Vakantie Portugal – Ongerepte natuur, tradities en authentieke steden

Vakantie Portugal – Grote variatie aan reisdoelen, Portugal is meer dan zon, zee en strand. Qua oppervlakte behoort Portugal tot de kleinere Zuid-Europese staten, maar het land kent een opmerkelijke variatie aan mogelijke vakantiebestemmingen. Naast het natuurschoon van de 950 kilometer lange kust en het weinig bezochte achterland zijn er nog de bekoorlijke steden met hun levendige bedrijvigheid.

Vakantie Portugal – Gastvrije Bewoners

vakantie portugal Met uitzondering van enkele plaatsen aan de zuidkust heeft het massatoerisme het aanzien van de steden en dorpen niet veranderd en het leven van de gastvrije en hulpvaardige bewoners al helemaal niet. Het binnenland is uiterst dunbevolkt.

Vakantie Portugal – Meer dan alleen het zuiden

De meeste mensen die een vakantie Portugal boeken trekken naar het uiterste zuiden van het land, naar de kust van de Algarve. Maar ook de vele provinciesteden zijn een bezoek meer dan waard, je zult ontdekken dat een vakantie Portugal meer te bieden heeft dan alleen zon, zee en strand.Het levendige Évora, bisschopszetel en korte tijd de koninklijke residentie, heeft Romeinse wortels, zoals blijkt uit de goed bewaarde Dianatempel. Enkele kilometers van de Spaanse grens ligt Elvas. Met zijn massieve vestingmuren herinnert het stadje aan de tijd van de Moorse heerschappij, die hier duurde tot in de 13e eeuw. Al even imposant is het 7,5 kilometer lange Aqueduto de Amoreira, een enorm systeem voor de watervoorziening dat in de 16e eeuw werd gebouwd op de fundamenten van een Romeinse installatie.

Kleine steden bezoeken tijdens vakantie Portugal
In veel kleinere steden kunt u kennismaken met unieke sacrale bouwwerken, zoals het bekende klooster van Batalha.

Vakantie Portugal – De betoverende Algarve

Portugal vakantieEnkele decennia geleden was de Algarve als vakantie Portugal reisbestemming nog bij weinigen bekend, maar intussen komen er elk jaar vele honderdduizenden vakantiegangers  naartoe. Veel vroegere vissersdorpen, zoals Albufeira of Praia da Rocha, zijn veranderd in levendige toeristenoorden.

De hoofdattractie waarom veel mensen een vakantie Portugal boeken zijn de mooie rotsbaaien van de Algarve met hun prachtige zandstranden. Door de Serra de Monchique lopen avontuurlijk aangelegde weggetjes naar de hoogste top van de Algarve, de 902 meter hoge Monte Fóia. Silves, een door kurkeiken en sinaasappelbosjes omringd provinciestadje, wordt gedomineerd door een imposante vesting die dateert uit de tijd van de Moorse heerschappij. Een ander reisdoel dat interessant is voor toeristen is Cabo Sào Vincente, het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland.

Portugal zonvakantieHier loopt de steile rotskust 62 meter ver omlaag naar de Atlantische Oceaan met zijn machtig aanrollende golven. Lissabon, de ‘witte stad’ aan zee wist zich al aan het eind van de middeleeuwen te ontwikkelen tot de toonaangevende stad van Portugal. Hoe meer handel en verkeer zich aan het begin van de nieuwe tijd verplaatsten naar de Atlantische Oceaan, des te sterker de stad opbloeide.

Lissabon heden & verleden

Vakantie LissabonIn Lissabon liggen verleden en heden dicht bij elkaar. In 1755 werd de stad grotendeels verwoest door een aardbeving en een daaropvolgende vloedgolf. Veel gebouwen stammen uit de tijd van de grootschalig aangepakte wederopbouw. De hoger gelegen oude stad met zijn mysterieus ogende steegjes en steile trappen bleef vrijwel ongeschonden. De kathedraal, gebouwd op de muren van een moskee die op zijn beurt was opgericht op een vroegchristelijke cultusplaats, werd door de aardbeving zwaar beschadigd en vervolgens herbouwd met toevoeging van barokke stijlelementen.

