Temperatuur Malta gedurende het jaar

Temperatuur Malta – Malta is een verzameling van kleine eilanden ten zuiden van Sicilië in de Middellandse Zee en kan zich verheugen in een toenemende belangstelling.

Het heeft een rijke culturele geschiedenis die wordt weerspiegeld in de vele Normandische en barokke kerken, burchten en kastelen. Het is een relatief dichtbevolkt land met een economie die sterk afhankelijk is van toerisme.Temperatuur Malta kaartMalta bestaat uit drie eilanden, Malta, Gozo en Comino. Malta is veruit het grootste eiland en bestaat voornamelijk uit laaggelegen kalksteen. Het binnenland is schaars begroeid met wat open struikgewas en kleine stukjes gemengd bos. De kustlijn is een mix van zandstranden en een rotsachtige kustlijn met inhammen en baaien, en een aantal spectaculaire kliffen.

De kleinere eiland Gozo, in het noorden, is iets heuvelachtiger dan Malta en heeft dezelfde ruige kustlijn.

Het klimaat in Malta is typisch mediterraan met lange zomers die droog en warm zijn. In het begin en einde van de zomer kan een hete sirocco wind uit de Sahara woestijn blazen en stof meevoeren die het zicht vertroebelt.

Temperatuur MaltaDe zonnigste tijd van het jaar is juli en augustus, zonder een enkel wolkje aan de lucht, maar het is ook de heetste tijd met hoge temperaturen en vochtigheid. Van oktober tot en met februari kan er zo nu en dan een bui vallen en december zal waarschijnlijk de maand met de meeste regen zijn. Er is weinig bewolking in deze tijd en overdag komen de temperaturen nooit onder de 10°C en vorst komt nooit voor. Zelfs in de winter schijnt de zon gemiddeld meestal 5 uren per dag.

Temperatuur Malta gedurende het jaar

Controleer het weer op Malta voordat u uw volgende vakantie boekt. De gemiddelden geven een indicatie van de dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, zonuren en regendagen voor Valletta op Malta.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 15 15 16 19 23 27 30 30 28 24 20 17
Min Temp 9 9 10 12 15 19 21 22 20 17 14 11
Zonuren 5 6 7 8 10 11 12 11 9 7 6 5
Regendagen 13 10 9 6 3 1 0 1 4 10 10 13
Zee Temp 16 15 15 16 18 22 25 26 26 24 21 18

Temperatuur Malta januari

In januari is de maximum temperatuur overdag gemiddeld 15°C, ‘s nachts daalt de temperatuur tot 9°C. De zon schijnt zo’n 5 uur zon per dag en er zijn 13 dagen met wat neerslag in januari in Valletta (80 mm). De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in januari 16°C.

Temperatuur Malta februari

De gemiddelde temperaturen zijn in februari gelijk aan januari, 15°C overdag en 9°C ‘s nachts. De zon schijnt 6 uur per dag en er zijn zo’n 10 dagen met wat neerslag (55 mm). De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Malta in februari is 15°C.

Temperatuur Malta maart

In maart wordt het overdag gemiddeld 16°C en ‘s nachts koelt het af tot ongeveer 10°C. Met
7 uur zon per dag en 9 dagen met totaal 37 mm neerslag is maart op Malta nog aan de koele kant. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in maart is 15°C.

Temperatuur Malta april

In april loopt de temperatuur overdag op tot zo’n 19°C en koelt het in de nacht af tot 12°C.
Met 8 uur zon per dag en nog slechts 6 dagen met wat regen (22 mm) is het in april heerlijk voorjaarsweer op Malta. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Malta in april is 16°C.

Temperatuur Malta mei

Met 23°C overdag en 10 uur zon per dag bereiken de temperaturen op Malta in mei zomerse waarden. In de nacht is het comfortabel met 15°C. Slechts 3 dagen met 7 mm neerslag maken Malta tot een fantastische bestemming voor de meivakantie. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Malta in mei is 18°C. Het UV niveau zal ‘s middags zeer hoog (9 UV-index) zijn.

Temperatuur Malta juni

In juni bereikt de temperatuur overdag 27°C en schijnt de zon maar liefst 11 uren per dag. De gemiddelde nachttemperatuur ligt rond de 19°C. Neerslag is in juni te verwaarlozen met 1 dag en 3 mm over de hele maand. De gemiddelde temperatuur van het zeewater loopt op tot 22°C. Het UV niveau is opnieuw zeer hoog met een index van 10.

Temperatuur Malta juli

De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Malta in is juli met 30°C heet en de zon schijnt 12 uur per dag. ‘s Nachts blijft het zelfs 21°C en neerslag hoeft u deze maand niet te verwachten. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in juli maar liefst 25°C. Evenals in juni moet u in juli rekening houden met een UV-index van 10. Waar anders in Europa vindt u zulke geweldige condities tijdens uw zomervakantie.

Temperatuur Malta augustus

Ook in augustus kunt u overdag temperaturen van 30°C verwachten met 11 uur zon per dag.
De gemiddelde nachttemperatuur is warm met 22°C. De kans op neerslag is met 1 dag en 6 mm in augustus minimaal. Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 26°C. U moet wederom rekening houden met een zeer hoge UV-index van 9. Kortom, ook in augustus is Malta de perfecte vakantiebestemming.

Temperatuur Malta september

In de maand september is de temperatuur overdag nog steeds 28°C en schijnt de zon 9 uur per dag. De gemiddelde nachttemperatuur is met 20°C comfortabel. Er is 4 dagen kans op neerslag met 36 mm over de hele maand. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Malta is in september nog steeds zeer warm met 26°C. De UV-index is met 7 ‘s middags hoog.

Temperatuur Malta oktober

Oktober kent met een temperatuur overdag van 24°C nog heerlijke omstandigheden. In de nacht koelt het af tot gemiddeld 17°C. De zon schijnt 7 uur per dag en de UV-index is gemiddeld met 5. De kans op neerslag neemt toe tot 10 dagen en 86 mm. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober is nog 24°C. Daarmee is Malta ook voor de herfstvakantie een voortreffelijke bestemming.Temperatuur Malta november

De temperatuur overdag is nog altijd aangenaam met 20°C en ‘s nachts koelt het af tot 14°C. Er is nog 6 uur zon per dag en 10 dagen met wat neerslag (70 mm) in november op Malta. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in november nog altijd 21°C.

Temperatuur Malta december

In december daalt de temperatuur overdag tot zo’n 17°C en in de nacht wordt het nog slechts 11°C. Met 5 uur zon per dag en 13 dagen neerslag (99 mm) is december een van de koudste maanden in Valletta op Malta. De gemiddelde temperatuur van het zeewater valt in december daarentegen met 18°C alleszins mee.