Stedentrip Rome – Van Colosseum tot Vaticaanstad

Stedentrip Rome – De hoofdstad van Italië staat bekend als de “Eeuwige Stad” omdat de tijd er eeuwen stil lijkt te hebben gestaan.

Monumenten en de overblijfselen van de indrukwekkende gebouwen maken van een wandeling door de straten een reis door de tijd van deze prachtige stad.

Waarom een stedentrip Rome?Stedentrip Rome Boog van TitusMet een lange en interessante geschiedenis is Rome, dankzij zijn indrukwekkende monumenten en archeologische overblijfselen uit de oudheid, een stad die bezoekers trekt uit de hele wereld. Er zijn tal van redenen om een stedentrip Rome te boeken. Als je er eenmaal bent geweest zul je verliefd raken op de stad en nog eens willen gaan.

Rome is niet alleen een historische stad met veel archeologische overblijfselen. Bij Rome denk je natuurlijk aan gladiatoren die vechten tot de dood in het Colosseum, wagenrennen in het Circus Maximus en Romeinse wijzen die wandelend in het forum praten over democratie.

Met meer dan 16 miljoen toeristen per jaar is Rome achter Londen en Parijs de derde Europese stad qua bezoekers, waarmee het een intense strijd voert om de meest romantische stad van Europa.

Stedentrip Rome – Bezienswaardigheden

Stedentrip Rome Trevi fonteinTrevi fontein

De Trevi fontein is de mooiste en meest spectaculaire fontein in Rome. Miljoenen mensen brengen jaarlijks tijdens hun stedentrip Rome een bezoek aan de fontein en gooien, in de hoop dat de mythe werkelijkheid wordt, een muntje in het water. Volgens overlevering zul je naar Rome terugkeren als je een muntje in de fontein gooit. Je wordt verondersteld het met je rechterhand over de linkerschouder te gooien (of met de linkerhand over de rechter schouder) met de rug naar de fontein. Je mag niet achterom kijken, maar de fontein is zo enorm groot dat het onmogelijk is om te missen.

Stedentrip Rome ColosseumColosseum

Het Colosseum is het grootste amfitheater dat werd gebouwd tijdens het Romeinse Rijk. Mensen genoten van de gevechten die in het Colosseum plaatsvonden. Gladiatoren (vaak slaven) vochten er tegen elkaar. Maar er werd ook met dieren gevochten. Gladiatoren tegen dieren en dieren tegen dieren. Naast deze bloederige voorstellingen waren er ook voorstellingen van acrobaten en fluitspelers. Het volk had vrij entree. Behalve zitplaatsen had het Colosseum ook staanplaatsen. Ongeveer 70.000 mensen konden in het Colosseum naar de spektakels kijken die zich in de arena afspeelde.

Stedentrip Rome Forum RomanumForum Romanum

Tegenwoordig lijkt het Forum Romanum op een opeenhoping van ruïnes en stenen, maar met een beetje verbeelding zie je hier het Romeinse Rijk tot leven komen. Je ziet hier marmeren en stenen overblijfselen uit meerdere periodes; het forum stond vroeger bomvol tempels, basilica’s en triomfbogen. Er werden drie triomfbogen gebouwd op het Forum Romanum. Ze werden door de keizers gebruikt om hun overwinningen te herdenken. Er is bijna niets over van de oudste, gebouwd in het jaar 29 v.C. door keizer Augustus. De Boog van Titus staat nog wel overeind. Deze triomfboog werd in het jaar 81 n.C. gebouwd en herdenkt de overwinning van de Romeinen in de Joodse Oorlog. Aan de andere kant staat de Boog van Septimius Severus. Deze werd gebouwd in 203 n.C. om de overwinning op de Parthen te vieren.

Stedentrip Rome PantheonPantheon

Het Pantheon is in het jaar 126 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Het geldt als het meest indrukwekkende en een van de best bewaard gebleven voorbeelden van de Romeinse Bouwkunst. Sinds de vroege zevende eeuw doet het gebouw dienst als kerk. Door de overweldigende afmetingen, de toepassing van nieuwe technieken en het gedurfde cirkelvormige ontwerp heeft het Pantheon een voorname plaats verworven in de architectuurgeschiedenis.

Stedentrip Rome PalatijnPalatijn

De Palatijn is één van de zeven heuvels van Rome. Vroeger hebben verschillende keizers hun paleizen op de Palatijn gebouwd. Ook werden er verschillende tempels gebouwd, zoals de tempel van Apollo en de tempel van Magna Mater. Tegenwoordig is van deze tempels niet veel meer over dan ruïnes, maar nog steeds indrukwekkend om te zien. Via de Palatijn kun je via een trap naar het lager gelegen Forum Romanum.

