Weekendje Parijs – Uitgaan, winkelen en meer

Weekendje Parijs “La Capitale! de hoofdstad. Fransen die niet in Parijs wonen noemen het met een mengeling van bewondering, eerbied en een beetje afgunst “La Capitale”. De Parijzenaars op hun beurt gedragen zich tegenover mensen uit de provincie vaak wat uit de hoogte, met de onwankelbare zekerheid dat hun stad toonaangevend is op elk gebied: Parijs maakt politiek, televisieprogramma’s, films, beurskoersen, carrières, faillissementen en schandalen.

Weekendje Parijs

weekendje ParijsHet lijdt geen twijfel dat Parijs het absolute middelpunt is van het politieke, intellectuele, artistieke en economische leven in Frankrijk. Er is Parijs en er is de provincie. Dat is zo tot op de dag van vandaag, ondanks vele pogingen de Franse regio’s meer macht en betekenis te geven. Parijs is echter niet alleen het onomstreden centrum van Frankrijk. De glans van deze stad die ook wel ville lumière, de lichtstad, wordt genoemd, reikt tot ver over de grenzen van Frankrijk. Parijs wordt wel de mooiste stad van de wereld genoemd, niet voor niets is een weekendje Parijs erg populair.

Video impressie (Engelstalig) – Weekendje Parijs

Wie zou dit serieus wagen te betwijfelen? In ieder geval kun je dat beter niet tegenover de Parijzenaars doen. Parijs is misschien niet meer de navel van de wereld, maar de stad fascineert en zet je aan het dromen als geen andere stad. Onverwoestbaar en steeds weer bezongen in smartlappen, hits, reclamespots en films: de mythe van het romantische Parijs, waar intellect, liefde, lust en zonde thuis zijn en schilders en dichters inspireren. Ernest Hemingway heeft dat in de titel van een van zijn boeken kort en bondig samengevat: “Parijs – een feest voor het leven”.

Weekendje Parijs – Vliegveld informatie

Vliegveld ParijsLuchthaven Charles de Gaulles ligt 23 km noordoostelijk van het stadscentrum. Naar Parijs centrum kan men reizen met een huurauto. Via de autoroute A1 duurt de rit vanaf vliegveld Charles de Gaulles naar het centrum ongeveer 40 tot 60 minuten. Ook zijn er pendelbussen die naar het centrum gaan. Of je neemt de trein vanaf het vliegveld naar het centrum om te genieten van je weekendje Parijs.

  • Adres: Paris Charles de Gaulle Airport, BP 20101, 95711, Roissy Charles de Gaulle, Frankrijk
  • Telefoon: +33 1 4862 2280


Een gratis pendelbus vertrekt elke 15 minuten tussen de drie terminals en het volgende stadsspoorstation (RER). Van hieruit rijdt de lijn B3 naar het centrum van Parijs. Air France biedt meerdere pendelbussen aan: van alle luchthaventerminals naar de airterminals Etoile/Charles de Gaulle – Plein en Porte Maillot (elke 15 respectievelijk 20 minuten, duur van de rit is ongeveer 30 minuten) en het Gare Montparnasse (duur van de rit 1 uur).

De buslijnen 350 en 351 vertrekken elke 15 minuten van terminal 1, de eerste naar de Gare de L’Est en Gare du Nord, de tweede naar de Place de la Nation.Elkle 15 minuten rijden Rossybussen van alle drie terminals naar de opera (Metro aansluiting). Treinen van de Rossyrail rijden elke 15 minuten naar het Gare du Nord.

Weekendje Parijs – Dit mag je niet missen

De Bastille
Vakantie Parijs De vroegere volkswijk Bastille is sinds enige tijd à la mode. Maar de gehaaste toerist ziet op het eerste gezicht meestal niet veel meer dan de nieuwe opera. De Place de la Bastille is het resultaat van sloopwerkzaamheden: hier stond vroeger de beroemde gevangenis, waaraan alleen nog een paar resten van muren in het metrostation herinneren. De grote zuil in het midden van het plein herdenkt de slachtoffers van de revolutie van juli 1830. De façade van de nieuwe opera is omstreden, naar de technische wonderen die erachter zitten kunt u slechts raden.

