Vakantie Marokko – Zon, zee, strand of een rondreis

Vakantie Marokko – Geliefd bij toeristen o.a. vanwege zijn unieke rondreizen langs de Koningssteden, de afwisselende kust en zijn mooie stranden. Maar ook het natuurschoon is een belangrijke factor om een vakantie Marokko te boeken. Met zijn kilometerslange stranden aan de Atlantische kust en het milde klimaat, maar ook met zijn rijke cultuur en landschappelijke contrasten trekt Marokko verschillende groepen toeristen. De ruim 7 miljoen toeristen per jaar brengen bijna 10 procent van het bruto nationaal inkomen van het land binnen.

Vakantie Marokko – Video impressie (Engels talig)

Vakantie Marokko – Rondreis Koningssteden

Rondreis marokkoEen van de populairste vakanties in Marokko is de rondreis langs de vier koningssteden Fès, Marrakech, Meknès en Rabat; hun oude binnensteden behoren deels tot het Wereldcultuurerfgoed van de Unesco, evenals het traject over de Straat van de Berberburchten, de kashba’s.

Marokko vakantie – Konigsstad FèsFès is de oudste koningsstad met unieke medina. De ontwikkeling van Fès begon al onder de Idrisiden (vanaf het jaar 790). De koningsstad is in cultureel, politiek en religieus opzicht de belangrijkste stad van de Maghreb en was onder de Meriniden vanaf het jaar 1276 regeringszetel.

Al in de 11e eeuw was Fès een toonaangevende stad van de islamitische cultuur. De wirwar van smalle straatjes in de binnenstad, medina genoemd, geeft de stad zijn karakteristieke aanzien en geldt als de best bewaarde medina van de Arabische wereld. De grootste toeristische attractie is de Straat van de Ververs, waar in grote bekkens leer wordt geverfd.

Rondreis Marokko – Bezoek aan Marrakech

Vakantie marokkoMarrakech, de op een na oudste koningsstad, ligt in een dadelpalmoase en werd volgens de overlevering in het jaar 1062 gesticht door Berbers uit het zuiden van Marokko. Tot halverwege de 12e eeuw was Marrakech de hoofdstad van de Almoraviden. Uit dezelfde tijd stamt ook de 12 km lange en tot 9 meter hoge stadsmuur.

Het centrum van de oude stad is het altijd levendige plein Djemaael-Fna, ooit het plein der gehangenen en nu een marktplein, waar het wemelt van de gaarkeukens, goochelaars en acrobaten, rondtrekkende tandartsen, tasjesdieven, verhalenvertellers, schrijvers en waarzeggers. Het herkenningsteken van Marrakech is de minaret van de Kutubijamoskee uit de l2e eeuw; de belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Sadietenmausoleum, de kashba, waarin het koninklijk paleis ligt en de Maghrebtuin.

Koningsstad Meknès – Vakantie Marokko

Marokko rondreisMeknès was een kortstondige residentiestad. Aan het eind van de 17e eeuw verplaatsten de Alaoui hun regeringszetel naar Meknès. Sultan Moulay Ismail (1672 tot 1727) liet een schitterende residentie bouwen waarvoor hij (helaas) marmer uit het antieke Volubilis plunderde.

Tijdens zijn bewind ontstonden grote paleizen, moskeeën en stadsmuren, maar spoedig na zijn dood raakte de stad in verval. Bezienswaardigheden in Koningsstad Meknès zijn nog altijd de imposante stadspoort Bab el- Mansour, de medina, de oude en nieuwe mellah (juridische wijk), de vele moskeeën en het paleis van de sultan.

Rabat Koningsstad – Rondreis Marokko

Marokko vakantie Rabat is de koninklijke hoofdstad. Deze koningsstad werd in de l2e eeuw gesticht door de Almohaden, maar verloor na een korte bloeiperiode snel aan betekenis. Pas tijdens het Franse protectoraat won de havenstad aan de Atlantische Oceaan opnieuw aan betekenis als bestuurscentrum en regeringszetel.