Stedentrip Rome Boog van ConstantijnBoog van Constantijn

De Boog van Constantijn is de jongste van drie overgebleven keizerlijke triomfbogen. De andere twee, de Boog van Titus en de Boog van Septimius Severus, zijn gelegen in het Forum Romanum. De grote boog met drie doorgangen is bijna 26 meter breed en 21 meter hoog. Tijdens de bouw werden veel onderdelen van andere monumenten en gebouwen hergebruikt, wat indertijd niet ongebruikelijk was.

Stedentrip Rome Circus MaximusCircus Maximus

Circus Maximus was vroeger de grootste renbaan voor paardenraces met wagen in Rome. De ligging van het stadium was tussen de Palentijn en Aventijn heuvels. In de 6e eeuw voor Christus werd Circus Maximus gebouwd en in 329 v.C. werden de eerst starthekken gebouwd. Om het aantal rondes bij te houden werden er grote houten eieren bovenop de spina (centrale muur in de renbaan) geplaatst. Nadien kwamen daar nog zeven bronzen dolfijnen bij. Ook deze werden gebruikt voor het bijhouden van de rondes.

Stedentrip Rome Castel Sant'AngeloCastel Sant’Angelo

De Engelenburcht werd oorspronkelijk in de tweede eeuw n.C. gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus. Later werd het omgebouwd tot een burcht waar de pausen zich in turbulente tijden konden beschermen. De Engelenburcht heeft een erg bewogen geschiedenis achter de rug. Door de jaren heen heeft het gebouw achtereenvolgens dienst gedaan als mausoleum, onderdeel van de stadsmuur, burcht, pauselijke residentie en tenslotte werd het gebruikt als kazerne en militaire gevangenis. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als nationaal museum.

Stedentrip Rome Villa BorgheseVilla Borghese

Villa Borghese is de naam van een schitterende villa in het gelijknamige park in Engelese landschapsstijl aan de noordkant van het oude centrum. De familie Borghese was zeer invloedrijk, zeker nadat een lid van de familie – Camillo Borghese – tot paus werd benoemd. Deze Paus Paulus V deinsde er niet voor terug zijn familie voor te trekken en zo vergaarden de Borgheses steeds meer macht en rijkdom. Een prachtig park om even te ontsnappen aan de drukte.

dentrip Rome Monument Monument van Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II is een opvallend groot wit gebouw gemaakt van marmer. Dit monument werd gebouwd ter ere van Victor Emanuel II, de eerste koning. In 1878 kwam hij te overlijden en werd begraven in het Pantheon. Het monument werd gebouwd tussen 1895 en 1911 en werd opgedragen aan de eerste koning van Italië. Voor het monument staat een beeld van een ruiter. Deze ruiter is gemaakt naar beeltenis van Victor Emanuel II. Bij het altaar van het vaderland ligt de onbekende soldaat begraven. Zo is het het Monument van Victor Emanuel II niet alleen een monument voor de eerste koning, maar ook een oorlogsmonument. In het monument is een museum gevestigd. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Rome.

Stedentrip Rome VaticaanVaticaanstad

Veel mensen die een stedentrip Rome doen zullen ook een bezoek willen brengen aan Vaticaanstad. Met een oppervlakte van amper 0,44 vierkante km is Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. De microstaat, die volledig door de stad Rome wordt omsloten, is het spirituele centrum voor de vele miljoenen katholieke gelovigen in de wereld. Maar Vaticaanstad is uiteraard ook een trekpleister voor toeristen dankzij de aanwezigheid van een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome, waaronder de Sint Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel. Vaticaanstad heeft ongeveer achthonderd inwoners, maar niemand woont er permanent. De bevolking bestaat uit priesters, nonnen, wachters, kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en natuurlijk de paus.Wil je alles over de stad ontdekken? Dan is een excursie misschien iets voor jou. Er zijn zoveel verschillende excursies in Rome te boeken dat er altijd wel iets naar jouw smaak bij zit.

Meer steden bezoeken in Italië?

Wil je in aanvulling op je stedentrip Rome meer steden bezoeken? Er zijn naast de excursies in Rome ook excursies die vanuit Rome naar Tivoli, Napels, Pompeii en Florence gaan. Je kunt bij het bezoeken van deze steden kiezen voor een meerdaagse excursie zodat je voldoende tijd hebt om alles van de omgeving te zien.

Naast Rome heeft Italië veel meer steden die zich uitstekend lenen voor een stedentrip. O.a. Venetië, Milaan en Florence hebben, ieder op hun eigen gebied, veel te bieden.