Rondom het plein en in de zijstraten vindt u talloze dubs. Beroemd is de Rue de Lappe, een zijstraat van de Rue de la Roquette: hier vindt u de dancing Balajo naast zeer vele andere trendy gelegenheden. In de Rue du Faubourg Saint – Antoine, waar al eeuwenlang meubels worden gemaakt en revoluties zijn voorbereid, en ook in de gehele wijk rondom de opera, schieten de galeries uit de grond (dagelijks 9.00 – 13.00 uur, behalve ma.) Metrolijn: Bastille, Faidherbe – Chaligny of Ledru – Rollin (12e arr.)

Avenue des Champs-Elysées
Deze beroemdste en waarschijnlijk altijd nog mooiste avenue ter wereld loopt over een lengte van bijna 2 km van de Place de la Concorde tot aan de Arc de Triomphe op de Place Charles de Gaulle. Op het gedeelte van de Place Charles de Gaulle tot aan de Rond – Point liggen parken met dure restaurants en een theater. Tussen het Rond – Point en de triomfboog worden de Champs – Elysees omzoomd door machtige gebouwen.

weekend ParijsDe vroeger zo elegante winkelstraat is tegenwoordig vooral het domein van automobilisten, bioscoopbezoekers en dagjesmensen. Men heeft echter grootscheepse plannen om de avenue in oude luister te herstellen. De ventwegen worden omgetoverd in brede wandelpromenades, de gevels worden grondig gereinigd en er is een verbod uitgevaardigd op vestiging van nieuwe fast food-restaurants. Het restaurant Fouquet’s, op de hoek van de Avenue George – V, is gelukkig onaangeroerd gebleven.

Tot de wijk van de Champs-Elysees behoren ook de vele chique straten met hun dure modezaken; u vindt er bijna alle grote modehuizen. Vooral ’s avonds of als de avenue met vlaggen is versierd, biedt deze een indrukwekkende aanblik. Op 14 juli, de nationale feestdag, kunt u hier een militaire parade zien. Hier ook namen in 1989 een miljoen mensen deel aan een defilé; het hoogtepunt van de herdenking van de Franse Revolutie. Metrolijn: Charles de Gaulle – Etoile, George – V, Franklin – D. – Roosevelt of Concorde (8e arr.)

Arc de Triomphe
Deze protserige triomfboog aan het einde van de Champs – Elysees, 50 m hoog en 45 m breed, kunt u niet over het hoofd zien. Het bouwwerk herdenkt de succesvolle veldtochten van Napoleon en heeft zich ontpopt tot een nationaal heiligdom. Onder de triomfboog vindt u het monument van de Onbekende Soldaat, dat in 1921 werd opgericht.

Al onder Napoleon begon men met de bouw van de triomfboog, die in 1836 werd voltooid onder de laatste Franse koning, Louis Philippe. Op het monument ziet u vier grote reliefs: Vertrek der vrijwilligers van 1792, Overwinning van Napoleon in 1810, Verzet 1814 en Vrede 1815. Hier lagen de stoffelijk resten van Napoleon (1840) en Victor Hugo (1885) opgebaard; hier paradeerden de geallieerde overwinnaars (1918), het Duitse leger (1940) en na de bevrijding de Franse strijdkrachten onder Charles de Gaulle (1944).

Boven op de triomfboog hebt u een mooi zicht op het hectische verkeer op de Place Charles de Gaulle, het plein in de vorm van een ster, waar de Champs – Elysees met elf andere avenues samenkomt. Dagelijks 10.00 – 22.30 uur, Place Charles – de – Gaulle (8e arr.); metrolijn: Charles de Gaulle – Etoile.

Eiffeltoren
Parijs vakantieDe geniale ingenieur Gustave Eiffel (1832 – 1923) stond bloot aan enorm veel kritiek toen hij met deze naakte toren – destijds met zijn 300 m de hoogste ter wereld – het stadsbeeld van Parijs in de ogen van velen onherstelbaar beschadigde. De bouw duurde twee jaar en op 6 mei 1889 vond de feestelijke opening plaats. Voor de bouw werd 7175 ton ijzer gebruikt. Korte tijd later was de Eiffeltoren al uitgegroeid tot het symbool van Parijs.

