UV-index: info over UVA, UVB en hoe u zich kunt beschermen tegen zonnebrand

Met deze informatie over de UV-index geven we een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste verschillen tussen UVA en UVB, evenals tips voor een veilig verblijf in de zon. We weten allemaal dat we ons moeten beschermen met zonnebrandmiddelen, de middagzon moeten vermijden en een hoed of pet moeten dragen – maar weet u waarom? Lees verder om veel meer te leren over het verzorgen van uw huid en hoe te voorkomen dat een zonnebrand uw volgende vakantie verpest.

UV-indexUV-index: over UV-stralen

De UV-index is een internationaal overeengekomen meting van de kracht van ultraviolette straling door de zon. Het is door de World Health Organization (WHO) in 1994 ingezet als een manier van waarschuwen aan mensen en geeft de noodzaak aan om zich buiten in de zon te beschermen tegen zonnebrand, wat kan leiden tot huidkanker, staar en andere blijvende beschadiging van de huid, met inbegrip van vroegtijdige veroudering.

Indexwaarden variëren van 1 tot 10 met extremen die worden uitgedrukt met 11+. De gepubliceerde waarden tonen de UV intensiteit op het heetst de dag en valt normaal samen met de tijd dat de zon op zijn hoogst staat.UV-index niveaus

0-2 laag

3-5 matig

6-7 hoog

8-10 zeer hoog

11+ extreem

Wanneer u op vakantie gaat of van plan bent om te reizen kunt u bepalen hoe ernstig de UV dreiging is (meer informatie over de jaarlijkse UV gemiddelden voor bestemmingen wereldwijd vindt u onder de button klimaat info). Als u eenmaal weet wat de UV-index op uw bestemming is, kunt u het advies van de WHO volgen voor een veilig verblijf in de zon.

UV-index beshermingRichtlijnen UV-bescherming

 • UV-index niveau 0-2 u kunt veilig genieten van de zon, tenzij u een bijzonder lichte huid heeft
 • UV-index niveau 3-5 neem voorzorgsmaatregelen zoals het bedekken van uw huis; zoek ‘s middags, wanneer de zon het sterkst is, de schaduw op
 • UV-index niveau 6-7 oppassen, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, draag een hoed en breng ‘s middags niet te veel tijd door in de zon
 • 8UV-index niveau -10blijf niet te lang in de zon
 • UV-index niveau 11+ neem alle voorzorgsmaatregelen; voorkom dat u de eerste drie uren van de middag in de zon komt

UV-stralen: het verschil tussen UVA en UVB

UV-index UVA & UVBEr zijn twee hoofdtypen van UV die een bedreiging voor onze huid, gezondheid en welzijn opleveren: UVA en UVB. Terwijl een matige blootstelling aan deze UV-stralen, bij het gebruik van een adequate bescherming, kan leiden tot een mooi kleurtje, kunt u gemakkelijk verbranden als u zich onvoldoende beschermt tegen de zon.

Gelukkig is er een zekere hoeveelheid natuurlijke bescherming tegen de schade die deze stralen kunnen veroorzaken. Bijna 80% van de UV-straling van de zon wordt geabsorbeerd in de atmosfeer, vooral door ozon gas, voordat het aardoppervlak wordt bereikt. Wat er overblijft bestaat voor ongeveer 5% uit de schadelijke UVB-straling – die zonnebrand veroorzaakt – de overige 95% is UVA.

De evolutie heeft ons ook een natuurlijke manier verschaft om onszelf te beschermen – het heet een bruine kleur! Onze huid produceert een donkerder gekleurd pigment, melanine genaamd, wat eigenlijk een zeer effectieve zonnebrandcrème is. Echter, het biedt slechts beperkte bescherming en kan de beschadiging van de huid niet helemaal voorkomen. Mensen met een natuurlijk donkere huid zijn beter bestand tegen de schade die UV-straling kan veroorzaken.

