Vakantie Spanje – Populair bij veel Nederlanders

Vakantie Spanje – Ontdek het veelzijdige Spanje voor een zonovergoten vakantie! Heerlijke stranden, leuke dorpjes, een rijke cultuur en een bruisend uitgaansleven. Spanje is een ideaal vakantieland: het heeft een gevarieerd landschap en tal van mogelijkheden om de vrije tijd actief door te brengen. De Balearen bestaande uit de eilanden Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera en de Canarische Eilanden zoals Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura zijn geliefde reisbestemmingen voor wie de Noord-Europese winter wil ontvluchten.

Vakantie Spanje – Video impressie (Engels talig)

Wie zich meer interesseert voor cultuur en geschiedenis heeft er eveneens een rijke keuze: steden en dorpen waar de geschiedenis nog leeft, burchten, fascinerende paleizen uit de Moorse tijd en musea van wereldfaam.

Vakantie Spanje – Populair bij veel Nederlanders

Vakantie SpanjeSpanje behoort tot de meest bezochte vakantielanden in Europa en is al jarenlang een populaire reisbestemming van Nederlandse en Belgische toeristen. Ondanks de culturele, architectonische en historische bezienswaardigheden kiezen de meesten voor een heerlijke en zonnige strandvakantie.Madrid bezoeken tijdens een vakantie Spanje

De Spaanse hoofdstad Madrid ligt vrij hoog (650 meter boven de zeespiegel). Hier heerst een landklimaat met koude winters en hete zomers; de lente en de herfst zijn de beste seizoenen voor een Spanje vakantie. Alle wegen leiden naar ‘Madrid’, want de stad is het centrale knooppunt van het wegen- en spoorwegnet.

MadridTot het begin van de 20e eeuw was Madrid een woonstad waar geen plaats was voor moderne fabrieken. In Madrid resideerden macht en geld; hier heersten de bureaucraten en de bestuurders, de grote banken en de adel, die fraaie paleizen liet bouwen. Pas in de jaren twintig kwam aarzelend een industriële ontwikkeling op gang. In 1935 telde Madrid voor het eerst een miljoen inwoners, een aantal dat tot 1976 steeg tot meer dan drie miljoen.

Intussen is Madrid het belangrijkste financiële en dienstverleningscentrum in Spanje, maar ook de zetel van grote industriële concerns. Lange tijd gold Madrid als saaie en conservatieve stad zonder bijzondere charme, maar tegenwoordig is de stad een levendige metropool. Vooral de wijk Latina bruist van levensvreugde.

Wanneer je op vakantie in Spanje bent dan is één van de culturele hoogtepunten een bezoek aan de hoofdstad behorende drie musea – het beroemde Prado met zijn voortreffelijke kunsthistorische collecties, het Museo Thyssen-Bornemisza en het Centro de Arte Reina Sofïa (kunst van de 20e eeuw) – alsmede het koninklijk paleis en een reeks fraaie pleinen (plazas).

Vakantie Spanje – Castilië het hart van Spanje

vakantie Noord Spanje Vanuit Madrid kunt u gemakkelijk naar de bergen van de Sierra de Guadarrama rijden. Daar liet koning Filips II het Escorial bouwen, een classicistisch streng kloosterpaleis met luisterrijk ingerichte vertrekken en kunstwerken. Van hieruit regeerde hij een reusachtig rijk. Hij heerste over een tiende van de hele mensheid en over grote delen van Zuid-Amerika. De Filipijnen dragen nog altijd zijn naam.

Met de trein reist u vanuit Madrid gemakkelijk naar Salamanca, de eerbiedwaardige universiteitsstad in het noordwesten. Deze stad is rijk aan platereske en renaissancearchitectuur. Salamanca herbergt binnen zijn muren twee kathedralen en de universiteit uit de 13e eeuw. Eveneens in het noordwesten ligt Segovia. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de op een rotsige heuvel tronende stad horen het Alcrízar en het Romeinse aquaduct (1e eeuw n. C.).