De meer dan honderd jaar oude stalen dame is tegenwoordig mooier dan ooit: de toren is onlangs uitgerust met nieuwe liften en een nachtverlichting. U zult voor een kaartje meestal in de rij moeten staan. Het restaurant heeft een goede keuken en biedt een fraai uitzicht. Dagelijks 9.30 – 23.00 uur, Quai Branly (7e arr.); metrolijn: Bir – Hakeim, Ecole – Militaire of Trocadero

Versailles – paleis en park

Lodewijk XIV, de Zonnekoning, heeft zijn leven lang gebouwd aan het paleis, de tuin en het tuinkasteeltje. De kosten werden voor een groot deel gedekt door de staatskas. Het Franse koninkrijk was destijds op het hoogtepunt van zijn macht, hetgeen tot uitdrukking kwam in het schitterende Versailles.

De totale hofhouding bestond uit 20.000 personen, die soms allen tegelijkertijd aanwezig waren. Bovendien werkten hier permanent 35.000 arbeiders aan de voltooiing van het gigantische paleiscomplex. Metrostation Montparnasse tot Versailles – Rive – Gauche. Vervolgens buslijn 171 vanaf Pont de Sevres

Notre-Dame
Dit gotische meesterwerk speelt in zowel de Franse literatuur als de geschiedenis een belangrijke rol. Hier werden koningen en koninginnen gekroond en kroonde een keizer – Napoleon – zichzelf. Tijdens de Revolutie werd de kathedraal aan het opperwezen gewijd en tot tempel van de rede verklaard. Later werd de kerk wereldberoemd door de hestseller van Victor Hugo, De klokkenluider van de Notre – Dame. Bijzonder fraai is de voorgevel met de drie portalen, de beide stompe torens en de drie roosvensters.

Men begon in 1163 met de bouw en voltooide de kerk midden 14e eeuw. De beklimming van de 68 m hoge toren is de moeite waard omdat u dan uitkijkt over het gehele bouwwerk, de intrigerende waterspuwers, de eilanden in de Seine en de daken van Parijs. Het museum en de schatkamer zijn niet bijster interessant. Op zondagmiddagen worden er orgelconcerten gehouden. Beklimming van de toren: dagelijks 9.30 – 17.30 uur, Place du Parvis Notre – Dame (4e arr.); metrolijn: Cite.

Jardin des Plantes en Museum National d’Histoire Naturelle
Voormalige koninklijke botanische tuin met een klein dierenpark, een kas, een natuurhistorisch museum, een doolhof en verscheidene zeer oude bomen. Het museum staat vol enorme skeletten en beenderen van dinosauriers en mammoeten, maar natuurlijk ook van kleinere dieren. Dit alles is ongelooflijk ouderwets en stil.

Ook het ernaast gelegen dierenpark schijnt nog uit de tijd van het Franse koninkrijk te stammen: met beren, dromedarissen, stekelvarkens en andere dieren. De Grande Galerie de l’Evolution is prachtig gerestaureerd. Een spectaculaire enscenering van de evolutie met dieren in het water, op de aarde en in de lucht. Dagelijks behalve di. 10.00 – 18.00 uur, do. 22.00 uur. Metrolijn: Buttes-Chaumont (l9e arr.)

Parc des Buttes-Chaumont
Een sprookjesachtig park in het noordoosten. Typisch Frans, tijdens de regering van Napoleon III door Baron Haussmann aangelegd (l864 – 1867), met beekjes, watervallen en een meer met een 50 m hoog eiland, dat u via de zogenaamde zelfmoordbrug bereikt. Boven op het eiland staat een tempeltje met zuilen.

Aan het ontwerp van de tuin werkte onder anderen vorst Hermann Puckler – Muskau mee, die ook mede verantwoordelijk was voor de aanleg van het Bois de Boulogne. Hier komen alleen mensen uit de wijk. In de omgeving van het park liggen veel straatjes met kleine huizen en tuintjes. Metrolijn: Buttes – Chaumont (19e arr).

Galerie Vivienne

Deze lichte passage met marrneren vloer ligt in de huurt van de Place des Victoires en is prachtig gerestaureerd. Theesalons, modeontwerpers, bijvoorbeeld Jean – Paul Gaultier, boetieks, boeken en een antiquariaat. Rue des Petits Champs (2e arr.); metrolijn: Bourse

Place des Vosges
Volgens velen het mooiste plein van Parijs. Indrukwekkend is vooral de harmonie van de 38 verblijven van de vroegere adel, die in een vierkant rond het plein staan. Het complex werd onder Hendrik IV tussen 1605 en 1612 gebouwd. Metrolijn: Chemin – Vert, Bastille of Saint – Paul (3e, 4e arr.)