UVA-stralen

Terwijl een mooie zonovergoten gloed u mooi en gezond kan doen voelen, is de realiteit dat de UVA-stralen die ervoor zorgen dat u een kleurtje krijgt uw huid daadwerkelijk doen verouderen, en kan leiden tot onherstelbare schade. UVA is een lange golflengte straling die door wolken en bepaalde glazen ramen dringt, en zelfs diep doordringt in de huid waardoor het zijn elasticiteit verliest en uiteindelijk rimpels veroorzaakt.

Een echt onthullende ervaring is om een UV-gezichtsscan te laten maken (diverse kuuroorden en klinieken bieden deze aan). U plaatst daarbij uw gezicht in een speciaal ontworpen scanner die eventuele schade aan uw huid onder de oppervlakte meet – u zult verbaasd/geschokt zijn door het resultaat. Daarnaast geeft het u een visuele impressie van de schade, en is de specialist in staat om u te adviseren over de beste manier van behandelen, van eenvoudige hydratatie tot speciale lotions of crèmes.

UVB-stralen

UV-index UVB straling_UVB is de vervelendste – de gevaarlijke straling waarvoor u super bescherming nodig heeft. UVB-stralen vallen uw huidcellen aan, waardoor uw kans op huidkanker wordt vergroot. Terwijl er eenvoudige zonnebrandmiddelen beschikbaar zijn, om uzelf de best mogelijke bescherming tegen UVB-stralen te geven – kies voor een beschermingsfactor van 15 of hoger – vooral als u in een gebied verblijft met een zeer hoge of extreme UV-index. In tegenstelling tot UVA dringt UVB echter niet door glas.

Op een geheel bewolkte dag kan UVB niet door de wolken dringen. Echter, mensen moeten op hun hoede zijn wanneer er maar enkele wolken aan de hemel staan, omdat UVB wel door dunne wolken kan doordringen, en zelfs een hoger niveau kan bereiken dan bij afwezigheid van wolken door reflectie aan de zijkanten van wolken. UVB-stralen kunnen ook weerkaatsen op de zee en het strand, dus zelfs als u onder een parasol op het strand zit kunt u nog geraakt worden door gereflecteerde straling.

Sneeuw is een andere grote reflector van UV-straling, en produceert extreme niveaus van UV. De meeste mensen zijn voldoende beschermd tijdens het skiën, maar het gezicht en de ogen zijn bijzonder kwetsbaar. Een hoge beschermingsfactor en zonnebrillen zijn essentieel omdat sneeuwblindheid, een ontsteking van het hoornvlies, een bijzonder pijnlijke vorm van letsel is, veroorzaakt door hoge niveaus van UVB-straling.

UV-bescherming: Tips voor een veilig verblijf in de zon

In theorie is het simpel: blijf voor bescherming tegen UV-stralen van de zon in de schaduw, met name tijdens de vroege middagzon. Echter, wanneer we op vakantie gaan, willen we meestal juist in de zon, of het nu liggend is op een ligstoel of om te zwemmen, wandelen, kanoën of op ons gemak een leuke stad verkennen.

Als u in de zon bent is het van vitaal belang dat u zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt, een goede zonnebril en een hoed draagt en, indien mogelijk, loszittende kleding, vooral als u op reis bent in de tropen en andere regio’s waar de UV-index zeer hoog of zelfs extreem is.

Als u in de zon zit is het nodigom veel vocht drinken – helaas, bier en cocktails tellen niet mee, want alcohol is urine afdrijvend, waardoor u vloeistof, dat uw lichaam nodig heeft, verliest en kan leiden tot uitdroging.

De juiste zonnebrandcrème

Helaas is het aanbrengen van een goede zonnebrandcrème als u naar buiten gaat te laat. Zonnebrandcrème heeft minstens 20 minuten nodig om goed in de huid te absorberen en maximale bescherming te bieden. Nogmaals, de mate van de vereiste UV-bescherming hangt af van waar u verblijft – de UV-index is bijvoorbeeld sterker in Brazilië dan in Spanje. Zorg ervoor dat u zonnebrandcrème koopt die u beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Andere dingen om te onthouden:

 • koop om de zes maanden nieuwe zonnebrandcrème: vergeet niet dat de werking achteruit gaat – controleer de houdbaarheidsdatum
 • breng om de paar uur nieuwe zonnebrandcrème aan, gedurende de dag wordt het gemakkelijk afgewassen door zweten en zwemmen