De oude stadsmuur, waarvan vele torens, vijf poorten en het 5 km metselwerk bewaard zijn gebleven, omsluit de historische wijk, de nieuwe stad uit de koloniale tijd en het district van het koninklijk paleis. De belangrijkste bezienswaardigheid in koningsstad Rabat is de Hassantoren, die de minaret van de grootste moskee van de Maghreb moest worden. Het ambitieuze project uit de 12e eeuw kwam echter nauwelijks voorbij het planningsstadium. Tussen de zuilenstompen van de bouwruïne verrees in 1968 het mausoleum voor Mohammed V, waarin in 1999 ook koning Hassan II werd bijgezet.

Vakantie Marokko – Metropool Casablanca

Casablanca is de metropool aan de Atlantische Oceaan. Het levendige, bruisende Casablanca wordt vaak aangedaan door cruiseschepen. De miljoenenstad heeft niets gemeen met het geromantiseerde beeld uit de gelijknamige cultfilm, want deze havenstad is nu het belangrijkste economische centrum van Marokko.

Casablanca – historisch steunpunt voor Europeanen

Marokko strandHet voormalige piratennest werd vanaf de l6e eeuw veroverd door Portugezen en Spanjaarden: de stad was een belangrijk steunpunt langs de Europese zeeroutes. In de tijd van het protectoraat stroomden vele Fransen en andere Europeanen naar Casablanca. Tijdens je vakantie Marokko en bezoek aan Casablanca zijn het meest toeristisch interessant vooral de koloniale gebouwen, de kleine medina en de grote Hassan II moskee uit 1993. Bij de moskee hoort de 210 meter hoge minaret, waarmee deze dan ook gelijk de hoogste minaret ter wereld is. De schitterend gedecoreerde grote gebedsruimte biedt plaats aan rond 25.000 gelovigen.

Rondreis Marokko – Romeinse ruïnes in VolubilisDe Romeinse ruïnes in Volubilis zijn, als je een vakantie Marokko hebt geboekt, een bezoek zeker waard. Eens was Volubilis naast Tingis (Tanger) de tweede grote stad van de Romeinse provincie Mauretania Tingitana. Hij leverde aan Rome graan, olie en wilde dieren voor de arena’s. Ruim 15.000 mensen bevolkten destijds, tussen de 1e eeuw v. C. en de 2e of 3e eeuw n. C., de stad met zijn tempels, markten en villa’s.

Toen aan het einde van de 3e eeuw de Romeinse nederzetting meermalen werd overvallen door de Berbers werd Volubilis opgegeven. Nu vertonen de nabij Meknès liggende ruïnes van de drieschepige basiliek plus de prachtige mozaïeken met hun mythologische motieven nog de sporen van vergane pracht. Er zijn onder meer woonwijken, thermen, een forum, een winkelstraat en resten van de stadsmuur opgegraven. Daarnaast zijn delen van de nederzetting gereconstrueerd.

Vakantie Marokko – Stranden in overvloed

Marokko strandenParadijselijke stranden aan de Atlantische Oceaan. De ruim 2000 km lange kust van Marokko was vroeger slechts voor een fractie ontsloten voor het toerisme. Terwijl de stranden aan de rotsachtige Middellandse Zeekust in kleine baaien liggen strekt zích aan de Atlantische Oceaan tussen Tanger en Agadir een eindeloos zandstrand uit.

Agadir – Strandvakantie Marokko

De populairste reisbestemming voor een vakantie Marokko in combinatie met strandtoerisme is Agadir, aan een baai die is omzoomd met cafés, restaurants, hotels, vakantiehuizen en bungalowparken. Bij een aardbeving in 1960 werd de stad Agadir verwoest, maar dankzij internationale hulp kon hij worden herbouwd.

Ten noorden van Agadir ligt het voormalige piratenbolwerk Essaouira, dat ooit bekend was als kunstenaarskolonie en hippieparadijs en nu vooral wind- en kitesurfers trekt. Het populaire vakantieoord is bekend om zijn schilderachtige souk, waarin kunstnijverheidsproducten worden aangeboden.

Vakantie Marokko – Wandelen en Bergtochten maken

Marokko kamelentochtWandelen en bergtochten in het Hoge Atlas gebergte van Marokko. De laatste jaren is Marokko ontdekt als wandelparadijs. Daar er nauwelijks gemarkeerde wandelpaden zijn is voor wandel- of mountainbiketochten een georganiseerde tocht aan te raden. Het Berberdorp Imlil, 70 km ten zuiden van Marrakech, ligt aan de rand van het Nationaal park Toubkal in het Hoge Atlas gebergte op circa 1700 meter hoogte en is het vertrekpunt voor bergtochten met een gids.