Weekendje Parijs- De mooiste Musea

Cite de la Musique – muziekmuseum
ParijsDirect naast La Cite des Sciences et de l’Industrie staat het zeer moderne Cite de la Musique. Hier worden 4500 muziekinstrumenten uit de periode van de 16e eeuw tot nu tentoongesteld; daarnaast kan men zich bezighouden met elektronische klanknabootsingen. Verder zijn er een databank, een 5000 werken tellende bibliotheek en een amfitheater met 230 plaatsen. Geopend: di – do en zo 12.00 – 18.00 uur, vr en za 12.00 – 19.30 uur, Avenue Jean – Jaurcs 221 (19e arr.); metrolijn: Porte de Pantin.

Het Louvre
Pas sinds de Revolutie is het Louvre een museum. De vroegere vesting werd in de loop der eeuwen veranderd in een schitterende koninklijke residentie. Eigenlijk is het verbouwen nooit meer opgehouden. Bezienswaardig zijn de Cour Carree uit de tijd van Lodewijk XIV en de façade aan de Seine uit de Renaissance en de tijd van Napoleon I. Met de glazen piramiden van de Chinees – Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei voor het Louvre kreeg Parijs er een attractie bij en het museum eindelijk een waardige ingang.

De ingangspiramide staat op het prachtige binnenplein. Het contrast met het oude gebouw is fascinerend, evenals het uitzicht op de Champs – Elysees en de triomfboog. Bij de voorbereidende werkzaamheden voor de piramide en de ingang daaronder zijn funderingen van middeleeuwse kerkers blootgelegd, die u kunt bezichtigen. De modernisering van het Louvre gaat nog steeds door, zo kan het museum nu ook beschikken over de vleugel die daarvoor door het ministerie van Financiën werd bezet. Vanuit de hal bij de ingang kunt u de zeven afdelingen van het museum bereiken. Dagelijks behalve di 9.00-17.45 uur, ma en wo tot 21.45 uur, metrolijn: Palais – Royal, Louvre (1e arr.)

Maison de Victor Hugo
Aan het prachtige Place des Vosges in de Marais staat de woning van Victor Hugo, de schepper van Les Miserables en de Klokkenluider van de Notre-Dame. In deze woning heeft men meubelen (waaronder zijn spiritistische tafel), tekeningen, manuscripten, brieven en andere getuigenissen van het leven van Victor Hugo verzameld. Mooi uitzicht op de Place des Vosges. Dagelijks behalve ma 10.00 – 17.40 uur. Place des Vosges 6 (4e arr.), metrolijn: Bastille, Saint – Paul

Musée Picasso
De weg naar het Picassomuseum leidt door de Marais en het is een waar genoegen deze te wandelen. De collectie Picasso’s en andere schilderijen die Picasso in zijn bezit had, ontstond doordat de Franse staat kunstwerken voor de verschuldigde successierechten accepteerde. De tweehonderd schilderijen, sculpturen, collages, tekeningen en keramiek zijn ondergebracht in een prachtig herenhuis. Oude architectuur en moderne schilderkunst. Dagelijks behalve di 9.30 – 18.00 uur; do tot 20.00 uur; tot 18 jaar toegang gratis. Hotel Sale, Rue de Thorigny 5 (3e arr.), metrolijn: Saint – Paul, Filles – du – Calvaire of Saint – Sebastien – Froissart

Musee de l’Armee (militair–historisch museum)
Hier bevinden zich het graf van Napoleon en het Musee des Plans – Reliefs (maquettes in relief). Onder de gouden koepel van de Dome des Invalides huist het graf van Napoleon, waaromheen patriottische voorwerpen zijn verzameld. Naast relikwieën van de Corsicaan ziet u wapens, wapenrustingen en oorlogstuig van de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd.

Verbazingwekkend: het houten been van generaal Daumesnil, het ‘Leeuwenharnas’ van koning Frans I, alsmede het harnas van een bijzonder dikke graaf uit de Pfalz. Wie niet in oorlog is geinteresseerd kan beter het ook hier gevestigde Musee des Plans – Reliefs bezoeken (4e etage Hotel des Invalides, met toegangskaart Musee de l’Armee, dagelijks 10.00-17.45 uur zomers, winters 10.00 – 16.45 uur. Metrolijn: Varenne, Latour – Maubourg of Invalides.

Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris
Naast het Musee National d’Art Moderne heeft Parijs ook nog dit museum voor moderne kunst, in het 16e arrondissement tussen de Place de l’Alma en de Place d’Iena. Vele werken van fauvisten, kubisten en de Parijse School en wisselende exposities van eigentijdse kunstenaars zijn hier te zien. Meesterwerken van onder anderen Dufy, Derain, Modigliani, Utrillo, Braque en Matisse, en ook wandschilderingen van Sonia en Robert Delaunay. Di – vr 10.00 – 18.00 uur, za en zo 10.00 – 18.45 uur. Avenue du President – Wilson 11 (16e arr.), metrolijn: Alma – Marceau, lena.

Musee National des Arts Asiatiques – Guimet
Meesterwerken uit Azie, van Afghanistan, India en China tot aan Japan. Een van de rijkste en mooiste musea met Aziatische kunst van de wereld. Ook wisselende tentoonstellingen. In een bouwwerk van Emile Guimet (1889). Dagelijks behalve di 9.45 – 18.00 uur, Place d’lena, metro: lena.

Musée National du Moyen-Age Thermes de Clunys
Gevestigd in het centrum van het Quartier Latin in een gotisch stadhuis naast de oude Romeinse thermen. U ziet er meubelen, sieraden en wapens uit de Middeleeuwen, maar ook beeldhouwwerk uit de Klassieke Oudheid en de kortgeleden teruggevonden koppen van de koningen van Judea uit de Notre–Dame. En bovenal de prachtige zes gobelins van de Dame met de eenhoorn, poëtische allegorieën van de zinnen. Men noemt de Dame met de eenhoorn wel de Mona Lisa van de gobelins. Dagelijks behalve di, 9.15 – 17.45 uur. Place Paul-Painleve 6 (5e arr.), metrolijn: Cluny – La Sorbonne, Saint – Michel of Odeon.

Musee National des Arts d’Afrique et d’Oceanie
Dit museum kwam voort uit een koloniale expositie die werd gehouden in het jaar 1931. U ziet er een rijke verzameling van maskers, wapens, sieraden, sculpturen en rituele voorwerpen uit Noord- en Midden Afrika en uit het gebied van de Grote Oceaan. De meeste bezoekers trekt het aquarium met tropische vissen, schildpadden, reuzeschildpadden en krokodillen. Dagelijks behalve di 10.00 – 12.00 uur en 13.30 – 17.20 uur, Avenue Daumesnil 293 (12e arr.), metrolijn: Porte Doree.

Musée Marmottan
In de chique wijk Auteuil in het 16e arrondissement staat de vroegere woning van de schatrijke kunsthistoricus Marmottan, die daar een verbazingwekkende collectie heeft opgebouwd. De meeste aandacht verdienen de middeleeuwse miniaturen en de impressionisten in de linkervleugel. Het meesterwerk van Monet, Impression soleil levant, waaraan de impressionisten hun naam ontleenden, is gestolen geweest en eind 1990 weer teruggevonden.

Bovendien zijn er nog tal van andere prachtige schilderijen van waterlelies en tuinen van Monet te bewonderen. In totaal hangen hier meer dan 150 werken van de beroemde schilder. Daarnaast ziet u schilderijen van Renoir, Sisley, Pissarro en Signac. Dagelijks behalve ma 10.00 – 17.00 uur. Rue Louis – Boilly 2 (16de arr.), metrolijn: Muette.

Weekendje Parijs – Aanbevolen Restaurants

restaurants ParijsAux Charpentiers
Eenvoudige bistro in Saint–Germain. Dagschotels als kalfskop in vinaigrette of haas in mosterdsaus zijn beroemd en beslist niet duur. Druk bezocht door de intellectuelen uit de wijk. Dagelijks tot 23.30 uur, Rue Mabillon 10 (6e arr.), tel. 43 26 30 05, metrolijn: Mabillon.