Bescherming van kinderen in de zon

Zoals te verwachten hebben kinderen een veel gevoeligere huid dan volwassenen, waardoor ze nog meer kans hebben op zonnebrand en ernstige beschadiging van de huid. Hoewel het de voorkeur verdient jonge kinderen in de schaduw te laten, is het niet altijd ideaal, dus een zeer hoge factor zonnebrandcrème is van essentieel belang als de kinderen in de zon spelen. Gebruik ten minste factor 50, terwijl een zonnehoed, zonnebril en geschikte kleding ook worden aanbevolen. Badkleding die het bovenlichaam bedekt zorgt verder voor waardevolle extra bescherming.

Omgaan met zonnebrand

UV-index zonnebrandZonnebrand: een pijnlijke realiteit die bijna iedereen ten minste een keer in zijn leven heeft meegemaakt. Wanneer het u eenmaal is overkomen – of u nu bruin wilde worden (het is ons allemaal wel eens overkomen) of gewoon vergeten om u in te smeren – als u snel handelt kunt u de schade beperken. Hoewel het acht tot twaalf uur duurt voor u daadwerkelijk last krijgt van zonnebrand, voelt u het vaak wel als uw huid wat branderig aanvoelt en in extreme gevallen kunt u zelfs het gevoel krijgen onwel te worden.

Als u denkt dat u teveel of te lang in de zon heeft gezeten, neem dan bijvoorbeeld een ibuprofen, voordat de huid rood wordt (ontsteking van de huid). Het is van vitaal belang dat u snel handelt, want ibuprofen helpt alleen voordat uw huid rood wordt, niet nadat uw huidcellen zijn beschadigd.

 • Bij een milde, maar ongemakkelijk zonnebrand, kunt u een koel bad nemen, het helpt om de bloedvaten te verwijden
 • Behandel de verbrande huid met aloë vera of een speciale after sun lotion om te voorkomen dat u gaat vervellen en uitdroging van uw huid tegen te gaan
 • Als u erg bent verbrand en blaarvorming ontstaat moet u z.s.m. een arts raadplegen

Als u geen bescherming gebruikt met een hoge beschermingsfactor, vergroot u uw kansen op beschadiging van uw huidcellen en het krijgen van huidkanker.

UV-index: waar zijn de niveaus het hoogst?

Als het gaat om het bepalen van bestemmingen met kans op extreme niveaus van UV zijn er twee verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. Ten eerste hebben equatoriale regio’s hebben over het algemeen de hoogste UV-index. Dit komt doordat er, wanneer de zon recht boven u staat, de UV straling een kortere afstand af te leggen tot de grond. Zelfs op zeeniveau is er een verhoogd risico, vooral tijdens de middagzon.

Ten tweede zijn er bestemmingen op grote hoogte met een extreme UV-index. De dunnere atmosfeer biedt minder bescherming, en de UV stijgt met ongeveer 10% bij iedere toename van 1000 m hoogte. Sommige bestemmingen met de meest extreme UV-stralen, die consequent niveau 12 op de UV-index overtreffen, zijn onder meer:

UV-index Machu Picchu

Machu Picchu, 2400 meter boven de zeespiegel heeft een van de hoogste UV-niveaus ter wereld

Bestemmingen met de hoogste UV-index

 • Zuid-Amerika:Quito (Ecuador), Bogota (Colombia), Cuzco, Machu Picchu (Peru) en La Paz (Bolivia)
 • Afrika: Addis Abeba (Ethiopië), Masai Mara hooglanden (Kenia), Serengeti (Tanzania) en Uganda
 • Zuidoost-Azië: Indonesië, Maleisië en Singapore
 • Indische Oceaan: Sri Lanka en de Malediven
 • Azië: India, Thailand en Vietnam

Dit is geen uitgebreide lijst van regio’s waar de UV-index extreem hoog is, maar het geeft een idee van de bestemmingen waar u extra bescherming nodig heeft in de zon. Het is verstandig de gemiddelde maandelijkse UV-index te checken, voordat u op vakantie gaat.