Portugal De fundamenten van het kasteel dat de stad domineert dateren uit de 6e eeuw en daarmee uit de tijd van de Visigoten. Sinds de grote aardbeving is van het kasteel echter alleen nog een ruïne over; de gekopieerde gebouwen uit de periode 1938-1940 geven bij benadering een indruk van het oorspronkelijke complex. De beroemdste bezienswaardigheden van Lissabon liggen niet in het stadscentrum, maar iets verderop in de wijk Belém.

De indrukwekkende toren (towe) van Belém is het icoon van de stad geworden. Niet ver daarvandaan ontstond in de 16e eeuw het imposante klooster van de hiëronymieten met zijn overdadige versieringen in de zogenoemde manuelijnse stijl. Ook de omgeving van Lissabon is de moeite waard. Dat geldt voor de voorsteden en badplaatsen zoals Cascais, Estoril of Sintra met zijn paleizen en tuinen, maar ook voor het voormalige koninklijke slot in Queluz dat wordt gebruikt voor feesten en staatsontvangsten.

De kust ten noorden van Lissabon tot aan de Douro heeft lange zandstranden (zoals Figueira daFoz), natuurreservaten en gebergten, zoals de Serra da Estrela; ook liggen er kleine vissershavens, zoals Nazaré. Portugal kent veel steden vol traditie, de wortels van sommige Portugese steden gaan terug tot de tijd van de Romeinse heerschappij.

Portugal reizenAndere steden maakten in de middeleeuwen een bloeiperiode door. In het noorden, in de streek Minho, ligt de oude residentiestad Guimaràes. Deze stad geldt als de ‘wieg van Portugal’, want hier werd in 1110 de latere koning Alfons Hendrik de Veroveraar geboren, die het koninkrijk Portugal stichtte. In Minho ligt ook Braga, lange tijd het geestelijk centrum van het land. De derde historische stad in het noorden is Braganga. In de genoemde steden gaat het er tegenwoordig echter veel minder levendig aan toe dan in de kuststeden.In Porto, de op een na grootste stad van het land, is de sfeer nuchterder dan in het elegante Lissabon. Hier staan handel en industrie op de voorgrond. Een van de goederen die van oudsher vanuit de haven worden geëxporteerd is de wereldberoemde port, waaraan de stad zijn naam dankt. Coimbra, vroeger vaak ‘de derde stad’ genoemd, is de metropool van de wetenschap en sinds 1308 de zetel van een van de oudste universiteiten ter wereld. Deze is nog altijd medebepalend voor het karakter van de stad.

Vakantie Portugal – Bezienswaardigheden

 • Nationale parken: Litoral Norte, Montesinho, Peneda-Gerés, Ria Forrnosa, Serra da Esn’ela.
 • Natuurschoon: Dourovallei, rotskust van de Algarve met grillige klippen en grotten.

Vakantie Portugal – Steden om te bezoeken :

 • Braga.: Barokke bedevaartkerk Bom Jesus do Monte. kathedraal.
 • Braganca: Oude bínnenstad met middeleeuwse vestingmuur.
 • Coimbra: Adellijke paleizen en stadspoorten, bibliotheek in de Oude Universiteit. kloosterkerk Santa Clara-u-Nova, kloosterkerk Santa Cruz, oude kathedraal.
 • Eluas: Aquaduct van Amoreira.
 • Ésloril: Carnaval.
 • Estremoz: Ommuurde oude bínnenstad met burcht, stadsmuseum.
 • Évora: Kathedraal. ommuurde oude binnenstad.
 • Figueira da Foz: Johannesfeest.
 • Guarda: Middeleeuwse stadsversterking, Miserícórdíakerk.
 • Guimares: Burchtcomplex, klooster.
 • Lissabon: Mosteiro dos Jerónimos. Museum Calouste Gulbenkian, NationaaI Museum Azulejos, oude stadswijk Alfama, Ponte Salazar over de Tejo, Torre de Belém, zeeaquarium in het Park der Naties.
 • Mafra: Kloosterpaleis.
 • Nazaré: Visserswijk Praia.
 • Obidos: Pittoresk stadsbeeld met stadsmuur.
 • Porlo: Beurs, Dom Luísbrug, portkelders, Sào Francisco- en Sào Pedro dos Clérigoskerk.
 • Queluz: Voormalige koninklíjke zomerresidentie.
 • Sintra: Koninklijk paleis.
 • Tomar: Voormalige kloosterburcht.

Archeologische vondsten: Conimubriga (Mozaïekvloer).

Bedevaartsoorden: Fátima, Nossa Senhora da Agonia.