Le Bœuf-sur-le-Toit
Spectaculair gerestaureerd megarestaurant in de wijk Champs-Elysées. Specialiteiten zijn oesters en zeevruchten, altijd erg druk. Elke dag open, 34, Rue du Colisée (8. Arr.),tel. 01 53 93 65 55, metrolijn: Franklin D. Roosevelt.

Chartier
In dit enorme restaurant in oude stijl is het erg druk. Het eten is goedkoop, maar helaas zijn de kwaliteit en ook de service maar matig. Dagelijks 11.30 – 15.00 en 18.00 – 22.00 uur, Rue du Faubourg Montmartre 7 (9e arr.), tel. 47 70 86 29, metrolijn: Rue Montmartre.

Chez André
In de wijk Champs-Elysees, bistro – inrichting. Menu’s voor ’s middags en ’s avonds. Dagelijks tot 1.00 uur, Rue Marbeuf 12 (8e arr.), tel. 47 20 59 57, metrolijn: Franklin D. Roosevelt.

La Petite Chaise
Dit is naar men zegt het oudste restaurant van Parijs. Het is hier voortreffelijk eten, in de historische ‘kleine stoel’. Men zit aan kleine tafels temidden van professoren. Dagelijks behalve zo tot 22.30 uur, Rue de Grenelle 36 (6e arr.), tel. 42 22 13 35, metrolijn: Rue du Bac.

Au Cochon à l’Oreille
Oude bistro met mooie tegels en oorspronkelijke sfeer. Slagers uit de buurt of punks aan het buffet. Steak, frites, rode wijn, calvados. Vrij goedkoop. Dagelijks behalve zo 7.00 – 19.00 uur, Rue Montmartre 15 (1e arr.), tel. 42 36 07 56, metrolijn: Etienne – Marcel, Les Halles.

Julien
wijnflesZeer mooie ‘fin de siecle’ inrichting, alleen daarom al is Julien een bezoek waard. Voorname clientèle in een doodgewone straat. U moet beslist van tevoren bespreken want het is hier vanwege de goede keuken en de mooie inrichting altijd druk. Dagelijks tot 1.30 uur, Rue du Faubourg Saint–Denis 16 (9e arr.), tel. 47 70 12 06, metrolijn: Strasbourg – Saint–Denis.

L’Escargot Montorgueil
Prachtig, oud restaurant in de Hallenwijk. Zoals de naam al zegt is men gespecialiseerd in slakken, op alle denkbare wijzen bereid, en in eend a l’orange. Reserveren is beslist noodzakelijk. Dagelijks behalve zo tot 23.00 uur, Rue Montorgueil 38 (1e arr.), tel. 42 36 83 51, metrolijn: Etienne – Marcel.Moissonnier
Alles is hier volkomen in orde: een ruim uitzicht, goede bediening, vele Bourgondische specialiteiten, goede wijn, en dat alles tegen redelijke prijzen. De stamgasten zorgen voor een gezellige drukte. Dagelijks behalve zondagavond, maandag en in augustus, Rue des Fosses – Saint – Bernard (6e arr.), tel. 43 29 87 65, metrolijn: Cardinal – Lemoine.

Bofinger
Aan de Place de la Bastille. De oudste brasserie van Parijs en bijzonder mooi. In de grote zaal valt het licht binnen door een grote koepel. Specialiteit: oesters. Verder een zeer gevarieerde menukaart. Dagelijks tot 1.00 uur, Rue de la Bastille 3–7 (4e arr.), tel. 42 72 87 82, metrolijn: Bastille.

Weekendje Parijs – Uitgaan in “the city of love”

Le Batofar
Geniaal omgebouwd oud lichtschip op de Seine nabij de nationale bibliotheek. Bar, club en muziekwinkel met DJ’s en concerten. Een van de populairste adressen. Open van dinsdag tot en met zondag van 20-2 uur, 11, Quai François Mauriac (13 Arr.), tel. 01 56 29 10 00, metrolijn: Bibliothèque.

Le Queen
De opwindendste plek van Parijs. Excentrieke homo’s, maar niet alleen homo’s. Avenue des Champs-Elysees 102 (8e arr.), tel. 42 89 31 41, metrolijn: George–V.

Le Tango
Voorheen tangotempel, tegenwoordig Afro- en Latinomuziek. Ma en di gesloten, Rue au Maire 11 (3e arr.), tel. 42 72 17 78, metrolijn: Arts–et–Metiers.

