Vakantie Algarve – Zoveel meer dan zon, zee en strand

Vakantie Algarve – Zon, zee, strand, een heerlijk klimaat en en een fijne temperatuur van het zeewater, maar de Algarve heeft zoveel meer te bieden.De streek leent zich niet alleen uitstekend voor een gezellige familievakantie, maar ook voor liefhebbers van architectuur of een actieve vakantie is de Algarve zeer aan te bevelen. Als u een auto huurt en wat verder van de kust het prachtige achterland intrekt zult u betoverd worden door het prachtige landschap en idyllische dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Vakantie Algarve – Architectuur

De Algarve kent veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken. Wanneer u eens iets anders wilt dan het strand of het zwembad bij het hotel adviseren wij u er eens op uit te gaan en een bezoek te brengen aan een van de steden of pittoreske dorpjes met hun unieke prachtige oude architectuur.

Vakantie Algarve FaroVakantie Algarve – De oude binnenstad van Faro

Faro kennen de meeste toeristen alleen van het vliegveld, dat ze na aankomst meestal weer snel verlaten om zich met een huurauto of een van de vele shuttlebussen naar hun vakantieaccommodatie te spoeden. Maar Faro is beslist de moeite waard om tijdens uw vakantie met een bezoek te vereren. Met name de oude binnenstad kent vele bijzondere architectuur hoogstandjes.

Een van de meest imponerende monumenten is de middeleeuwse kathedraal met een adembenemend mooi interieur die werd gebouwd in de 13e eeuw. Parkeer uw auto in de buurt van de stadsmuren – binnen de stadsmuren zijn auto’s niet toegestaan – die de afscheiding vormen tussen de oude binnenstad en het nieuwe centrum en maak een wandeling door de smalle straatjes en steegjes. Op een terras onder het genot van een drankje of een lokale specialiteit is het hier heerlijk genieten van de omgeving.

Vakantie Algarve TaviraVakantie Algarve – Tavira

Ongeveer twintig kilometer van Faro verwijderd ligt het stadje Tavira, dat volgens de overlevering de stad is met de meeste kerken van de Algarve. Tegenwoordig zijn het er nog 21, maar in het verleden waren dat er nog veel meer. Helaas zijn ze niet allemaal meer van binnen bezichtigen, maar de kerken beschikken allemaal over prachtige interieurs met de voor Portugal kenmerkende gedecoreerde keramiek tegeltjes.

Vakantie Algarve SilvesVakantie Algarve – Silves Castelo dos Mouros

Silves is de voormalige hoofdstad van de Algarve en heeft door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld. Het Castelo dos Mouros is een van de meest opvallende herinneringen aan deze roemruchte historie. Het kasteel werd tussen de achtste en de dertiende eeuw gebouwd door de Moren, die destijds over het Iberische schiereiland heersten.

Een groot deel van de vesting staat nog steeds overeind – in de ruïnes zelf zijn de restanten van de prachtige architectuur te bewonderen – en van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

Vakantie Algarve – Natuur

De Algarve kent naast alle bezienswaardigheden op architectonisch gebied ook een prachtige natuur met unieke landschappen. Liefhebbers van wandelen zullen niet weten wat ze zien!

Vakantie Algarve Ria FormosaVakantie Algarve – Natuurpark Ria Formosa

Natuurpark Ria Formosa strekt zich uit over een gebied van zestig kilometer tussen Faro en Tavira, en bestaat uit allerlei kleine eilandjes en een grote lagune. Het landschap bestaat voornamelijk uit moerassen en stukken duinlandschap en is een geliefde plaats voor allerlei soorten trekvogels, van strandlopers tot reigers en zwarte ibissen.

Naast vogels komen in het gebied allerlei soorten planten en dieren voor, zoals o.a. kameleons. Ook zijn er in het gebied verschillende sinaasappel- en citroenplantages. In de lagune zie je veel vissersbootjes die op jacht zijn naar de meest heerlijke vis.

Vakantie Algarve FóiaVakantie Algarve – De berg Fóia

Bij het plaatsje Monchique ligt de Fóia, de hoogste berg van de Algarve, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de omgeving. Na het beklimmen van de 902 m hoge berg kunt u bij helder weer uitkijken over een groot gedeelte van de Algarve. Overigens is de wandeling van Monchique naar de Fóia ook alleszins de moeite waard. Aan de voet van de berg liggen de ruïnes van een oud klooster.

Na de beklimming loopt u op uw gemak terug naar Monchique. In de omgeving liggen verschillende zwavelbronnen. In het wellness resort kunt u heerlijk tot rust komen in één van de baden of genieten van een heerlijke massage.

Vakantie Algarve Ponta da PiedadeVakantie Algarve – Ponta da Piedade

De Algarve staat bekend om zijn grillige kustlijn; hagelwitte zandstranden afgewisseld door enorme rotsformaties in de meest bijzondere vormen. Vanaf zee krijgt u een heel andere indruk dan vanaf land en daarom leent de kust van Portugal zich perfect voor een boottocht. Zo zie je dingen die je vanaf het strand niet kunt zien. U kunt zelf een motorboot huren, maar er worden ook rondvaarten georganiseerd.

De Ponta da Piedade is een indrukwekkende rots en één van de meest gefotografeerde plekken van Portugal. Het lijkt bijna alsof je op een andere planeet bent.

Vakantie Algarve surfenVakantie Algarve – Surfen

De Algarve strekt zich uit over de gehele zuidkust van Portugal, en is door de wind vanaf de Atlantische Oceaan geliefd bij surfers. Vanuit alle hoeken van de wereld komen zij naar hier om hun favoriete sport te kunnen beoefenen. Wind-, kite- en golfsurfers kunnen langs de hele kust terecht. Een van de meest geliefde locaties is Sagres, een dorpje in het meest zuidwestelijke puntje van Portugal.

Vakantie Algarve – Culinair

Vakantie Algarve MedronhoMet zoveel vissersdorpjes is het niet verwonderlijk dat er in de Algarve veel visrestaurants zijn. De vis is zo vers dat hij bijna rechtstreeks vanuit zee op uw bord wordt geserveerd. In Portugal wordt de vis wordt vaak eenvoudig bereid, met een beetje knoflook en citroen en salade met tomaat. Meer is ook niet nodig, u zult uw vingers aflikken bij de heerlijke tonijn en sardientjes of de eveneens veel aangeboden schaaldieren en inktvis. Bij de maaltijd geniet u van een glas Portugese groene wijn, de vino verde.Na de maaltijd moet u beslist de lokale likeur van de Algarve proberen, de Medronho, die wordt gestookt met vruchten van de aardbeiboom, maar eigenlijk geen aardbei is. Het heeft een alcoholpercentage van bijna 50%, dus kunt u het misschien beter maar bij eentje laten!

U kunt het ook proeven bij één van de stokerijen waar Medronho wordt gemaakt. Meestal is het mogelijk hier een rondleiding te krijgen waarbij u na afloop mag proeven. Een leuke afsluiting van de dag na een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden in de Algarve.