Stedentrip Valencia – Gastronomie en cultuur

Een stedentrip Valencia staat al snel in de schaduw van het alom bejubelde Barcelona. Maar ook deze Spaanse stad, die een stukje zuidelijker ligt, heeft het allemaal.

Een knus oud centrum, futuristische bouwwerken, strand en vooral heel lekker eten… Niet voor niets is Valencia met stip gestegen naar de 5e plaats in de top 10 van favoriete stedentrips.

Gastronomische stedentrip Valencia

Stedentrip Valencia 3Zonder blikken of blozen zet de eigenaar van Café de Las Horas, een sfeervol café met extravagant interieur, een grote kan met wodka, cava, Cointreau, sinaasappelsap en crushed ice op tafel. Dat het nog ochtend is, daar heeft hij maling aan. Zijn versie van de Agua de Valencia, dé lokale cocktail, is befaamd en moet worden geproefd. Eigenlijk is het meer iets voor de lunch, voor ontbijt is het een beetje sterk. Het drankje smaakt in ieder geval als limonade …

De vruchtbare streek rond Valencia staat bekend om haar sinaasappels die het goed doen bij de gemiddelde temperatuur van 23 graden. Ze zijn niet over het hoofd te zien: overal in de stad staan vrolijke sinaasappelbomen.

Compacte stad

Stedentrip Valencia 1Valencia is een compacte stad, tijdens een stedentrip Valencia is bijna alles is te bewandelen. In de moderne wijk L’Eixample vind je de Mercado Colón. De prachtige markthal doet denken aan een oud treinstation en is ontworpen door een leerling van Gaudi. Vroeger was hier de markt, nu zitten er barretjes en is het vooral een ontmoetingsplek.Anton Buitron, eigenaar van twee café’s in de hal, serveert een ander typisch drankje van hier: horchata. Zonder alcohol dit keer, gemaakt van chufas. Deze aardamandelen worden vooral in de omgeving van Valencia gekweekt en rauw gemalen, want bij pasteuriseren of steriliseren verdwijnen de vitamines en calcium. Verder zit er alleen water in en een klein beetje suiker en de smaak doet nog het meest denken aan amandelmelk. Helemaal volgens traditie dopen we er een farton in, een langwerpig zoet broodje met een laagje glazuursuiker. Vooral in de zomer is dit populair als ‘diner’, maar het drankje is ook favoriet vóór en na het uitgaan.

Stedentrip Valencia 2Op naar de échte markt van Valencia; Mercado Central, gelegen in het historische centrum van de stad. Een gigantische ruimte gemaakt van staal en glas met een prachtige koepel en overal waar je kijkt kraampjes met groente, fruit, vis en vlees. Het heeft 18 jaar gekost om het gebouw te maken, niet zo verwonderlijk met een oppervlakte van meer dan 7000 vierkante meter. Onder de koepel zijn de producten het duurst, hoe verder daarvandaan hoe goedkoper.

Paella

Voor het diner gaan we zelf aan de slag tijdens een workshop paella maken in restaurant Escuela de Arroces y Paella Valenciana. Paella komt oorspronkelijk uit deze streek. De Moren brachten de rijstcultuur naar Valencia; in natuurpark Albufera, ongeveer 10 kilometer buiten de stad, ligt het grootste rijstteeltgebied van Spanje. Paella maken is echt een familiegebeuren.

Als de stukken kip, konijn en groente in de pan liggen, krijgen we te horen dat het een traditie is die langzaam uitsterft. We krijgen nog een laatste tip: Zet het vuur nog even hoog voor een lekker knapperig korstje.

Fietsen in Valencia

Tijdens een stedentrip Valencia is het heel geschikt om te fietsen, als je naar het Albufera park wilt, hoef je bijvoorbeeld maar twee straten over te steken.

De rit voert via de Torres des Serranos, de twee torens die nog zijn overgebleven van de oude stadsmuur uit de Moorse periode, naar het tien kilometer lange park. Onderweg doemt het magische gebouwencomplex La Ciudad de las Artes y las Ciencias (De Stad van de Kunsten en Wetenschap) op, waarin onder andere het grootse aquarium van Europa, een operahuis en museum zitten.

Chocolade

Stedentrip Valencia 4In chocolaterie Bertal aan het Plaça de la Reina zitten aan het einde van de middag vooral oude echtparen, vanaf een uur of zeven komen er juist veel jonge mensen om crêpes te eten. De chocolademelk blijkt anders dan we zijn gewend: veel dikker, een soort pap. En ook hier gaat weer iets in, de Spanjaarden houden van dippen; een churros, een soort langwerpige oliebol zonder rozijnen. Heerlijk!

Reiswijzer stedentrip Valencia

Een stedentrip Valencia is minder dan drie uur vliegen vanaf Schiphol. Transavia biedt rechtstreekse vluchten. Vanaf Barcelona is het ongeveer 3,5 uur rijden met de auto naar Valencia. Kijk voor meer informatie op www.visitvalencia.com.

Activiteiten

Stedentrip ValenciaDoe aan het begin van je stedentrip Valencia een fietstour en geniet daarna van alle handige tips. Met een gids zie je veel sneller de belangrijkste hotspots, je leert Valencia echt kennen en je voelt je direct thuis.

Maak via een tapastour of kroegentocht kennis met de verschillende keukens, bars en clubs. Met 1100 restaurants in de stad maken inside tips net dat verschil.

Beklim El Miguelete. Voor een prachtig uitzicht over de stad hoef je slechts 207 treden te beklimmen, namelijk de toren van de symbolische kathedraal van Valencia. En … het kost slechts een paar euro.Hotels in Valencia

Het Caro Hotel is een 19e eeuws paleis dat volledig is gerestaureerd, waarbij historische elementen zijn gecombineerd met modern design. Een bijzondere plek om te overnachten gedurende je stedentrip Valencia, midden in het centrum en vlakbij de kathedraal van Valencia.

Heb je een minder groot budget en wil je liever uitzicht op zee? Kies dan voor hotel El Coso Del Mar. Ook dichtbij de kathedraal: Hotel Ad Hoc Carmen, in een mooi historisch pand, heel betaalbaar en vooral geschikt voor families of kleine groepen.

Street art

Stedentrip Valencia 5Borrelen en feesten gebeurt vooral in El Carmen, de charmante en oudste wijk van de stad. Maar behalve de vele bars, de oude gebouwen en pleinen is hier veel graffiti te zien. Met spectaculaire kunstwerken van street art grootheden als Escif.