Vakantie Malta – Bezienswaardigheden en Klimaat

Vakantie Malta – Het mediterrane eiland Malta is een populaire vakantiebestemming vanwege het zonnige klimaat en de relatief korte vlucht.

Vakantie MaltaVakantie Malta VallettaMalta is eigenlijk een archipel van zeven afzonderlijke eilanden, waarvan er slechts drie bewoond zijn. Malta is het eiland met de grootste oppervlakte en daarmee de belangrijkste bestemming, gevolgd door het tweede grootste bewoonde eiland Gozo.

Malta staat bekend als een warme en zonnige bestemming met ongeveer 300 dagen zon per jaar en meer dan honderd verschillende duikplekken, er is een rijke geschiedenis en cultuur om te verkennen. Door zijn centrale ligging in het centrum van Europa, ten zuiden van Sicilië, zijn de eilanden in de loop der eeuwen door iedereen geregeerd, van de Feniciërs en Romeinen tot Byzantijnen en Arabieren. Na de verovering door Napoleon werd belangrijke historische architectuur vernietigd. In 1964 is Malta onafhankelijk geworden van Groot-Brittannië.

Vakantie Malta – Klimaat

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celcius, zonuren en regendagen in Valletta op Malta.

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max Temp 15 15 16 19 23 27 30 30 28 24 20 17
Min Temp 9 9 10 12 15 19 21 22 20 17 14 11
Zonuren 5 6 7 8 10 11 12 11 9 7 6 5
Regendagen 13 10 9 6 3 1 0 1 4 10 10 13

Vakantie Malta – Bezienswaardigheden

Valletta

Vakantie Malta kathedraalDe hoofdstad en meest bekende van de belangrijkste steden van Malta is Valletta, en met een oppervlakte van slechts enkele vierkante kilometers de kleinste hoofdstad van Europa. De stad met een kleine haven uit de zestiende eeuw aan de Middellandse Zee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De meeste bezoekers met belangstelling voor geschiedenis willen tijdens hun vakantie Malta een bezoek brengen aan één van de prachtige kerken van de stad; St John’s Co-Cathedral wordt beschouwd als een van Europa’s mooiste barokke kathedralen, gebouwd door de Ridders van St John aan het einde van de zestiende eeuw. Alleszins de moeite is ook een bezoek aan Casa Rocca Piccola, een zestiende-eeuws paleis.

In Valletta zijn ook diverse musea gevestigd, waaronder het National War Museum, dat zich concentreert op het aandeel van Malta in de Tweede Wereldoorlog. Als je klaar bent voor een ander soort geschiedenis moet je een bezoek brengen aan de oudste coffeeshop van Valletta, Caffe Cordina.

De drie steden

In elke vakantie Malta reisgids wordt verwezen naar de drie steden, maar wat zijn deze mysterieuze steden en waarom zijn ze zo speciaal? Het antwoord is simpel: in de zestiende eeuw was Malta door de ligging tussen Europa en Noord-Afrika en de belangrijkste haven een zeer gewild stukje grond, dus werden Vittoriosa, Senglea en Cospicua, oftewel ‘de drie steden’ in die tijd zwaar versterkt.

Hierdoor werden de mensen beschermd tegen aanvallen en konden hier blijven leven en handel drijven, en zijn deze prachtige en sfeervolle steden behouden gebleven voor de toeristen.

St Julian’s Bay

Vakantie Malta Spinola BayDe meest bekende toeristische badplaats van Malta, gelegen ten noorden van haar zuster badplaats Sliema en op 20 minuten afstand van Valletta, is St Julian’s. Het was ooit een eenvoudige kustplaats en vissersdorp, maar is nu de thuisbasis van veel vakantiehotels, winkels, restaurants, bars en clubs.

In het stadsdeel Paceville is het grootste deel van het nachtleven van het resort gevestigd, en is vooral populair bij het jongere publiek, maar voor een meer romantische en ontspannen avond van mensen kijken moet je naar de mooie haven van Spinola Bay. Vanuit hier kun je een dagtrip maken naar Valletta, een boottocht naar de Blue Lagoon of neem een duik in het nabijgelegen St George’s Bay, waar je een van de vrij zeldzame zandstranden van Malta aantreft.Vakantie Malta – Maltezer keuken

Malta is een smeltkroes en dit wordt weerspiegeld in de verscheidenheid van gerechten. Gezien het verleden kom je hier vee Britse gerechten tegen, maar je ziet ook veel Italiaanse invloeden zoals pasta en pizza – zelfs het Maltezer woord voor ‘dank u’ is ‘Grazzi’.

Als je benieuwd ben de traditionele Maltezer gerechten: konijn is enorm populair en prijkt op de meeste menu’s of probeer ‘gbejniet’, een Maltezer geitenkaas. Voor een typische goedkope snack op Malta moet je de ‘pastizzi’ proberen, een lokale variant op een pasteitje, gemaakt met filodeeg en vaak gevuld met erwten of ricotta.