Het historische landschap van Castilië dankt zijn naam aan het woord castillo (‘burcht’). Hier treft u dan ook een reeks goed geconserveerde weerbare burchten uit de 11e en 12e eeuw aan in zeer verschillende bouwstijlen. De machtige, rond 2500 meter lange stadsmuur van Avila (ten noordwesten van Madrid) staat op de Unescolijst van Werelderfgoed.

Vakantie Spanje – Toledo en zijn rijke geschiedenis

In Toledo aan de Tajo stuit de bezoeker bij elke stap op de geschiedenis. In de 6e eeuw was Toledo de hoofdstad van de Visigoten en in de middeleeuwen was de stad een trefpunt van vele culturen: joden, Moren en christenen leefden er vreedzaam naast elkaar. Ook El Greco vestigde zich in het jaar1577 in deze stad.

Vakantie Spanje – Noord-Spanje de groene Atlantische kust

vakantie SpanjeNiet de eerste keuze voor een vakantie Spanje, maar het noorden van Spanje is bijzonder en geeft een totaal ander aanzien dan de rest van Spanje. Hier heerst een zeeklimaat, er valt veel regen en het landschap is groen. De Galicische Atlantische kust is een van de aantrekkelijkste landschappen van Noord-Spanje en zeker een bezoek waard.

Komend vanuit Frankrijk en de Pyreneeën loopt daar de beroemdste pelgrimsroute uit de middeleeuwen naar Santiago de Compostela. Langs deze Jacobsweg liggen pittoreske dorpen, interessante kathedralen (León, Pamplona en Astorga) en hospitia. Het bergmassief Picos de Europa (tot 2648 meter hoog) domineert het achterland van Asturië en Cantabrië. Hier ligt ook het oudste nationaal park van Spanje, Covadonga.

Het centrum van Cantabrië is de havenstad Santander. In Cantabrië en in Baskenland bevinden zich bovendien de grootste beuken- ,kastanje- en eikenbossen van het schiereiland. De Baskische kust (Costa Vasca) is erg grillig. Rotsige baaien en steile klippen worden afgewisseld door zandstranden. Bilbao, een van de belangrijkste handelshavens van Spanje, huisvest sinds het jaar 1997 een moderne attractie: het imposante Museo Guggenheim.

Vakantie Spanje – Het oosten van Spanje

Vakantie Spanje Van de Pyreneeën tot de Costa Blanca, de Pyreneeën zijn ideaal voor een vakantie Spanje met wandeltochten; ze vormen een van de laatste intacte berglandschappen van Europa. Aan de Spaanse kant liggen in de centrale Pyreneeën twee nationale parken (Aigliestortes en Ordesa).

Afgelegen dorpen tegen een schilderachtig decor geven het gebergte een eigen karakter. De Catalaanse kust is in het noorden ruig, maar naar het zuiden domineren uitgestrekte zandstranden, waar veel toeristen genieten van een zonnige vakantie Spanje.Vakantie Spanje – Barcelona bezoeken

Een korte vakantie Spanje is voor veel mensen een bezoek brengen aan de stad Barcelona. Hier vindt u de unieke bouwwerken van Antoni Gaudí en de gotische oude binnenstad. Andere historische bezienswaardigheden zijn de oude kloosters (Montserrat, Poblet, Ripoll), de Romeinse ruïnes van Tarragona en de kathedralen van Saragossa, Valencia en Murcia. Op enige afstand van de vakantieoorden van de Costa Brava liggen in het binnenland interessante middeleeuwse plaatsen, zoals Besalú

De Costa’s voor een Zon, Zee vakantie Spanje

Naar het zuiden volgen de Costa del Azahar en de Costa Blanca. Valencia ligt midden in een vruchtbare huerta met veel sinaasappelplantages. Hier verrijst het door de Spaanse architect Santiago Calatrava ontworpen museumcomplex ‘Ciutat de les Arts i de les Ciències’.