De steile hellingen van het Atlasgebergte worden doorsneden door smalle dalen. Eenzame Berberdorpen hangen als adelaarsnesten tegen de berghellingen. Bezoekers raken onder de indruk van de geweldige leemarchitectuur van de Berberdorpen met hun kashba’s en korenschuren (Agadirs). In de vruchtbare oasedalen zijn de riviertjes omzoomd door oleanderstruiken en kleine akkers. Ook het wildwatervaren op de bergstromen van de Hoge en de Middenatlas wordt steeds populairder.

Vakantie Marokko – Boek een rondreis

Marokko rondreizenWie tijdens zijn rondreis Marokko cultuur en bergnatuur wil combineren, volgt de Straat van de Kashba’s van Ouarzazate naar Errachidia. Hij loopt ten zuiden van het Hoge Atlas gebergte, deels door het Dadèsdal, en wordt omzoomd door imposante lemen burchten (kashba’s), die de Berbers vroeger beschermden tegen vijandige overvallen. Doordat steeds nieuwe torens, binnenplaatsen en muren werden aangebouwd werden de kashba’s in de loop der tijd vestigingen waarin honderden mensen onderdak vonden. Nu zijn veel van de woonburchten verlaten, maar ze hebben niets van hun vroegere fascinatie verloren.

Een van de mooiste is de kashba van Skoura. Een imposant voorbeeld van een versterkt Berberdorp, ksar genoemd, is Aït Benhaddou ten noordwesten van Otarzazate. Het is sinds 1987 Wereldcultuurerfgoed van de Unesco. De complexe gebouwen met hoektorens, die de woonhuizen beschermend flankeren, hebben al meermalen gediend als decor voor historische Hollywoodfilms.

Om te bezoeken tijdens een vakantie Marokko

    • Nationale parken: Al Hoceima, Bas-Draa, Dakhla, D’Ifrane, D’Iriqui, Haut Atlas Oriental, Souss Massa, Talas semtane, Tazekke, Toubkal.
    • Natuurschoon: Druipsteengrotten van Friatou, bergkloven Todgha en Dadès, Ouzoudwaterval.
    • Steden:

Ait Benhaddou: Woonburchten van Berbers.

Casablanca: Moskee Hassan II, Ville Nouvelle.

El Jadida: Portugese vesting Mazagan.

Essaouira: Medina.

Tès: Andalusische moskee, Dar Batha, heilígdom van Moulay ldris, koninklijk paleis, Koranscholen Attarin en Bou Inanija, Karawijinmoskee, souk Kissaria in de medina, stadsmuren en monumentale poorten (o.a. Bab Guissa, Bab Segma, Bab Boujeloud).Marrakesch: Almohadenkashba, Bab Agnaou, Bab er-Robb, Echroub-ou-ChouJbron, koninklijke tuinen Agdal, Inan Roudan en Menara, koninklijk paleis, marktplein Djemaa el-Fna, medrese Ben Jusuf, moskeeën Koutoubia en El Mouassine, Mouassinebron, Sadietengraven, souk, stadsmuur.

Meknès: Bab el-Mansour, Dar Dschamai’, Koranschool Bou Inania, medina met moskee Jemaa el-Kebir, paleis Dar el-Beida, sultanspaleis.

Ouarzazate: Kashba Taourirt.

Rabal: Andalusische tuin, archeologisch museum, Bab el-Oudaïda, Bab er-Rouah, vesting Sqala, ruïne van de Hassanmoskee en de Hassantoren, koninklijk paleis, Moors café, mausoleum van Mohammed V, medina met Grote Moskee en souk es-Sebat, moskee Djamaa el-Atiqa, moskee Djamaa es-Souna, Oudaïakashba, stadsmuren (Almohadenmuur en Andalusische muur), voormalig sultanspaleis.

Tanger: Dar el-Makhzen met de schatkamer van Moulay Ismail, Grote Moskee, kashba sultanspaleis.

Telouet: Kashba.

Tetouan: Ommuurde medina met Grote Moskee, moskee Sidí es-Said, souks en stadstoren.

  • Archeologische vindplaatsen
    Lixus, Volubilis.