Athénée
Mooi theater, interessant, dicht bij de Opera. Square de I’Opera 4 (9e arr.), tel. 47 42 67 27, metrolijn: Opera.

Caveau de la Huchette
De oudste jazzkelder in het Quartier Latin. Historische plaats. New Orleans muziek. Dagelijks vanaf 22.00 uur, Rue de la Huchette 5 (5e arr.), tel. 43 26 65 05, metrolijn: Saint–Michel.

Olympia
Legendarisch variététheater en music hall, waar alle groten van het Franse chanson, maar ook rock- en folkgroepen, hebben opgetreden. Boulevard des Capucines 28 (9e arr.), tel. 47 42 82 45, metrolijn: Opera, Madeleine.

Opus Café
Originele bar en restaurant met concerten. Dagelijks behalve zo vanaf 19.30 uur, Quai de Valmy 167 (10e arr.), metrolijn: Louis – Blanc, Colonel – Fabien.

Le Lapin Agile

Oudste cabaret van Montmartre met een erg prettige sfeer. Dagelijks behalve ma 21.00 – 2.00 uur, Rue des Saules 22 (18e arr.), tel. 46 06 43 24, metrolijn: Lamarck Coulaincourt.

Lido
De beste show in zijn soort. Enorme zaal, altijd vol. Show: 22.00 en 24.00 uur. Avenue des Champs–Elysees 116 (8e arr.), tel. 45 63 11 61, metrolijn: George–V.

Cité de la Musique
De beste plaats voor een verscheidenheid aan klassieke en hedendaagse muziek, jazz en exotische muziek. Avenue Jean – Jaures 221 (19e arr.), tel. 44 84 44 84, metrolijn: Porte de Pantin.

Winkelen tijdens je weekendje Parijs

Weekendje ParijsTang Frères
Deze reusachtige Aziatische supermarkt maakt de reis naar China overbodig. Duizend–en–een exotische artikelen. Dagelijks behalve ma 9.00 – 19.00 uur, Avenue d’Ivry 48 (13e arr.), metrolijn: Porte d’Ivry.

Goldenberg
Joodse specialiteiten om te proeven en mee te nemen. Vele andere zaken met joodse specialiteiten in deze omgeving. Rue des Rosiers 7 (4e arr.);, metrolijn: Saint–Paul.

Izraël
Kruiden uit de hele wereld in de mooiste specerijenwinkel van Parijs in de Marais. Rue Francois Miron 30 (4e arr.), metrolijn: Saint–Paul.

Puces de Vanves
Mooie rommelmarkt, bont en veelzijdig. ’s Ochtends op zijn best. Za en zo 9.00 – 18.00 uur, Avenue Georges – Lafenestre/Avenue Marc – Sangnier (8e arr.), metrolijn: Porte de Vanves.

Le Printemps
De prachtige glazen koepel uit de belle epoque valt onder rnonumentenzorg. Mode, parfum, alle grote merken. Een gebouw, Le Brummel, alleen voor herenmode. Elke dinsdag om 10.00 uur wordt er op de 6de verdieping een modeshow gegeven. Café met panoramisch uitzicht vanaf het terras. Boulevard Haussmann (9e arr.), metrolijn: Havre – Caumartin.

La Samaritaine
Men adverteert met ‘Hier is heel Parijs te vinden’. ’s Zomers terras op de 10e etage met uitzicht over Parijs en de Seine. Pont–Neuf, aan de Seinekade (1e arr.), metrolijn: Pont–Neuf.

Réciproque
Franse metroKleding van de grote modemakers, bijna nieuw, betaalbaar. Rue de la Pompe 89 – 123 (16e arr.), metrolijn: Pompe.

Virgin-Megastore
Een superzaak met een reusachtig grote verkoopoppervlakte. Avenue des Champs–Elysees 52–60 (8e arr.), metrolijn: Franklin D. Roosevelt.

Rue Mouffetard
Kleurige Afrikaanse en Antilliaanse produkten. Dagelijks behalve ma, metro: Censier–Daubenton (15e arr.).

Paris Look
De prijzen liggen in deze parfumeriezaak ongeveer 10 tot 15 procent onder de gebruikelijke winkelprijzen. 13, Av. de l’Opera (1. Arr.), metro: Chaussée d’Antin.