Zorgverzekering in het buitenland

Weet jij hoe het zit met de zorgverzekering in het buitenland tijdens je vakantie? Volstaat de basisverzekering of moet ik mij bijverzekeren?Zorgverzekering in het buitenlandHet zijn vragen waar je goed over moet nadenken voordat je een vakantie boekt. Niet alle medische kosten worden namelijk door je zorgverzekering in het buitenland gedekt. Je wilt tijdens je vakantie tenslotte niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Met je zorgverzekering in het buitenland ben je niet hetzelfde verzekerd als in Nederland. Daarnaast zijn voor sommige landen vaccinaties vereist en is voor bepaalde medicijnen een officiële verklaring nodig. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Zorgverzekering in het buitenland

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de medische kosten dus vergoed. De wet gaat bij de vergoeding echter uit van wat de behandeling in Nederland kost. In landen als de Verenigde Staten zijn de kosten voor de gezondheidszorg veel hoger dan in Nederland. Dit betekent dus dat, als medische zorg in het betreffende land duurder is dan de zorgverzekering in het buitenland dekt, je het verschil zelf moet bijbetalen.

Om jezelf goed te verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er 2 mogelijkheden:

* een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten

* een aanvullende verzekering bij je basisverzekering

Om een dubbele dekking te voorkomen is het verstandig, voordat je een aanvullende verzekering gaat afsluiten, eerst te kijken of je reisverzekering medische kosten dekt.

Een reisverzekering heeft in de meeste gevallen een uitgebreide en hoge dekking en is op elk moment af te sluiten. Bovendien ben je met een reisverzekering ook verzekerd tegen diefstal en schade.

EHIC (European Health Insurance Card) mee op vakantie

Zorgverzekering in het buitenland EHICWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland moet je de door de zorgverzekering verstrekte EHIC meenemen. De EHIC is de Europese gezondheidskaart, waarmee je recht hebt op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Op de EHIC staat alle informatie die zorgverleners in het buitenland nodig hebben. De EHIC is geldig in landen die vallen binnen de EU en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. Wanneer je nog niet in het bezit bent van de EHIC dien je deze tijdig aan te vragen.

Vaccinaties

Zorgverzekering in het buitenland Vaccinaties Als je op vakantie gaat naar een tropische bestemming is het aan te raden om je te laten vaccineren. Op de website van de GGD kun je controleren of vaccinaties verplicht zijn of worden aangeraden voor het land waar je op vakantie gaat. Vaccinaties worden meestal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Medicijnen

Zorgverzekering in het buitenland medicijnenDe meeste medicijnen kun je gewoon meenemen. Er zijn echter ook medicijnen die onder de opiumwet vallen en verboden zijn in het buitenland. Voorbeelden zijn o.a. ADHD medicatie, slaapmiddelen en pijnstillers. Als je deze medicijnen wilt meenemen heb je binnen het Schengengebied een officiële verklaring nodig, de zogenaamde Schengenverklaring. Voor landen buiten het Schengengebied heb je een medische verklaring nodig.Informeer bij je apotheker of je een van deze verklaringen nodig hebt. Een Schengenverklaring kun je aanvragen bij het Centraal Administratiekantoor (CAK). Laat de verklaring door je arts ondertekenen en stuur deze vervolgens naar het CAK voor een verklaring van rechtsgeldigheid. Een medische verklaring kun je onder andere bij een ziekenhuis aanvragen. Overigens kun je ook een medicijnpaspoort aanvragen bij je apotheek. Zo heb je alle noodzakelijke informatie bij de hand wanneer je in het buitenland een arts moet raadplegen.