaurant verplicht aan moet bieden. In de winkelstraten vind je niet alleen de in alle steden aanwezige internationale ketens, maar ook kleine boetiekjes.Aan de Taag ligt het Parque das Nações – oorspronkelijk een industrieterrein – met diverse musea en een groot winkelcentrum. Voor een rustgevende wandeling tijdens je stedentrip Lissabon kun je terecht in het Parque Eduardo VII, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. In het park bevinden twee grote kassen met een tropisch landschap. Iets ten noorden van Lissabon ligt het Nationaal Park Sintra, dat eveneens op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, met prachtige paleizen. Achter de beboste heuvels zie je de ruige kalkstenen kustlijn.