Vakantie Spanje – Het zuidelijke Andalusië

Spanje vakantieDwars over de zuidpunt van Spanje strekt zich Andalusië uit. Het kan bogen op sterk uiteenlopende landschappen, zoals het woestijnachtige achterland van Almería, de besneeuwde Sierra Nevada, de zandstranden van de Costa del Sol, populair voor een vakantie Spanje in de wintermaanden, en de moerassen van Nationaal park Coto de Doflana. Het Moorse erfgoed manifesteert zich in zijn volmaaktste vorm in de moskee (mezquita) van Córdoba (12e eeuw), het Alhambra in Granada (13e -14e eeuw) en in de Giralda (klokkentoren, 12e eeuw) en de Reales Alcínares van Sevilla.

De gotische kathedraal in Sevilla is de grootste van Europa. Het Moorse Ronda troont boven op een kalkstenen klip op een spectaculaire locatie. Populair bij wandelaars is het natuurreservaat El Torcal met zijn uitgehakte kalksteenrotsen, die doen denken aan opgestapelde borden. Hoog op de zuidhellingen van de Sierra Nevada liggen de vruchtbare dalen van de Alpujarra met hun witte dorpen.

Vakantie Spanje – Interessante plaatsen – Bezienswaardigheden

 • Nationale parken: Aiguëstortes (Pyreneeën), Caldera de Taburiente (La Palma), Coto de Dofrana, Covadongamet de Picos de Europa, Las Cafiadas del Teide (Tenerife), Monfragtie, Ordesa met Monte Perdido (Pyreneeën), Timanfaya (Lanzarote).
 • Natuurschoon: Bizarre geërodeerde rotsformaties van de Ciudad Encantada (‘betoverde stad’), palmbos van Elche.

Spanje vakantie – Spaanse Steden bezoeken

 • Avila: 2,5 km lange stadsmuur (11e eeuw).
 • Barcelona: Columbuszuil, gotische binnenstad met kathedraal, raadhuis, paleis van de generaliteit en bisschoppeliik paleis, Giiellpark en bouwwerken van Antoni Gaudí: onvoltooide kathedraal van de Heilige Familie (Sagrada Família), Batlló- en Milóhuis, Nationaal Kunstmuseum, Operagebouw, Picassomuseum, Plaza de Catalufra, Pueblo Espafiol.
 • Bilbao: Bibliotheek in de Oude Universíteit, Guggenheimmuseum, kloosterkerk Santa Claia-a-Nova, kloosterkerk Santa Cruz, oude kathedraal, stadspoort.
 • Córdoba: Alcózar, synagoge, voormalíge moskee (mezquita) en huidige kathedraal.
 • Gerona (Girona): Oude binnenstad.
 • Granada: Alhambra, kathedraal Santa María de la Encarnación met koninklijke grafkapel, Palacio de Generalife.
 • La Corufia: Herculestoren.
 • La Granja: Kasteel.
 • León: Kathedraal.
 • Madrid: Cervantes monument, koninklijk paleis, musea Prado, Reina SoJía, Thyssen-Bornemisza, Retiropark in de omgevíng: El Escorial.
 • Mérida: Ruïnes uit de Romeinse tijd.
 • Niebla: Oude binnenstad.
 • Oviedo: Kathedraal met de Cómara Santa (Heilige Kist met kostbare relikwie).
 • Ronda: Stadscomplex aan weersziiden van een door de Guadalevín gevormde, tot 150 m diepe kloof, stadspaleizen.
 • Sagunto: Antiek theater.
 • Salamanca: Casa de las Conchas (Mosselhuis), kathedraal, Plaza Mayor.
 • Saràgossa: Bedevaartskerk, gotische kathedraal, paleizen van de adel.
 • Segouia: Alcazar, aquaduct, kathedraal, oude binnenstad met meer dan 20 romaanse kerken.
 • Sevilla: Alcózar, Barrio de Santa Cruz (voormalige jodenbuurt), Casa de Pilatos, Gouden Torà, kathedraal met klokkentoren (Giralda), raadhuis.
 • Toledo: Alcózar, kathedraal, Santo Tomékerk, stadsversterking, woonhuis van El Greco.
 • Valencia: Citadel, stadspoort, zijdebeurs.

Archeologische vondsten: Rotsschilderingen in de grotten van Altamira.
Bedevaartsoorden: Kathedraal van Santiago de Compostela, Montserrat.